Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Ford: Έντονο ενδιαφέρον για την F1

Ελλάδα 10:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ford: Έντονο ενδιαφέρον για την F1

FORMULA 1

Ford: Έντονο ενδιαφέρον για την F1

FORMULA 1

Πληθαίνουν οι ενδείξεις που θέλουν την Ford να εισέρχεται στην F1 μέσω της Red Bull. Φημολογείται, μάλιστα, ότι αυτό θα ανακοινωθεί σήμερα κατά την παρουσίαση του μονοθέσιου της δεύτερης.

Advertisement
Advertisement

Όπως έχει γίνει κατανοητό, δεν μιλάμε για μία «πλήρη» συμμετοχή της Ford στο πρωτάθλημα. Υπό την έννοια ότι δεν πρόκειται εκείνη να αναπτύξει την δική της τεχνογνωσία κατασκευής μονάδων ισχύος.

Το πιθανότερο σενάριο είναι εκείνο της μετονομασίας των PU που θα κατασκευάζει η RB Powertrains σε Ford. Για την ώρα αυτές οι μονάδες ισχύος είναι οι Honda που χρησιμοποιούν στην Red Bull από το 2019. Όλα δείχνουν ότι η Ford θα δώσει το όνομά της στις PU που θα κατασκευάζει η Powertrains από το 2026. Παράλληλα, το «μπλε οβάλ» θα παρέχει οικονομική και τεχνική υποστήριξη στην Red Bull.

Advertisement
Advertisement

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του σπορ στις ΗΠΑ και η κατεύθυνση που έχει πάρει προς τα οικολογικά καύσιμα, έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον της Ford. Αυτό δείχνουν και οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Ford Performance, Mark Rushbrook.

«Έχουν καταφέρει (σ.σ. εννοεί την F1) να δημιουργήσουν εξαιρετικούς αγώνες και έντονο ανταγωνισμό» δήλωσε ο Rushbrook. «Πλέον, το σπορ έχει απήχηση σε μεγαλύτερη μερίδα του κοινού. Ως εταιρία οι αγώνες μας ενδιαφέρουν για την καινοτομία, την μεταφορά τεχνολογίας στα αυτοκίνητα παραγωγής, αλλά και για λόγους διαφήμισης» συμπλήρωσε.

Συνεργασία με όρους Red Bull;

Ο Rushbrook δήλωσε ότι η εταιρία θα μελετήσει -ως οφείλει- την περίπτωση της F1 διεξοδικά. Έπειτα θα αποφασίσει εάν την συμφέρει ή όχι να συμμετάσχει. «Τα οικολογικά καύσιμα είναι ένας τομέας ο οποίος μας ενδιαφέρει. Στο WRC υπάρχουν από πέρσι οπότε μπορεί να πει κανείς πώς ήδη συμμετέχουμε στη νέα εποχή. Σίγουρα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά» υπογράμμισε ο Rushbrook.

Advertisement

Η Ford -από την οποίαν ο Mateschitz είχε αγοράσει την Jaguar F1 για να δημιουργήσει την Red Bull Racing-ταιριάζει στο προφίλ του συνεργάτη που αναζητεί η Red Bull. Η πρωταθλήτρια του 2022 θα ήθελε μία μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία ως συνεργάτη. Χωρίς, όμως, εκείνη να παρεμβαίνει στο τρόπο διοίκησης της ομάδας, όπως ήθελε η Porsche.

Advertisement

Επιπλέον, η αμερικανική εταιρία έχει μεγάλη ιστορία συμμετοχής στην F1 μέσω της Cosworth. Το πιο πρόσφατο πρωτάθλημα που κατέκτησε, όμως, ήταν εκείνο των οδηγών του 1994 με τον Michael Schumacher. Η τελευταία νίκη για κινητήρα Ford Cosworth είχε έρθει το 2003, στο GP Βραζιλίας. Τότε, ο Giancarlo Fisichella είχε κερδίσει για λογαριασμό της Jordan έναν επεισοδιακό αγώνα.

Οι πρώτες φήμες για τις Ford και Red Bull ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο. Λίγο αργότερα έγινε η ανακοίνωση της συνεργασίας Andretti και Cadillac με στόχο τη συμμετοχή στην F1. Ο Rushbrook δήλωσε ότι η κίνηση αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αποφάσεις της Ford. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «θα παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

Advertisement

Η παρουσίαση του νέου μονοθέσιου της Red Bull για το 2023 είναι προγραμματισμένη για σήμερα, στις 16:00 ώρα Ελλάδος. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι η τελετή θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη. Μένει να φανεί εάν σήμερα θα έχουμε και την επιβεβαίωση μιας μελλοντικής συνεργασίας των Red Bull και Ford.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Domenicali: Μεγαλύτερος ο αντίκτυπος της F1 στο Vegas από ότι του Super Bowl!
Raikkonen: Θα γίνει για τρίτη φορά μπαμπάς!
F1: Λευκός καπνός!