Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Σουλαγιέμ: Είμαστε εδώ για να εφαρμόζουμε τους κανόνες

Ελλάδα 11:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σουλαγιέμ: Είμαστε εδώ για να εφαρμόζουμε τους κανόνες

FORMULA 1

Σουλαγιέμ: Είμαστε εδώ για να εφαρμόζουμε τους κανόνες

FORMULA 1

Ο πρόεδρος της FIA μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή του για τον κρίσιμο ρόλο της FIA στην μελλοντική εξέλιξη της F1.

Advertisement
Advertisement

Η Formula 1 γνωρίζει τα τελευταία χρόνια την μεγαλύτερη οικονομική άνθιση στην ιστορία της. Υπό το καθεστώς της Liberty Media το σπορ έχει προοδεύσει σημαντικά σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό έχει δημιουργήσει δύο ευχάριστους πονοκεφάλους στους υπεύθυνους του σπορ. Από τη μία ο αριθμός των χωρών που θέλουν να φιλοξενήσουν Grand Prix έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η μεγαλύτερη ζήτηση δίνει στην Liberty την πολυτέλεια του να ανεβάζει τις τιμές σε παρόντες αλλά και μελλοντικούς διοργανωτές Grand Prix. Επιπλέον υπήρξαν και τέσσερις νέες υποψήφιες ομάδες για μελλοντική συμμετοχή στο πρωτάθλημα.

Advertisement
Advertisement

Η Liberty Media, ως η κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της F1, δείχνει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο ο πρόεδρος της FIA, Μοχάμεντ μπεν Σουλαγιέμ έχει διαφορετική άποψη.

«Η FIA εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες του πρωταθλήματος. Μπορεί να έχουμε παραχωρήσει στην Liberty Media την διαχείρισή του. Εντούτοις είναι σημαντικό για όλους να γνωρίζουν ποια είναι πραγματικότητα» δήλωσε ο Σουλαγιέμ.

Advertisement

Τόσο ο αριθμός των αγώνων όσο και των ομάδων καθορίζονται από τις συμφωνίες ομόνοιας που υπογράφονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Η επόμενη συμφωνία ομόνοιας απέχει δυόμισι χρόνια ακόμη. Υπάρχουν, όμως, τρία μέρη που πρέπει να συμφωνήσουν. Η FIA, η Liberty και οι ομάδες. Δεν είμαστε εδώ για να δημιουργούμε εμπόδια ούτε για να δυσκολεύουμε την Liberty. Θέλουμε να πάμε όλοι μαζί μπροστά, χωρίς να αδικηθεί κάποια πλευρά, όμως» υπογράμμισε ο πρόεδρος της FIA.

Ο σεβασμός των συμφωνιών

Ο Σουλαγιέμ έχει ταχθεί εδώ και αρκετό καιρό υπέρ της αύξησης του αριθμού των ομάδων στο grid. Μία άποψη η οποία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις ομάδες αλλά και στην Liberty. Παρά ταύτα ο πρόεδρος της FIA δεν υπαναχωρεί.

Advertisement

«Οι κανόνες μας λένε ότι εάν υπάρχουν σοβαρές προτάσεις πρέπει να ανοίξουμε τη διαδικασία ένταξης νέων ομάδων. Υπάρχουν κανόνες, δεν μπορούμε να πούμε απλά όχι. Το πρωτάθλημα έχει συμβόλαιο για 12 ομάδες και εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε την προβλεπόμενη διαδικασία».

Σήμερα υπάρχουν 10 ομάδες στο πρωτάθλημα. Και καμιά τους δεν θέλει να δει το μερίδιο της από την πίτα των κερδών να μικραίνει λόγω κάποιας νέας συμμετοχής. Από τους τέσσερις φακέλους για νέες ομάδες που υποβλήθηκαν στην FIA, μόνο εκείνος της Andretti-Cadillac πέρασε στο τελικό στάδιο αξιολόγησης.

Advertisement

Είναι εξαιρετικά πιθανή η έγκριση του φακέλου Andretti από την FIA. Τι θα πουν, όμως, οι ομάδες και η Liberty για αυτό; Ο Σουλαγιέμ είναι αισιόδοξος. «Είμαστε οι θεματοφύλακες του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Δεν μπορούμε να λέμε όχι σε προτάσεις οι οποίες είναι άρτιες τεχνικά αλλά και οικονομικά. Χρειαζόμαστε δικαιοσύνη και αναγνώριση του ρόλου της FIA. Είχα αρκετές συναντήσεις με τον CEO της F1, Στέφανο Ντομενικάλι και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο» σημείωσε ο Σουλαγιέμ.

Το εάν η αισιοδοξία του προέδρου της FIA είναι δικαιολογημένη θα φανεί σύντομα. Όσο προχωράει η υπόθεση της Andretti τόσο θα πλησιάζει και η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τις FIA, Liberty και τις ομάδες. Θα υπάρξει συμφωνία τελικά ή θα οδηγηθούμε για πρώτη φορά από την δεκαετία του 80 σε πόλεμο μεταξύ των εμπλεκομένων μερών;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
FIA: Θα δώσει έγκριση μόνο στην Andretti
F1 GP Ιαπωνίας: Πρωταθλήτρια η Red Bull! (+video)
F1 GP Ιαπωνίας: Το μέτρο σύγκρισης (+video)