FORMULA 1

Φερστάπεν: Το τρίτο του πρωτάθλημα με αριθμούς (+video)

Ελλάδα 9:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φερστάπεν: Το τρίτο του πρωτάθλημα με αριθμούς (+video)

FORMULA 1

Φερστάπεν: Το τρίτο του πρωτάθλημα με αριθμούς (+video)

FORMULA 1

Ο Μαξ Φερστάπεν κατέκτησε και μαθηματικά το τρίτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα F1 στο Sprint του Κατάρ. Και οι αριθμοί, ως γνωστόν, δεν ψεύδονται.

Advertisement
Advertisement

Η χρονιά που είχε ο οδηγός της Red Bull ήταν, χωρίς υπερβολή, ονειρική. Πολύ πριν το μέσον της σεζόν είχε γίνει εμφανές, βέβαια, ότι ο Φερστάπεν είχε το πρωτάθλημα περίπου στο… τσεπάκι του.

Βλέπετε ήταν τέτοια η κυριαρχία της RB19 επί των υπόλοιπων μονοθέσιων αλλά και του ίδιου του Μαξ επί του Τσέκο Πέρεζ ώστε οι όποιες επιφυλάξεις για ένα τρίτο πρωτάθλημα Φερστάπεν είχαν ξεχαστεί από τον… Ιούνιο. Ακόμη κι έτσι, όμως, η επιτυχία του Ολλανδού δεν χάνει κάτι από την λάμψη της. Με το τρίτο του πρωτάθλημα ο Μαξ μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ το οποίο απαριθμεί μόλις 5 ακόμη μέλη!

Advertisement
Advertisement

Ποια είναι αυτά; Οι Τζακ Μπράμπαμ, Τζάκι Στιούαρτ, Νίκι Λάουντα, Νέλσον Πικε και Άιροτν Σένα έχουν όλοι τους κατακτήσει 3 τίτλους οδηγών. Φυσικά υπάρχουν και οι Φάντζιο, Προστ, Φέτελ, Σουμάχερ και Χάμιλτον οι οποίοι έχουν πάνω από 3 παγκόσμια πρωταθλήματα.

Advertisement

Ωστόσο με τον τρόπο οδήγησης του Ολλανδού και την κορυφαία δουλειά από πλευράς Red Bull, δεν είναι καθόλου απίθανο ο Μαξ να αφήσει πολύ σύντομα το κλαμπ των 3 τίτλων για άλλα πιο… ολιγομελή! Ας δούμε, όμως, μερικούς από τους… αστρονομικούς -για τα δεδομένα της F1- αριθμούς της φετινής σεζόν του Φερστάπεν.

16 και… κάτι αγώνες χρειάστηκε ο Μαξ για να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα σε μία σεζόν 22 Grand Prix. Από τους 16 αυτούς αγώνες, στους 15 τερμάτισε πρώτος (συνήθως) ή δεύτερος!

Advertisement

ήταν οι φορές στις οποίες ο Μαξ ξεκίνησε από την pole μέχρι στιγμής.

13 ήταν οι νίκες που πήρε ο Φερστάπεν φέτος μέχρι να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα. Σε αυτές θα πρέπει να προσθέσουμε και τα Sprint των αγώνων σε Αυστρία και Βέλγιο.

10 από τις νίκες αυτές ήταν συνεχόμενες (από το Μαϊάμι μέχρι και την Ιταλία) πράγμα που αποτελεί νέο ρεκόρ στην F1.

Grand Prix απομένουν στη σεζόν από τη στιγμή της κατάκτησης του πρωταθλήματος από τον Φερστάπεν. Μπορεί το Κατάρ να είναι ο 17ος αγώνας ενός πρωταθλήματος 22 αγώνων. Ωστόσο ο Μαξ πήρε το πρωτάθλημά του στο Sprint, πριν την διεξαγωγή του Grand Prix. Έτσι ισοφάρισε το ρεκόρ του Μίχαελ Σουμάχερ από το 2002.

81,25% το ποσοστό επιτυχίας του Φερστάπεν στα φετινά GP. Ο Ολλανδός έχει χάσει μόλις τρεις φορές μέχρι στιγμής σε αγώνα, στα 16 GP που έχουν διεξαχθεί. Ο Μαξ θέλει 4 ακόμη νίκες για να σπάσει το ρεκόρ του Αλμπέρτο Ασκάρι από το 1952 με 75%.

407 είναι οι βαθμοί που έχει συγκεντρώσει ο Μαξ μέχρι και το Sprint του Κατάρ. Ήτοι 93 περισσότεροι από εκείνους της Mercedes η οποία είναι 2η στο πρωτάθλημα κατασκευαστών! Ο Φερστάπεν θέλει 48 ακόμη μέχρι το τέλος της σεζόν για να σπάσει το  ρεκόρ συγκομιδής βαθμών σε μία σεζόν. Αυτό ανήκει στον Φερστάπεν τον ίδιο από το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στρολ: Η αποτυχία φέρνει νεύρα (+video)
Pirelli: Αποκλειστική προμηθεύτρια της F1 μέχρι και το 2028
F1 GP Κατάρ: Νικητής Όσκαρ, πρωταθλητής Μαξ! (+video)