Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προμηθευτές ελαστικών

Ελλάδα 19:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προμηθευτές ελαστικών

FORMULA 1

F1: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προμηθευτές ελαστικών

FORMULA 1

Η FIA έχει ανοίξει την διαδικασία κατάθεσης προσφορών για την προμήθεια ελαστικών στο πρωτάθλημα της F1 από το 2025 έως το 2027.

Advertisement
Advertisement

Στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας διασαφηνίζεται ότι θα υπάρχει μόνο ένας προμηθευτής για την περίοδο αυτή, όπως ισχύει και σήμερα. Με άλλα λόγια αποκλείεται ένας μελλοντικός πόλεμος ελαστικών.

Η τελευταία περίοδος κατά την οποίαν δύο εταιρίες ελαστικών συνυπήρχαν στο πρωτάθλημα ήταν μεταξύ 2001 και 2006. Τότε οι Bridgestone και Michelin είχαν δώσει ξεχωριστό ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα. Οι Ιάπωνες κέρδισαν τις πρώτες 4 χρονιές, ενώ οι Γάλλοι τις επόμενες δύο. Έκτοτε η Bridgestone είχε μείνει ως μοναδική προμηθεύτρια έως και το 2010.

Advertisement
Advertisement

Από το 2011 ξεκινάει η περίοδος της Pirelli στην F1. Η ιταλική εταιρία είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του πρωταθλήματος, ενώ το τρέχον συμβόλαιό της έχει ισχύ μέχρι και το 2024. Όλα δείχνουν ότι η Pirelli θα είναι εκείνη στην οποία θα ανατεθεί και το νέο συμβόλαιο προμηθευτή.

Οι Ιταλοί έχουν ανεβάσει πολύ το προφίλ τους στον μηχανοκίνητο αθλητισμό κατά την τελευταία δεκαετία. Ιδιαίτερα στην F1, έχουν συνεργαστεί πολύ στενά με την FIA και τους ιθύνοντες του πρωταθλήματος ώστε να κατασκευάσουν ένα ελαστικό που να βοηθάει στην αύξηση του θεάματος.

Advertisement

Από το 2022 έχουν εισαχθεί τα νέα ελαστικά χαμηλού προφίλ με ζάντες 18 ιντσών. Μία μεγάλη αλλαγή αν αναλογιστεί κανείς την ιστορία των ελαστικών της F1. Τα ελαστικά για την περίοδο 2025-2027 θα βασίζονται στα σημερινά.

Η εταιρία της οποίας η προσφορά θα γίνει αποδεκτή θα αναλάβει την προμήθεια και για τις κατηγορίες F2 και F3. Υπάρχει η πρόβλεψη για επέκταση της συμφωνίας μέχρι το 2028. Η διαδικασία της κατάθεσης και αξιολόγησης προσφορών ολοκληρώνεται στα μέσα Ιουνίου.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αποκάλυψη: Formula 1 στην Αθήνα;
F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Ο Alonso πήρε πίσω την τρίτη θέση! (+video)
F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Μπορεί ο Perez να γίνει διεκδικητής; (+video)