Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Πώς οι ομάδες παρακάμπτουν το όριο μπάτζετ

Ελλάδα 19:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1: Πώς οι ομάδες παρακάμπτουν το όριο μπάτζετ

FORMULA 1

F1: Πώς οι ομάδες παρακάμπτουν το όριο μπάτζετ

FORMULA 1

Ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων των ομάδων για το 2022 ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουλίου. Και ήδη υπάρχουν φήμες για ομάδες που θα έχουν παραβιάσει το όριο μπάτζετ.

Advertisement
Advertisement

Και η παραβίαση του μέγιστου επιτρεπτού ποσού μπορεί να μην είναι τόσο προφανής όσο φαίνεται αρχικά. Δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν… γκρίζες ζώνες.

Ας εξηγήσουμε, όμως, καλύτερα τι εννοούμε. Τον Απρίλιο η FIA εξέδωσε την τεχνική οδηγία νο 45 με σκοπό να κλείσει ορισμένα κενά στους οικονομικούς κανονισμούς. Συμφωνά με την οδηγία αυτή, οι ομάδες δεν θα μπορούσαν να παίρνουν σε προνομιακές τιμές (κόστους ή με ελάχιστο κέρδος) τεχνογνωσία από «αδελφές εταιρίες».

Advertisement
Advertisement

Αντιθέτως οι όποιες συναλλαγές γίνονταν με πελάτη την ομάδα F1 θα έπρεπε να χρεωθούν σύμφωνα με τις τιμές που ισχύουν στην αγορά. Η διευκρίνιση αυτή έγινε ώστε να κλείσει ένα «παραθυράκι» στους κανονισμούς το οποίο, καθώς φαίνεται, αρκετές ομάδες είχαν εκμεταλλευτεί.

Το κόλπο

Βλέπετε με την επιβολή του ορίου μπάτζετ οι κορυφαίες ομάδες ήταν αναγκασμένες να απολύσουν προσωπικό. Αυτό που σκέφτηκαν, όμως, αρκετοί στο paddock ήταν το εξής κόλπο: Μετακινούμε τους εργαζόμενους μας σε άλλες εταιρίες εντός του ίδιου ομίλου.

Advertisement

Από εκεί αυτοί δουλεύουν πάνω σε άλλα project όπως supercars, ταχύπλοα ή προγράμματα λογισμικού. Μπορεί φαινομενικά η δουλειά τους να μην έχει σχέση με την F1. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Μπορεί κατά τον σχεδιασμό ενός supercar (όλες οι κορυφαίες ομάδες έχουν τέτοια) ένας μηχανικός να ανακάλυψε κάτι το οποίο όλως τυχαίως ταιριάζει με το μονοθέσιο F1 της ομάδας.

Η αδελφή εταιρία θα πουλήσει την τεχνολογία στην ομάδα F1 σε τιμή κόστους. Φυσικά δεν παραβιάζεται το γράμμα των κανονισμών, αλλά το πνεύμα. Για τον λόγο αυτόν και εκδόθηκε η τεχνική οδηγία νο 45. Το ερώτημα είναι πόσες ομάδες έχουν ακολουθήσει αυτήν την πρακτική και πόσο χρήματα έχουν γλιτώσει χάρη σε αυτήν.

Advertisement

Για να μην μπούμε σε αστήρικτη φημολογία να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Όλες οι κορυφαίες ομάδες της F1, είχαν την δυνατότητα να κάνουν το κόλπο αυτό. Το ερώτημα είναι ποιες το έπραξαν και σε ποιο βαθμό. Ο Ντομενικάλι έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει οι ποινές να έχουν αντίκτυπο στην βαθμολογία των ομάδων. Μένει να φανεί εάν η FIA θα τολμήσει να τιμωρήσει έτσι τους όποιους παραβάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Όλη η μεταγραφική φημολογία!
FIA: Πρόκειται να εγκρίνει τις Andretti και Hitech!
F1: Τρεις ομάδες πάνω από το όριο μπάτζετ;

Advertisement