Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Οι βασικές αρχές των κανονισμών για τα σασί του 2026

Ελλάδα 14:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Οι βασικές αρχές των κανονισμών για τα σασί του 2026

FORMULA 1

F1: Οι βασικές αρχές των κανονισμών για τα σασί του 2026

FORMULA 1

Μπορεί να έχουν περάσει μόλις τέσσερις αγώνες με την φόρμουλα του 2022. Ωστόσο, οι ιθύνοντες του σπορ κοιτούν από τώρα την επόμενη ημέρα. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής για την F1 στο Λονδίνο συζητήθηκαν οι βασικές αρχές των νέων κανονισμών για το 2026.

Advertisement
Advertisement

Η βασική τους φιλοσοφία είναι παρόμοια με εκείνη που διαπνέει τους ήδη ισχύοντες κανονισμούς. Περισσότερος ανταγωνισμός στην πίστα, οικονομική βιωσιμότητα και ένα πιο οικολογικό προφίλ.

Αναλυτικά, συμφωνήθηκε η επίτευξη των παρακάτω στόχων:

  1. Σημαντική μείωση της οπισθέλκουσας ώστε να περιοριστεί η σπατάλη ενέργειας. Αυτός ο στόχος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αυτονόητος, καθώς τα μονοθέσια του 2026 θα έχουν λιγότερη ισχύ.
  2. Διατήρηση και βελτίωση της ικανότητας των μονοθεσίων να βρίσκονται κοντά σε υψηλές ταχύτητες.
  3. Μείωση των διαστάσεων των μονοθεσίων. Μια ευχάριστη εξέλιξη, καθώς από την αρχή της υβριδικής περιόδου τα μέγεθος των αυτοκινήτων αυξάνεται συνεχώς.
  4. Μείωση ή περιορισμός του βάρους των μονοθεσίων. Αυτή θα ήταν μία ακόμη πιο ευχάριστη εξέλιξη. Ωστόσο η διατύπωση της πρότασης δείχνει πώς μάλλον δεν ανήκει στις πρώτες προτεραιότητες των νέων κανονισμών.
  5. Οικονομική βιωσιμότητα. Αυτό θα επιτευχθεί με την ενιαιοποίηση περισσότερων μερών των αυτοκινήτων ώστε να μειωθεί το κόστος. Επιπλέον, όπου αυτό είναι εφικτό, θα χρησιμοποιούνται υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.
  6. Βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας. 

Advertisement
Advertisement

Υπενθυμίζουμε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει στα περισσότερα για τους κανονισμούς που αφορούν τις Μονάδες Ισχύος του 2026. Η ανακοίνωση τους έχει τοποθετηθεί για τον Ιούνιο της φετινής χρονιάς. Πολλοί, όμως, πιστεύουν ότι λόγω των διαπραγματεύσεων που απαιτούνται, ίσως τελικά αυτό γίνει εντός του φθινοπώρου. Audi και Porsche αναμένουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Η δικαίωση του Sprint;
FIA: Τι επιτρέπεται κατά τη διάρκεια ενός προσπεράσματος;
FIA: Προσωρινό μπλόκο στους 6 αγώνες Sprint