Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

FIA: Διορισμός κομισάριου για την F1

Ελλάδα 1:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

FIA: Διορισμός κομισάριου για την F1

FORMULA 1

FIA: Διορισμός κομισάριου για την F1

FORMULA 1

Η παγκόσμια ομοσπονδία διόρισε τον πρώην δημοσιογράφο F1, Ντίτερ Ρένκεν ως κομισάριο της, υπεύθυνο για την Formula 1.

Advertisement
Advertisement

Ο Νοτιοαφρικανός ήταν εδώ και αρκετούς μήνες ειδικός σύμβουλος του προέδρου Σουλαγιέμ. Αναλαμβάνει άμεσα τα νέα του καθήκοντα στην νεοσύστατη θέση του κομισάριου.

Μπορεί η θέση να μοιάζει… επικίνδυνα με τις αντίστοιχες που υπάρχουν στα μεγάλα αμερικανικά πρωταθλήματα. Ωστόσο οι εκεί κομισάριοι λειτουργούν επί της ουσίας ως αντιπρόσωποι των μετόχων. Αντιθέτως η FIA δεν κατέχει τα εμπορικά δικαιώματα του σπορ παρά μόνο το κομμάτι των κανονισμών και του ελέγχου εφαρμογής τους.

Advertisement
Advertisement

Έτσι ο ρόλος του Ρένκεν θα είναι διαφορετικός από εκείνον των Γκοντέλ (NFL) ή Σίλβερ (NBA). Ο κομισάριος της F1 θα λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο της FIA. Σύμφωνα με την ομοσπονδία, θα βοηθά στην κατάστρωση και εφαρμογή πλάνων για την βελτίωση του σπορ.

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο διορισμός Ρένκεν είναι μία στρατηγική κίνηση του Σουλαγιέμ στον διαφαινόμενο πόλεμο της FIA με τις ομάδες και την FOM με αφορμή τη συμμετοχή της Andretti. Ο Ρένκεν έχει άριστη γνώση των παρασκηνιακών μηχανισμών του σπορ.

Advertisement

Έτσι ο Σουλαγιέμ θα έχει έναν ειδικό επί της F1 στο πλευρό του κατά το επερχόμενο κρίσιμο διάστημα. Επιπλέον ο Ρένκεν θα είναι και ο κυρίως υπεύθυνος εκ μέρους της FIA για την κατάρτιση της συμφωνίας ομόνοιας η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το 2026.

Η ιδέα του διορισμού κομισάριου για την F1, υπήρχε από τις ημέρες του Ζαν Τοντ. Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της FIA είχε εγκαταλείψει την ιδέα στην πορεία. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσε να βρεθεί ένας υποψήφιος αρκετά ικανός ο οποίος να δεχόταν την χαμηλή -για τα δεδομένα F1- αμοιβή που προσέφερε η FIA.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βολφ: Το χειρότερο τριήμερο της καριέρας μου!
Haas: Απορρίφθηκε το αίτημα επανεξέτασης
Μπινότο: Στο στόχαστρο της Audi