Live Κίνηση
Περισσότερα
HYUNDAI 2022

Hyundai Ioniq 5: Η ηλεκτροκίνηση στα καλύτερά της

Ελλάδα 22:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Hyundai Ioniq 5: Η ηλεκτροκίνηση στα καλύτερά της

HYUNDAI 2022

Hyundai Ioniq 5: Η ηλεκτροκίνηση στα καλύτερά της

HYUNDAI 2022

Η Hyundai ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, με το πρώτο μοντέλο της γενιάς Ioniq να δείχνει με τον πιο πειστικό τρόπο ότι η κορεάτικη εταιρία έχει δημιουργήσει το κορυφαίο σε απόδοση και οδηγικό χαρακτήρα ηλεκτρικό σύστημα της αγοράς.

Advertisement
Advertisement

Στην πορεία της προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό, η Hyundai υπήρξε από τους πρώτους που έδωσε εξαιρετικά δείγματα γραφής με προσιτά μοντέλα ευρείας παραγωγής τα οποία ξεχωρίζουν για την απόδοση και την κορυφαία αυτονομία τους.

Το επόμενο βήμα, το οποίο ξεκίνησε το 2020 με την ανακοίνωση της νέας σειράς μοντέλων με την ονομασία Ioniq, είναι αυτό που θα καθιερώσει την Hyundai στην πρωτοπορία των εξελίξεων της ηλεκτροκίνησης.

Advertisement
Advertisement

Κάτω από το όνομα Ioniq η Hyundai θα ξεδιπλώσει το όραμα και την τεχνογνωσία της για την πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, με τρία νέα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα τα οποία θα παρουσιαστούν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Και η αρχή γίνεται με το μοναδικό Ioniq 5, ένα αυτοκίνητο ιδιαίτερα καινοτόμο και σε μία κατηγορία που έχει μεγάλη εμπορική βαρύτητα σε όλες τις αγορές του κόσμου.

Advertisement

Για να εκπληρώσει την ιδέα της για την ηλεκτροκίνηση, η Hyundai θα συνδυάσει τις τρέχουσες δυνατότητές της για EV – όπως η εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση, οι ευρύχωροι εσωτερικοί χώροι και η ισχύς που παρέχεται από την μπαταρία – με μελλοντικές καινοτομίες που συνδυάζουν σχεδιασμό, τεχνολογίες και μοναδικές ψηφιακές υπηρεσίες.

Μετά την παρουσίαση του Ioniq 5 η Hyundai έχει στα σχέδιά της δύο ακόμα μοντέλα αυτής της σειράς, το Ioniq 6 στην κατηγορία των σεντάν και το Ioniq 7 στην κατηγορία των μεγάλων SUV.

Advertisement

H εκκίνηση της νέας εποχής της Ηyundai γίνεται με το Ioniq 5. Ένα αυτοκίνητο ιδιαίτερα εντυπωσιακό και μοντέρνο σε σχεδίαση, με πληθώρα τεχνολογιών και κορυφαία στοιχεία απόδοσης σε ότι αφορά την ισχύ των κινητήρων και την μέγιστη δυνατή αυτονομία.

Το Ioniq 5 είναι το πρώτο μοντέλο της γκάμας Ioniq και βασίζεται στη νέα και πολυμορφική πλατφόρμα Electric Global Modular Platform η οποία θα αποτελέσει την βάση για όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα της εταιρίας.

Advertisement

Εξαιρετικά στιβαρή ως κατασκευή και με έξυπνη τοποθέτηση της μπαταρίας χαμηλά, επιτρέπει χάρη και στο μεγάλο μεταξόνιο των 3 μέτρων την δημιουργία ενός κορυφαίας ευρυχωρίας και άνεσης σαλόνι για τους επιβάτες.

Το Ioniq 5 διατίθεται σε δύο εκδόσεις μπαταριών, στις 58 kWh και στις 77,4 kWh, σε τέσσερις εκδόσεις ισχύος και σε εκδόσεις με κίνηση στους δύο ή στους τέσσερις τροχούς. Στην κορυφαία μορφή του η απόδοσή του φθάνει στους 306 ίππους έχοντας εξαιρετικές επιδόσεις, με το 0-100 χλμ/ώρα να γίνεται σε μόλις 5,2 δευτερόλεπτα.

Το ηλεκτρικό σύστημα του Ioniq 5 είναι ότι πιο εξελιγμένο υπάρχει αυτή την στιγμή στην κατηγορία των premium ηλεκτρικών SUV, λειτουργώντας σε τάση 800V ή 400V χωρίς την ανάγκη για έξτρα μετατροπείς. Το ενισχυμένο αυτό ηλεκτρικό σύστημα επιτρέπει στο Ioniq 5 να φορτίζει την μπαταρία του από το 10-80% σε ταχυφορτιστή των 350 kW σε μόλις 18 λεπτά.

Η αυτονομία στην κορυφαία έκδοση μπορεί να φθάσει και τα 491 χιλιόμετρα με βάση το πρότυπο WLTP. Σε ταχυφορτιστή των 350 kW το Ioniq 5 μπορεί να ανακτήσει αυτονομία 100 χιλιομέτρων μέσα σε μόλις 5 λεπτά.

Το Ioniq 5 διαθέτει ένα εξαιρετικής αποτελεσματικότητας σύστημα διαχείρισης της ενέργειας, με αποδοτικό σύστημα ανάκτησης της ενέργειας στο φρενάρισμα, ένα εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης της θερμότητας και μία σύγχρονης γενιάς μπαταρία η οποία είναι ελαφρύτερη και μικρότερη σε διαστάσεις αλλά με μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα.

Το ιδιαίτερα εξελιγμένο ηλεκτρικό σύστημα του Ioniq 5 συμπληρώνεται από την δυνατότητα V2L. Χάρη σε αυτό το σύστημα, οι κάτοχοι ενός Ioniq 5 έχουν την δυνατότητα να μπορούν να φορτίσουν οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή έχουν στην κατοχή τους, είτε οδηγούν είτε είναι σταθμευμένοι, από ηλεκτρονικούς υπολογιστές έως ποδήλατα ή άλλες οικιακές συσκευές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα Hyundai Tucson και Ioniq 5 κατακτούν τη μεγάλη οθόνη (+video)
Το Σουηδικό σπίτι του Hyundai Ioniq 5
Διάκριση στη Γερμανία για το Hyundai Ioniq 5