Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Τι αλλάζει στο πρόγραμμα για το 2024

Ελλάδα 3:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Τι αλλάζει στο πρόγραμμα για το 2024

FORMULA 1

F1: Τι αλλάζει στο πρόγραμμα για το 2024

FORMULA 1

Η νέα σεζόν της F1 είναι προ των πυλών και μαζί της θα έρθουν κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα του πρωταθλήματος. Ας τις δούμε αναλυτικά.

Advertisement
Advertisement

Καταρχάς οι αγώνες θα είναι 24, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε την μεγαλύτερη σε διάρκεια σεζόν στην ιστορία του θεσμού.

Βέβαια και για πέρσι είχαν προγραμματιστεί 24 αγώνες. Ωστόσο οι ακυρώσεις των GP σε Κίνα και Εμίλια-Ρομάνια, κατέβασε τον τελικό αριθμό των αγώνων σε 22. Φέτος, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα διεξαχθούν όλοι οι αγώνες. Έτσι θα έχουμε έναν πραγματικό μαραθώνιο ο οποίος θα ξεκινήσει στις 29 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Δεκεμβρίου! Και όλα δείχνουν ότι θα είναι ο πρώτος από πολλούς που θα ακολουθήσουν.

Advertisement
Advertisement

Και η σειρά των αγώνων, όμως, θα έχει ορισμένες αλλαγές. Το GP της Ιαπωνίας θα είναι μόλις ο 4ος αγώνας της χρονιάς και θα διεξαχθεί στις αρχές Απριλίου. Ο λόγος είναι ότι αμέσως μετά έχει τη θέση του το GP της Κίνας και η F1 θέλει να διευκολύνει, όσο γίνεται, τις μετακινήσεις των ομάδων στη διάρκεια της σεζόν. Ένας ακόμη λόγος είναι και η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του σπορ.

Το GP της Ισπανίας θα γίνει στο τέλος Ιουνίου, πολύ πιο αργά από ότι συνήθως ενώ και το GP στο Αζερμπαϊτζάν έχει μετακινηθεί από τα μέσα Απριλίου στα μέσα του Σεπτεμβρίου. Οι μετακινήσεις αυτές έγιναν κυρίως για να βολευτούν όλοι οι διοργανωτές των GP.

Advertisement

Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, και με την ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα στο Κατάρ. Έπειτα από την οριακή… θερμοπληξία που βίωσαν πολλοί οδηγοί πέρσι στην Lusail, το GP μεταφέρεται από τις αρχές Οκτωβρίου που ήταν πέρσι στις αρχές Δεκεμβρίου! Οι άνθρωποι της F1 ευελπιστούν ότι η θερμοκρασία τότε θα είναι κατά τι πιο ανεκτή για όλους.

Αλλαγές στα Sprint

Advertisement

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και σε ότι αφορά τους αγώνες που θα έχουν Sprint. Για το 2024 τα GP σε Κίνα, Μαϊάμι, Αυστρία, Ώστιν, Βραζιλία και Κατάρ θα έχουν Sprint. Όμως η δομή του τριημέρου θα είναι διαφορετική σε σχέση με το 2023.

Πέρσι οι ομάδες είχαν στη διάθεσή τους μόλις μία περίοδο ελεύθερων δοκιμών πριν τα μονοθέσια τους τεθούν σε καθεστώς parc-ferme, όπου δεν επιτρέπονται αλλαγές στο στήσιμό τους. Αυτό αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα πρακτικό ενώ έπαιξε και κρίσιμο ρόλο στις ακυρώσεις των Χάμιλτον και Λεκλέρ από το GP των ΗΠΑ.

Advertisement

Ακόμη δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις. Ωστόσο φαίνεται ότι είναι υπό συζήτηση η διατήρηση ή μη του Sprint Shootout το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, λογικά, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Και το όνομα αυτής Stake F1 Team
F1: Ποιος είναι ο κορυφαίος οδηγός για τους επικεφαλής των ομάδων;
F1: Ποια ομάδα θα παρακολουθεί ο Drake;