Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Τα πιο σημαντικά ρετρό παιχνίδια με Formula 1

Ελλάδα 1:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πιο σημαντικά ρετρό παιχνίδια με Formula 1

FORMULA 1

Τα πιο σημαντικά ρετρό παιχνίδια με Formula 1

FORMULA 1

Το F1 της Codemasters είναι εδώ και χρόνια το απόλυτο παιχνίδι για τους αφοσιωμένους οπαδούς της F1. Ότι πιο κοντινό σε προσομοιωτή θα μπορούσε να ζητήσει ένας gamer. Κάποια χρόνια πριν, όμως, υπήρξαν και εκείνα τα παιχνίδια που άνοιξαν τον δρόμο…

Advertisement
Advertisement

Στο παρόν άρθρο θα σταθούμε σε παιχνίδια που κυκλοφόρησαν κατά τη δεκαετία του ’90. Φιλόδοξα εγχειρήματα που εκτός από την απόλαυση που χάρισαν σε εκατομμύρια παίκτες ανά τον κόσμο, «το πήγαν» και λίγο παραπέρα. Έκαναν τα πρώτα βήματα για την μετάβαση από την arcade φιλοσοφία των παιχνιδιών σε εκείνην των προσομοιωτών.

Μπορεί κάποιος σήμερα κοιτώντας τα παιχνίδια αυτά να τα βλέπει ως κάτι το ξεπερασμένο. Πιστέψτε μας, όμως, εκείνη την περίοδο ήταν ότι πιο προχωρημένο κυκλοφορούσε! Χωρίς άλλη καθυστέρηση, λοιπόν, ας αρχίσουμε την αναδρομή μας.

F1 1993 (Mega Drive, Amiga)

Ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια για την κονσόλα της Sega. Είχαν προηγηθεί τα επίσης καταπληκτικά για την εποχή Super Monaco GP και Ayrton Senna’s Super Monaco GP II, αλλά το F1 ήταν το πρώτο που διέθετε την αποκλειστική άδεια της FIA. Κατά συνέπια χρησιμοποιούσε και όλα τα ονόματα των πιλότων και ομάδων, καθώς και τα αυθεντικά layouts των σιρκουί του πρωταθλήματος από την σεζόν του 1993.  Στα μειονεκτήματά του το ότι ο παίκτης μπορούσε να αγωνιστεί μόνο εναντίον των οδηγών της F1 όπως και ότι δεν ήταν διαθέσιμες όλες οι πίστες. Εξαιρετικά διασκεδαστικό στο split-screen mode.

Advertisement
Advertisement

Formula 1 1996 (Play Station, PC)

Το πρώτο παιχνίδι που ανέβασε κατά πολύ το επίπεδο στο gaming για F1. Εξελιγμένα γραφικά για την εποχή και πολύ ωραία αίσθηση των μονοθεσίων. Αφορούσε στη σεζόν του 1995 και μπορούσες να επιλέξεις όποιον οδηγό επιθυμούσες και να παλέψεις για το πρωτάθλημα. Υπήρχε διαφοροποίηση στην συμπεριφορά των μονοθεσίων.

Επί παραδείγματι οι Williams και Benetton της εποχής ήταν σαφώς πιο εύκολες στον χειρισμό τους. Υπήρχαν εναλλαγές καιρικών φαινομένων επίσης που αύξαναν το ενδιαφέρον. Όλες οι πίστες του πρωταθλήματος ήταν εκεί ενώ υπήρχε και μία… μπόνους πίστα στην Χαβάη! Στα κλου του παιχνιδιού ο σχολιασμός του θρυλικού Murray Walker!

Advertisement

Microprose Formula 1 Grand Prix 1996 (Amiga, PC)

Εξαιρετικό παιχνίδι με έμφαση στον ρεαλισμό και τις τεχνικές λεπτομέρειες των μονοθεσίων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παιχνίδι που είχε φιλοσοφία προσομοιωτή σε μια εποχή, όμως, που έλειπαν ακόμη τα τεχνικά μέσα. Αφορούσε στη σεζόν του 1994 και είχε διαθέσιμο το πλήρες καλεντάρι της χρονιάς. Δυνατότητα για πολλές ρυθμίσεις στο μονοθέσιο- από τις πτέρυγες μέχρι τις αναρτήσεις- ρεαλιστική απεικόνιση των σιρκουί και αρκετά υψηλός βαθμός δυσκολίας. Τα γραφικά δεν ήταν στο επίπεδο των Formula 1 και F-1 World Grand Prix αλλά η συνολική πρόκληση ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη.

Advertisement

Honorable mentions

Το προαναφερθέν F-1 World Grand Prix για Nintendo 64 ήταν επίσης ένα εξαιρετικό παιχνίδι στα πρότυπα του Formula 1 για το Play Station. Αφορούσε στη σεζόν του 1997 και προσέφερε κάτι καινούργιο: Ο παίκτης είχε τη δυνατότητα να αναπαραστήσει μέσα στο παιχνίδι σενάρια που είχαν συμβεί στην πραγματικότητα !

Advertisement

Τέλος, για τους λάτρεις της δεκαετίας του 60, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και το Grand Prix Legends της Sierra Sports από το 1998. Ήταν εμπνευσμένο από την θρυλική ταινία Grand Prix και είχε τους οδηγούς και τις πίστες της σεζόν του 1967. Εξαιρετικό gameplay και υψηλής ποιότητας δουλειά σε όλα τα επίπεδα!

Σύγχρονο gaming

Στις μέρες μας το gaming έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Δεν είναι μόνο η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας που συνέβαλε σε αυτό. Είναι η γενικότερη κουλτούρα των videogames που έχει προχωρήσει. Οι δημιουργοί αντιλαμβάνονται εαυτούς ως καλλιτέχνες ενώ μεγάλες εταιρίες επενδύουν σημαντικά ποσά στην δημιουργία και την εξέλιξη των παιχνιδιών.

Όπως θα περίμενε κανείς, η Formula 1 δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τέτοιου είδους διεργασίες. Το F1 2021 των Codemasters και EA Sports, θεωρήθηκε ως ένα από τα κορυφαία παιχνίδια του ’21 που έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Εξαιρετικά λεπτομερής προσέγγιση του σπορ, ευφάνταστα σενάρια σε single-player και φυσικά μία μεγάλη online κοινότητα.

Άλλωστε η πρόσφατη πανδημία ήταν και αφορμή για την μεγαλύτερη προβολή που απολαμβάνει η Esports series της Formula 1. Πολλοί από τους οδηγούς που βρίσκονται τώρα στο grid ανήκουν σε μια γενιά που ανέκαθεν θεωρούσε τα games δεδομένα. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τα έχουν ακόμη και σήμερα ως χόμπι. Οδηγοί όπως οι Norris, Russell, Leclerc, Zhou και Albon μπορούν να συνδεθούν τόσο με το fanbase της F1 όσο και με εκείνο των games. Η ιστορία φαίνεται πώς μόλις έχει ξεκινήσει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mercedes: Αυτό είναι το νέο Safety Car της F1
Οι πιο γρήγορες κυρίες της F1
Formula 1 – Liberty: O Αμερικάνικος τρόπος