Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Θα παραμείνουν οι Alonso και Vettel το 2023;

Ελλάδα 0:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Θα παραμείνουν οι Alonso και Vettel το 2023;

FORMULA 1

F1: Θα παραμείνουν οι Alonso και Vettel το 2023;

FORMULA 1

Με την ολοκλήρωση του πρώτου τρίτου της σεζόν έχει ξεκινήσει και η συζήτηση σχετικά με το μέλλον των δύο… παλιοσειρών του grid. Θα συνεχίσουν οι Fernando Alonso και Sebastian Vettel κοσμούν τις πίστες του πρωταθλήματος και το 2023;

Advertisement
Advertisement

Ο λόγος που η παραμονή των δύο οδηγών έχει γίνει θέμα συζήτησης είναι απλός. Τα συμβόλαια τους με τις Alpine και Aston Martin λήγουν στο τέλος της χρονιάς. Το εάν οι Alonso και Vettel πρόκειται να παραμείνουν και το 2023 στο πρωτάθλημα θα το μάθουμε μάλλον λίγο μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα. Ας εξετάσουμε, όμως, την κάθε περίπτωση χωριστά.

Το 2022 δεν ήταν εύκολο μέχρι στιγμής για τον Alonso από την άποψη των αποτελεσμάτων. Ο Ισπανός έχει συγκεντρώσει μόλις 2 βαθμούς σε 5 αγώνες. Όμως, οι εμφανίσεις του οδηγού της Alpine μόνο αδιάφορες δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Advertisement
Advertisement

Ο Fernando έχει κερδίσει μέχρι στιγμής τον Ocon στις κατατακτήριες 3-2, σκορ που θα ήταν 4-1 εάν ο Alonso δεν είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την Alpine στην Αυστραλία. Η αλήθεια είναι πώς στους αγώνες ο Ocon έχει καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, η αναξιοπιστία και η ατυχία που έχει αντιμετωπίσει ο Alonso υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες.

Στην Σαουδική Αραβία ο Alonso βρισκόταν μπροστά από τον Ocon μέχρι να υπερθερμανθεί η γαλλική PU. Στην Imola, ο αγώνας του Ισπανού έλαβε τέλος λόγω του Mick Schumacher και ενώ ο Alonso έδειχνε να έχει τον ρυθμό για να τερματίσει άνετα εντός της πρώτης εξάδας.

Advertisement

Η Alpine μπορεί να έχει τον νεαρό, ταλαντούχο Oscar Piastri σε αναμονή για το μέλλον. Όμως, η λογική υπαγορεύει πώς ο Αυστραλός δεν θα πάρει την θέση του Alonso. Τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Αυτό, άλλωστε, προσλαμβάνουμε και από τις δηλώσεις των επικεφαλής στην Alpine. Μία διετής ανανέωση δεν θα έπρεπε να θεωρείται απίθανη για τον Alonso. Ο Fernando έχει ακόμη να προσφέρει πολλά στην F1.

Πιο δύσκολα ο Vettel

Advertisement

Αντιθέτως, πιο περίπλοκη φαίνεται η κατάσταση του Sebastian Vettel στην Aston Martin. Η χρονιά του Γερμανού ξεκίνησε άσχημα με τον Seb να χάνει τα πρώτα δύο GP λόγω Covid-19. Η επιστροφή του τετράκις παγκόσμιου πρωταθλητή στην Μελβούρνη ήταν εφιαλτική, με τον Vettel να υποπίπτει σε πολλά λάθη μέχρι την τελική του εγκατάλειψη στον αγώνα.

Έκτοτε, οι εμφανίσεις του Vettel έχουν βελτιωθεί. Highlight της μέχρι τώρα σεζόν του ήταν αναμφίβολα η 8η θέση στην Imola. Επιπλέον στους τρεις αγώνες που έχει αγωνιστεί έχει συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς από τον Stroll αν και ο Καναδός έχει τερματίσει μπροστά του δύο φορές στους αγώνες. Το μεταξύ τους σκορ στις κατατακτήριες είναι 2-1 υπέρ του Γερμανού.

Advertisement

Φυσικά, ο Lance Stroll δεν είναι ακριβώς και το μεγάλο αντίπαλο δέος για οποιονδήποτε οδηγό στην Formula 1. Όμως, είναι ο γιος του ιδιοκτήτη της Aston Martin, οπότε η θέση του εκεί θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Δεν θα μπορούσαμε, όμως, να πούμε το ίδιο με βεβαιότητα και για τον Sebastian.

Δεν εννοούμε με αυτό πώς η Aston Martin δεν θα ανανέωνε μαζί του σε περίπτωση, ιδίως, που ο Vettel έκανε και μία έκπτωση στα 20 εκατομμύρια που λαμβάνει από εκείνην ετησίως. Το πρόβλημα είναι άλλο και αφορά στο κίνητρο του ίδιου του Γερμανού. Ο Seb έχει δηλώσει πολλές φορές πώς εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι η μάχη για τις πρώτες θέσεις και όχι απλώς η συμμετοχή του στην F1.

Το τέλος του δρόμου;

Αυτό, όπως, φαίνεται είναι κάτι που η Aston Martin δεν μπορεί να του προσφέρει στο άμεσο μέλλον. Ο πρώην οδηγός και νυν σχολιαστής στη γερμανική τηλεόραση Marc Surer πιστεύει πώς αυτό είναι το τέλος του δρόμου για τον Seb. “Πιστεύω ότι θα ολοκληρώσει το συμβόλαιό του και μετά θα πει αντίο” δήλωσε ο Ελβετός. “Θέση στις κορυφαίες ομάδες δεν υπάρχει και η Aston Martin δεν πρόκειται να παλέψει για το πρωτάθλημα σύντομα. Γιατί να παραμείνει εκεί;” συμπλήρωσε.

Η αλήθεια είναι πώς κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί αυτήν την εξέλιξη στην καριέρα του Vettel το 2013. Τότε που κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κυριαρχώντας στο πρωτάθλημα. Όμως, οι τύχες αλλάζουν γρήγορα στην F1 και τα δεδομένα ανατρέπονται πολύ εύκολα. Και ο Seb, καθώς φαίνεται, θα χρειαστεί κάτι τέτοιο εάν είναι να παραμείνει στην F1 και μετά το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 Rewind: Οι Team orders που σημάδεψαν την F1
Las Vegas GP: Πώς η F1 περνάει σε νέα εποχή
Andretti: Η άλωση του Piranha Club;