Live Κίνηση
Περισσότερα
HYUNDAI 2023

Hyundai Ioniq 5: Σημείο αναφοράς για την ηλεκτροκίνηση

Ελλάδα 2:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Hyundai Ioniq 5: Σημείο αναφοράς για την ηλεκτροκίνηση

HYUNDAI 2023

Hyundai Ioniq 5: Σημείο αναφοράς για την ηλεκτροκίνηση

HYUNDAI 2023

Με φουτουριστική σχεδίαση και μία σειρά από προωθημένες τεχνολογίες, το Hyundai Ioniq 5 αποτελεί ένα τεχνολογικό και κατασκευαστικό ορόσημο για την εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Advertisement
Advertisement

Η εποχή της ηλεκτροκίνησης είναι εδώ. Και η Hyundai κάνει αισθητή την παρουσία της, με μία γκάμα μοντέλων και την τεχνολογική υπεροχή που την φέρνει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Μοντέλα όπως το Ioniq 5 το οποίο επαναπροσδιορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού και κάνει ακόμα πιο ελκυστική την ηλεκτροκίνηση σε ένα πιο ευρύ κοινό.

Τα βραβεία σε όλο τον κόσμο (μεταξύ αυτών και ο τίτλος για το “Παγκόσμιο Αυτοκίνητο του 2022”) είναι η πρώτη ένδειξη ότι η Hyundai έχει καταφέρει να συνδυάσει ιδανικά την φουτουριστική αισθητική με μία ηλεκτρική διάταξη η οποία καταφέρνει να είναι άκρως ελκυστική και ιδιαίτερα αποδοτική.

Το Ioniq 5 είναι ένα μεγάλο τετρακίνητο crossover, και είναι επίσης και το πρώτο όχημα της εταιρίας με την υπογραφή Ioniq που θα αφορά την γκάμα των ηλεκτρικών μοντέλων της εταιρίας.

Advertisement
Advertisement

Χρησιμοποιεί μία νέα πλατφόρμα, την Ε-GMP η οποία σχεδιάστηκε εξ αρχής για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, διαθέτοντας πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, όμως το μοναδικής απόδοσης ηλεκτρικό σύστημα, την ταχύτατη φόρτιση, την δυνατότητα V2L (φόρτιση συσκευών από το αυτοκίνητο) και ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει σε συστήματα συνδεσιμότητας και υποβοήθησης.

Η πρωτοποριακή προσέγγιση της Hyundai γίνεται άμεσα εμφανής από την εμβληματική σχεδίαση του αυτοκινήτου. Απέριττο και μίνιμαλ στις γραμμές του, διαθέτει μία έντονη προσωπικότητα και ξεχωριστό χαρακτήρα, που το κάνουν άμεσα αναγνωρίσιμο και δημιουργούν την ηλεκτρική “υπογραφή” της Ηyundai για το μέλλον.

Advertisement

Το εμπρός μέρος με την φουτουριστική σχεδίαση και τα ιδιαίτερα φωτιστικά σώματα με τα 256 pixels φροντίζει ώστε το όχημα να είναι και ιδιαίτερα αεροδυναμικό, διαθέτοντας για αυτό τον σκοπό κλειστή μάσκα και όσο το δυνατόν μικρότερους αρμούς ανάμεσα στα μέρη του αμαξώματος.

Advertisement

Με μήκος στα 4,635 μέτρα, πλάτος στα 1,890 μέτρα και ύψος στα 1,605 μέτρα, το Ioniq 5 χαρακτηρίζεται από τις υπέροχες αναλογίες του και τις καθαρές γραμμές του οι οποίες τονίζονται και από στοιχεία όπως οι κρυμμένες χειρολαβές στις πόρτες.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακοί είναι και οι τροχοί, οι οποίοι έχουν αεροδυναμική σχεδίαση για τις μικρότερες απώλειες και αύξηση της αυτονομίας, και είναι διαθέσιμοι σε διάμετρο 20 ιντσών, δημιουργώντας ένα αυτοκίνητο επιβλητικό σε παρουσία και απίστευτα κομψό για τα δεδομένα των μεγάλων crossover.

Advertisement

To σαλόνι βασίζεται στη νέα σχεδιαστική αντίληψη της Hyundai με την ονομασία “Living Space”. Βασική ιδέα πίσω από αυτή τη νέα προσέγγιση είναι οι μίνιμαλ καθαρές γραμμές αλλά και στοιχεία όπως η κεντρική κονσόλα Universal Island η οποία μπορεί να μετακινηθεί κατά 140 χιλιοστά.

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην εξασφάλιση κορυφαίων χώρων για τους επιβάτες. Κάτι που γίνεται χάρη στο τεράστιο μεταξόνιο των 3,0 μέτρων αλλά και σε έξυπνες λύσεις των σχεδιαστών της εταιρίας, όπως για παράδειγμα την μείωση του πάχους των εμπρός καθισμάτων κατά 30%.

Οι χώροι για τις αποσκευές είναι και αυτοί εξαιρετικοί, με το πορτ-μπαγκάζ να μπορεί να εξυπηρετήσει 531 λίτρα ή 1.600 λίτρα με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα. Τα πίσω καθίσματα μάλιστα μπορούν να μετακινηθούν κατά 135 χιλιοστά. Παράλληλα υπάρχει και ένας χώρος αποθήκευσης στο εμπρός μέρος των 57 λίτρων.

