Live Κίνηση
Περισσότερα
HYUNDAI 2022

To καινοτόμο ηλεκτρικό σύστημα του νέου Hyundai Ioniq 5

Ελλάδα 14:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

To καινοτόμο ηλεκτρικό σύστημα του νέου Hyundai Ioniq 5

HYUNDAI 2022

To καινοτόμο ηλεκτρικό σύστημα του νέου Hyundai Ioniq 5

HYUNDAI 2022

Με την παρουσίαση του νέου Ioniq 5 η Hyundai φέρνει στην αγορά ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο αυτοκίνητο με πρωτοποριακές τεχνολογίες και ένα πολύ καινοτόμο ηλεκτρικό σύστημα.

Advertisement
Advertisement

Μπαίνοντας πλέον στην δεύτερη και πιο ουσιαστική φάση της ηλεκτρικής της παρουσίας, η Hyundai παρουσιάζει το Ioniq 5, ένα αυτοκίνητο που δημιουργήθηκε εξ αρχής ως ηλεκτροκίνητο, χρησιμοποιώντας μία αποκλειστική πλατφόρμα και κάνοντας χρήση της πιο εξελιγμένης τεχνολογίας που υπάρχει στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Εκτός από το εντυπωσιακό του σχέδιο και τις μοναδικές premium ανέσεις του, αυτό που χαρακτηρίζει κατά κύριο λόγο το Ioniq 5 είναι το ηλεκτρικό του υπόβαθρο. Ένα σύνολο τεχνολογιών το οποίο το φέρνει στην κορυφή της απόδοσης ανάμεσα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της κατηγορίας του και του χαρίζει βραβεία και πολλές ακόμα υποψηφιότητες ως το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της χρονιάς 2022.

Advertisement
Advertisement

Το νέο Ιoniq 5 διατίθεται σε μία πλήρη γκάμα εκδόσεων έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός όσο γίνεται ευρύτερου αγοραστικού κοινού, χωρίς να γίνονται συμβιβασμοί στην απόδοση.

Υπάρχουν δύο εκδόσεις σε μπαταρίες, μία στις 58 kWh και μία μεγαλύτερη στις 77,4 kWh για αυξημένη αυτονομία. Οι δύο αυτές επιλογές συνδυάζονται με ύπαρξη ενός ή δύο ηλεκτροκινητήρων, σε δικίνητες ή τετρακίνητες εκδόσεις αντίστοιχα.

Advertisement

Aναλυτικά οι εκδόσεις του Ioniq 5 είναι οι εξής

Μπαταρία 77,4 kW

  • AWD
    Iσχύς: 225 kW, 306 PS
    Ροπή: 605 Nm
    0-100 km/h: 5.2 δευτερόλεπτα
Advertisement

  • 2WD
    Ισχύς: 160 kW, 218 PS
    Ροπή: 350 Nm
    0-100 km/h: 7.4 δευτερόλεπτα

Μπαταρία 58 kWh

  • AWD
    Ισχύς: 173 kW, 235 PS
    Ροπή: 605 Nm
    0-100 km/h: 6.1 δευτερόλεπτα

  • 2WD
    Ισχύς: 125 kW, 170 PS
    Ροπή: 350 Nm
    0-100 km/h: 8.5 δευτερόλεπτα
Advertisement

Η μέγιστη αυτονομία του IONIQ 5 με μία μόνο φόρτιση φθάνει έως και τα 491 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το πρότυπο WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Process).

Η τοποθέτηση των μπαταριών στο πλαίσιο έχει γίνει με ιδιαίτερα μελετημένο τρόπο, σε ένα ειδικό κλωβό ασφαλείας ο οποίος αποτελεί και δομικό στοιχείο του πλαισίου. Οι σύγχρονες μπαταρίες που χρησιμοποιεί η εταιρία είναι συμπαγείς σε διαστάσεις και υψηλής απόδοσης, χάρη στο νέο σύστημα ψύξης, που τις κάνει να έχουν έως και 10% μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα σε σύγκριση με την υπάρχουσα τεχνολογία μπαταριών.

Οι μπαταρίες είναι επίσης και ελαφρύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχες του ανταγωνισμού, κάτι που επιτρέπει στην Ηyundai να τις τοποθετεί χαμηλότερα στο αμάξωμα, κατεβάζοντας το κέντρο βάρους και παράλληλα αυξάνοντας τον χώρο για τους επιβάτες.

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νέου Ioniq 5 ξεχωρίζει η υποστήριξη φόρτισης 400 V και 800V, χωρίς την ανάγκη για έξτρα εξαρτήματα ή αντάπτορες. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στο Ioniq 5 να μπορεί να φορτίσει από το 10 έως το 80% την μπαταρία του σε φορτιστή των 350 kW σε μόλις 18 λεπτά. Μάλιστα, για να αποκτήσει 100 χιλιόμετρα αυτονομίας αρκούν μόλις 5 λεπτά φόρτισης σε έναν αντίστοιχο φορτιστή.

Το Ioniq 5 διαθέτει επίσης την καινοτόμο λειτουργία V2L. Μέσα από αυτήν και από μία ειδική πρίζα, το όχημα μπορεί να παρέχει ισχύ έως και 3,6 kW σε εξωτερικές συσκευές. Χρησιμοποιώντας έναν μετατροπέα οι επιβάτες του Ιoniq 5 μπορούν να φορτίσουν ηλεκτρικό εξοπλισμό υψηλής ισχύος, όπως για παράδειγμα ηλεκτρικά ποδήλατα, σκούτερ κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση με το Ioniq 5 η Ηyundai κάνει μία πραγματική δύναμη ισχύος και τεχνολογικής υπεροχής, κατασκευάζοντας ένα ιδιαίτερα προηγμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και δείχνοντας τις ξεκάθαρες προθέσεις της στο να αποτελέσει μία κυρίαρχη δύναμη των εξελίξεων της ηλεκτρικής εποχής που έρχεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρχεται το «καυτό» Hyundai Ioniq 5 N
Με το Hyundai Ioniq 5 στη Βαλένθια (+video)
Hyundai Ioniq 5: Τι μπορείτε να φορτίσετε με την μπαταρία του