Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Gilles εναντίον Didier (+video)

Ελλάδα 11:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Gilles εναντίον Didier (+video)

FORMULA 1

Gilles εναντίον Didier (+video)

FORMULA 1

Ένα ντοκιμαντέρ για την κόντρα ανάμεσα στον Gilles Villeneuve και τον Didier Pironi πρόκειται να προβληθεί από το Sky Original στις 19 Μαρτίου.

Advertisement
Advertisement

Θα μιλάει για την τραγική εξέλιξη της σχέσης των δύο οδηγών κατά την μοιραία σεζόν του 1982. Οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ έχουν φέρει μαζί μέλη από τις οικογένειες των δύο πιλότων καθώς και πολλές προσωπικότητες της F1 για να μιλήσουν σχετικά.

Με το ξεκίνημα της χρονιάς του 1982, η Ferrari βρισκόταν σε ζηλευτή θέση. Είχε στη διάθεσή της την 126C2 η οποία ήταν κατά πολύ βελτιωμένη σε σχέση με το μονοθέσιο του 1981, το πρώτο της Scuderia που έφερε κινητήρα turbo. Επιπλέον, διέθετε και ένα καταπληκτικό οδηγικό δίδυμο.

Advertisement
Advertisement

Ο Gilles Villeneuve ήταν -θεωρητικά- ο ηγέτης της ομάδας. Βρισκόταν σε αυτήν από το τέλος του 1977 και είχε κερδίσει με τις εμφανίσεις του τις καρδιές των tifosi αλλά και του Enzo Ferrari. Ο Gilles είχε ήδη από το 1981 για teammate του, τον Γάλλο Didier Pironi.

Η μοιραία κόντρα

Η πορεία του Pironi στο σπορ είχε ξεκινήσει μόλις 2 αγώνες αργότερα από του Gilles. Αγωνίστηκε αρχικά στις Tyrell και Ligier. Μετά από μία εξαιρετική σεζόν το 1980, ο Ferrari αποφάσισε να τον εντάξει στην Scuderia. Το 1981 ήταν μία δύσκολη χρονιά και για τους δύο οδηγούς.

Advertisement

Όμως, το 1982 όλα έδειχναν ότι η Scuderia ήταν έτοιμη να επιστρέψει στους τίτλους. Και όλοι περίμεναν ότι θα το έπραττε αυτό με τον Villeneuve. Αλλά ο Pironi είχε διαφορετική άποψη. Έτσι, στο GP του Αγίου Μαρίνου αποφάσισε να παρακούσει τις εντολές της ομάδας του και να κλέψει τη νίκη από τον Gilles.

Το γεγονός εξόργισε τον Καναδό. Οι δύο οδηγοί είχαν ανέκαθεν φιλικές σχέσεις. Όμως, μετά την Imola ο Gilles δεν θα ξαναμιλούσε στον Didier. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Villeneuve θα έχανε τη ζωή του στις κατατακτήριες του Zolder.

Advertisement

Ο Pironi έγινε το de facto φαβορί για το πρωτάθλημα. Όμως, στο Hockenheim θα είχε επαφή με τον Prost σε ελεύθερες δοκιμές του αγώνα. Ο Pironi έσπασε και τα δύο του πόδια, πράγμα που τελείωσε -ουσιαστικά- την καριέρα του. Πέντε χρόνια αργότερα θα έχανε κι εκείνος τη ζωή του σε ατύχημα αγώνων με ταχύπλοα.

Το ντοκιμαντέρ έχει σκηνοθετηθεί από τον Torquil Jones, ενώ στην παραγωγή του έχει συμμετάσχει και ο Mark Webber. Θα προβληθεί για πρώτη φορά στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Γλασκόβης.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Domenicali: Αποχώρηση της F1 από χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ferrari SF-23: Μπορεί να φέρει την Scuderia στην κορυφή; (+video)
Ford: Η πλούσια ιστορία της στη Formula 1