Το ψηφιακό υπόβαθρο του αυτοκινήτου χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη δύο οθονών των 12,25 ιντσών η κάθε μία, η πρώτη ως πίνακας οργάνων και η δεύτερη στο κέντρο του ταμπλό για την χρήση του συστήματος infotainment.

Στο σαλόνι του Ιoniq 5 γίνεται εφαρμογή των πιο προχωρημένων τεχνολογιών για την βιωσιμότητα, καθώς τα καθίσματα, η επένδυση οροφής, οι επενδύσεις θυρών, η μοκέτα και το υποβραχιόνιο κατασκευάζονται από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον όπως ανακυκλωμένα μπουκάλια PET, νήματα πολυεστέρα φυτικής προέλευσης και νήματα από φυσικό μαλλί, οικολογικά επεξεργασμένο δέρμα κ.ά.

Πέρα από το εντυπωσιακό αμάξωμα και το σούπερ άνετο και πολυτελές σαλόνι, η Hyundai εφοδίασε το Ioniq 5 με ό,τι πιο εξελιγμένο και αποδοτικό έχει να παρουσιάσει η τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σήμερα.

Υπάρχουν διαθέσιμες δύο εκδοχές του αυτοκινήτου με βάση την χωρητικότητα της μπαταρίας, στις 58 kWh και τις 72,6 kWh. Αυτές συνδυάζονται με δύο εκδόσεις κινητήρων, αλλά και με δύο επιλογές σε μετάδοση της κίνησης, είτε μόνο πίσω είτε και στους τέσσερις τροχούς.

Η έκδοση με κίνηση μόνο πίσω και την μπαταρία των 58 kWh αποδίδει 170 ίππους, κάνοντας το 0-100 χλμ/ώρα σε 8,5 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα στα 185 χλμ/ώρα. Η έκδοση με κίνηση πίσω και τη μπαταρία των 77,2 kWh αποδίδει 229 ίππους, κάνοντας το 0-100 χλμ/ώρα σε 7,3 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα στα 185 χλμ/ώρα.

Στην κορυφή της γκάμας βρίσκεται η έκδοση με δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα με συνδυαστική ισχύ 325 ίππους και την μεγάλη μπαταρία. Σε αυτή την έκδοση το 0-100 χλμ./ώρα γίνεται σε μόλις 5,1 δευτερόλεπτα, φέρνοντας το Ioniq 5 στα επίπεδα ενός καθαρόαιμου σπορ αυτοκινήτου σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιδόσεις του.

Η μέγιστη αυτονομία του Ioniq 5 με μία μόνο φόρτιση είναι 507 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το πρότυπο WLTP. Η εξελιγμένη πλατφόρμα E-GMP παρέχει την κορυφαία δυνατότητα φόρτισης στα 800V, κάτι που επιτρέπει στο αυτοκίνητο να φορτίζει από το 10% έως το 80% σε μόλις 18 λεπτά σε ταχυφορτιστή 350 kW.

Ένα ακόμα πρωτοποριακό στοιχείο του Ioniq 5 είναι η δυνατότητα V2L, μέσω της οποίας μπορεί να παρέχει ισχύ έως και 3,6 kW σε εξωτερικές συσκευές που χρειάζονται φόρτιση.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, το Ioniq 5 είναι μία καθηλωτική πλατφόρμα εφαρμογής όλων των προηγμένων τεχνολογιών για την ψυχαγωγία αλλά και την υποβοήθηση του οδηγού.

Το Ioniq 5 είναι το πρώτο μοντέλο της Hyundai που διαθέτει το σύστημα Highway Driving Assist 2 (HDA 2) το οποίο χρησιμοποιεί εμπρόσθια κάμερα, αισθητήρες radar και δεδομένα πλοήγησης, έτσι ώστε να καθορίζει την ταχύτητα του οχήματος και της απόστασης από τα άλλα οχήματα, διατηρώντας παράλληλα το όχημα στο κέντρο της λωρίδας του.

Εκτός αυτού το Ioniq 5 διαθέτει ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει σε συστήματα υποβοήθησης, όπως Forward Collision-Avoidance Assist (FCA), Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA), Intelligent Speed Limit Assist (ISLA), Driver Attention Warning (DAW), High Beam Assist (HBA) κ.α.

Εμπνευσμένο σχεδιαστικά και γεμάτο από τελευταίας γενιάς τεχνολογίες και ένα πρωτοποριακό ηλεκτρικό υπόβαθρο το Ioniq 5 αποτελεί την πιο πλήρη επιλογή για όσους θέλουν να μπουν στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης..

Και η Hyundai δείχνει ξεκάθαρα ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, με αυτοκίνητα που κερδίζουν όχι μόνο με την αισθητική και την ποιότητά τους αλλά και με την κορυφαία απόδοση του ηλεκτρικού τους συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση ένα αυτοκίνητο-ορόσημο για την ηλεκτροκίνηση που βάζει τον πήχη για το τι μπορεί να είναι εφικτό σήμερα στη νέα εποχή της αυτοκίνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Hyundai Ioniq 5 RWD
Το Hyundai Ioniq 5 σαρώνει τα βραβεία (+video
Κορυφαία υποστήριξη της Hyundai για το Ioniq 5 (+video)