Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Η παρένθεση έκλεισε (+video)

Ελλάδα 20:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η παρένθεση έκλεισε (+video)

FORMULA 1

Η παρένθεση έκλεισε (+video)

FORMULA 1

Η Red Bull φρόντισε να διαψεύσει στα γρήγορα τις ελπίδες όσων περίμεναν μία αμφίρροπη μονομαχία για τη νίκη στην Suzuka.

Advertisement
Advertisement

Το σενάριο είναι, πλέον, αρκετά γνώριμο. Η Red Bull φτάνει στην όποια πίστα με το φετινό της μονοθέσιο-φόβητρο όντας το απόλυτο φαβορί. Στην διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών, η RB20 ίσως δείξει για λίγο ευάλωτη σε κάποια από τις τρεις γόμες.

Στην Αυστραλία ήταν η C5, στην Ιαπωνία η C2. Πολλοί παρασύρονται και πιστεύουν ότι όντως η Red Bull θα είναι τρωτή στη διάρκεια του τριημέρου. Και όποτε φτάνει η ώρα της κρίσης, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ο Φερστάπεν είναι πρώτος -με τον Πέρεζ συνήθως- δεύτερο και οι υπόλοιποι 18 ερίζουν για τα ψίχουλα από το τραπέζι των πρωταθλητών.

Με τα παραπάνω δεν εννοούμε ότι τα όποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζει η Red Bull στην διάρκεια του τριημέρου δεν είναι πραγματικά. Εντάξει, μπορεί να τα παραφουσκώνουν ορισμένες φορές οι άνθρωποι της ομάδας, θέλοντας να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού. Οι Τότο Βολφ και Λιούις Χάμιλτον γνωρίζουν σχετικά.

Advertisement
Advertisement

Τα προβλήματα που κατά καιρούς αντιμετωπίζουν οι Red Bull και Φερστάπεν μπορεί να μην είναι αποκυήματα της φαντασίας του Χόρνερ. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες σταθερές στην φετινή Red Bull οι οποίες πάντα θα την ξελασπώνουν από το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Οι δύο σημαντικότερες είναι η θαυμαστή αεροδυναμική ευστάθεια της RB20 και το οδηγικό ταλέντο του Μαξ Φερστάπεν. Το δημιούργημα του Άντριαν Νιούι μπορεί να παράγει τόσο μεγάλα ποσά κάθετης δύναμης ώστε να λύνει τα χέρια των μηχανικών σε οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση. Και ο Μαξ είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος οδηγός στον κόσμο.

Η πρόκληση της Ιαπωνίας

Ζήτημα με την διαχείριση των ελαστικών στην Αυστραλία. Πρέπει να βγάλουμε φτερό για να κρατήσουμε ζωντανά τα Pirelli στις κατατακτήριες; Κανένα πρόβλημα! Ο Μαξ θα βγάλει το φίδι από την τρύπα στις στροφές.

Advertisement

Μεγάλη φθορά στα long runs της Ιαπωνίας. Πρέπει να δώσουμε παραπάνω φτερό; Το κάνουμε χωρίς να ανησυχούμε για το πόσο αργοί θα είμαστε στις ευθείες. Εξάλλου ακόμη και να θυσιάσουμε μέρος της τελικής μας ταχύτητας, εκείνη θα είναι και πάλι συγκρίσιμη με των υπολοίπων.

Την ίδια στιγμή, στην Aston Martin, για παράδειγμα, δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια. Εάν πρέπει να βάλουν φτερό στο μονοθέσιο τους για να μην χρειαστούν 3 pit-stops στον αγώνα, εκείνο θα… σέρνεται στις ευθείες. Το είδαμε και σήμερα αυτό με τον Στρολ ανήμπορο να προσπεράσει τον Χούλκενμπεργκ.

Advertisement

Με λίγα λόγια στην Red Bull έχουν την άνεση να σετάρουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους το μονοθέσιο τους ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε αγώνα. Άνεση την οποίαν καμία άλλη ομάδα δεν διαθέτει σήμερα.

Θα υπάρξουν πίστες ή συνθήκες μέχρι το τέλος της σεζόν οι οποίες μπορεί να ταιριάξουν καλύτερα στην SF-24 ή στην MCL38. Και σε ορισμένους αγώνες τα δύο αυτά μονοθέσια ίσως παλέψουν με τις RB20 για τη νίκη. Ωστόσο δεν θα μπορούν να το πράττουν σε όλη τη διάρκεια της σεζόν με συνέπεια. Αντιθέτως η Red Bull θα είναι πάντα παρούσα στην μάχη της νίκης σε οποιοδήποτε σιρκουί και υπό οιεσδήποτε συνθήκες.

Παρακμή

Η εικόνα της Red Bull έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με εκείνην της μεγάλης αντιπάλου της το 2021, Mercedes. Για όποιον δεν το είχε ήδη καταλάβει η γερμανική ομάδα διανύει μία μακρά περίοδο παρακμής. Και δεν δείχνει ικανή για ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον.

Advertisement

Στην Ιαπωνία η W15 είχε ευνοηθεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες σε FP1 και FP3, με τους Χάμιλτον-Ράσελ να σημειώνουν πολύ ανταγωνιστικούς χρόνους. Ωστόσο έχουμε παρακολουθήσει και αυτό το έργο αρκετές φορές από το 2023.

Μόλις έφτασε η στιγμή της αλήθειας η W15 δεν ήταν γρήγορη ούτε στον έναν γρήγορο γύρο, ούτε σε μεγάλα stints. Προσπάθησαν οι της Mercedes για το ένα pit-stop. Το μόνο που κατάφεραν, όμως, ήταν να μετατρέψουν τους Ράσελ-Χάμιλτον σε… κινητά εμπόδια για τους άλλους κορυφαίους συνδυασμούς.

Ο Ράσελ κατάφερε κάπως να σώσει τα προσχήματα με το προσπέρασμά του στον Πιάστρι κατά τον τελευταίο γύρο. Βλέποντας, όμως, τη συνολική εικόνα της Mercedes από το 2022, μπορεί άραγε κανείς να κατηγορήσει τον Χάμιλτον που επέλεξε να το βάλει στα πόδια από το βυθιζόμενο πλοίο του Τότο Βολφ;

Ζητείται αντίπαλος

Με την πορεία της φετινής σεζόν να είναι λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη, το ερώτημα που προκύπτει είναι το ποιος θα μπορέσει να τα βάλει με την Red Bull το 2025. Μέχρι στιγμής η Ferrari δείχνει ικανή να συνεχίσει την ανοδική της πορεία και τους επόμενους μήνες.

Η SF-24 είναι ξεκάθαρα το δεύτερο καλύτερο φετινό μονοθέσιο. Επιπλέον, η ομάδα δείχνει σαφώς καλύτερη σε πολλούς κρίσιμους τομείς. Όπως σε εκείνον της στρατηγικής. Η συμβολή του pitwall της Scuderia στο σημερινό 3-4 των Σάινθ-Λεκλέρ ήταν καθοριστική.

Αυτό είχαμε χρόνια να το γράψουμε. Και είναι μία πολύ θετική ένδειξη της δουλειάς που έχει κάνει μέχρι στιγμής ο Φρεντ Βασέρ. Φυσικά τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά το 2025 με την έλευση Χάμιλτον. Και το πλεονέκτημα της Red Bull έναντι της Ferrari είναι ακόμη μεγάλο. Ωστόσο παρόμοια δεν ήταν και η ισορροπία δυνάμεων στο τέλος του 2020; Και όλοι θυμόμαστε τι ακολούθησε…