Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δείτε το επετειακό video για τη γέννηση του Enzo Ferrari

Ελλάδα 6:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δείτε το επετειακό video για τη γέννηση του Enzo Ferrari

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δείτε το επετειακό video για τη γέννηση του Enzo Ferrari

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Με ένα ιδιαίτερο video και με αναρτήσεις στα social media η Ferrari τίμησε την επέτειο από την γέννηση του ιδρυτή της Enzo Ferrari.

Advertisement
Advertisement

128 χρόνια συμπληρώνονται από την γέννηση του θρύλου της αυτοκίνησης Enzo Ferrari

 

«Σήμερα είναι η επέτειος από τη γέννηση του Enzo Ferrari. Τιμούμε την κληρονομιά του και γιορτάζουμε το όνειρό του καθημερινά, καθώς προσπαθούμε για την τελειότητα και τη νίκη, αλλά πάνω απ’ όλα εργαζόμαστε για να ενσαρκώσουμε το πάθος του για καινοτομία και ομορφιά». Με αυτό το κείμενο και ένα μικρό video η Scuderia τίμησε την επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Advertisement
Advertisement

«Δεν έχω συναντήσει άλλο άνθρωπο με τόσο πείσμα όσο εγώ. Το πείσμα και το πάθος μου με παρασύρουν τόσο πολύ που δεν με αφήνουν να σκεφτώ, τίποτε άλλο. Δεν με ενδιαφέρει η ζωή έξω από τους αγώνες και τα αυτοκίνητα» είχε δηλώσει ο ίδιος για τον εαυτό του.

Ο άνθρωπος που το όνομά του έγινε θρύλος της αυτοκίνησης. Αυτοδημιούργητος, αυταρχικός, με δικό του τρόπο σκέψης. Γεννήθηκε στη Μόντενα στις 18 Φεβρουαρίου 1898. Ο πατέρας του Alfredo ήταν ιδιοκτήτης μηχανουργείου και του εμφύσησε την αγάπη για τους αγώνες αυτοκινήτου.

  • Tο 1916, ο πατέρας του και ο αδελφός του πέθαναν από επιδημία γρίπης με διαφορά λίγων μηνών ο ένας από τον άλλο.
  • Το 1929 ιδρύει τη Scuderia Ferrari, που αποτέλεσε τον αγωνιστικό βραχίονα της Alfa Romeo.
  • Το 1940 ίδρυσε την Auto-Avio Construzioni, μια εταιρεία που προμήθευε με ανταλλακτικά αγωνιστικές ομάδες, αλλά και τον ιταλικό στρατό του Μουσολίνι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς μετέφερε την έδρα των επιχειρήσεών του από τη Μόντενα στο γειτονικό Μαρανέλο.
Advertisement

  • Το 1945 ο Ferrari προσπάθησε να αποτινάξει το φασιστικό του παρελθόν και να ξεκινήσει μια νέα καριέρα. Ίδρυσε τη Ferrari S.P.A, που κατασκεύαζε αγωνιστικά και πολυτελή σπορ αυτοκίνητα.
  • Παντρεύτηκε τη Laura Dominica Garello και παρέμειναν παντρεμένοι μέχρι το θάνατό της. Είχαν έναν γιο, τον Alfredo «Dino», ο οποίος γεννήθηκε το 1932. Ο Enzo είχε ένα δεύτερο γιο, τον Piero, με την ερωμένη του Lina Lardi το 1945.
  • Tο διαζύγιο ήταν παράνομο στην Ιταλία μέχρι το 1975 και ο Piero αναγνωρίστηκε ως ο γιος του Enzo μετά το θάνατο της Laura το 1978. Ο Piero είναι αντιπρόεδρος της εταιρείας Ferrari με ποσοστό συμμετοχής 10%.

  • Το 1956 ο Ferrari βίωσε μία ακόμη προσωπική τραγωδία. Έχασε, σε ηλικία 24 ετών, τον γιο του Dino από μια σπάνια ασθένεια (μυική δυστροφία). Από τότε και για τα επόμενα 32 χρόνια της ζωής του κυκλοφορούσε πάντα με γυαλιά ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να τιμήσει τη μνήμη του, ενώ πήγαινε κάθε ημέρα στο νεκροταφείο πριν πάει στο γραφείο του.
  • Το παρατσούκλι του ήταν «Il Commendatore», (διοικητής) και το διάλεξε ο Βασιλιάς της Ιταλίας Vittorio Emmanuel III.
Advertisement

  • Το 1961 ξέσπασε κρίση στην εταιρία λόγω διαφωνίας μεταξύ του Enzo και των διευθυντών του. Ο λόγος ήταν η εμμονή της γυναίκας του Laura για τα διοικητικά της εταιρίας.
  • Δεν πήγαινε ποτέ στους αγώνες. Η μοναδική του εμφάνιση ήταν στα ελεύθερα δοκιμαστικά της Ιμολα την Παρασκευή. Λένε πως πήγαινε μόνο τότε γιατί έτσι έριχνε πιο εύκολα την ευθύνη της ήττας σε οδηγούς και μηχανικούς.
  • Πίεζε πολύ τους οδηγούς του και δημιουργούσε κόντρες μεταξύ τους. Έτσι πίστευε πως αποδίδουν περισσότερο. Τον μοναδικό που δέχθηκε ήταν ο Gilles Villeneuve. Όταν ο Καναδός σκοτώθηκε ο Ferrari είχε πάντα μία φωτογραφία του στο γραφείο του.

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών στον ύπνο του Σάββατο βράδυ. Η κηδεία του έγινε την Κυριακή νωρίς το πρωί. Αυτή ήταν η τελευταία του επιθυμία. Ήθελε να τον θυμούνται για τα αυτοκίνητά του και όχι για την ζωή του.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ειδικό λογότυπο για τα 75 χρόνια Ferrari (+video)
Πρεμιέρα για το νέο μονοθέσιο F1-75 της Ferrari
Ferrari: Πράσινο φως για την ταινία