Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

FIA: Προσωρινό μπλόκο στους 6 αγώνες Sprint

Ελλάδα 19:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

FIA: Προσωρινό μπλόκο στους 6 αγώνες Sprint

FORMULA 1

FIA: Προσωρινό μπλόκο στους 6 αγώνες Sprint

FORMULA 1

Η FIA μπλόκαρε την πρόταση ομάδων και Liberty για 6 αγώνες Sprint από το 2023. Στην συνεδρίαση της επιτροπής της FIA για την Formula 1 επικράτησε ένταση με την ομοσπονδία να απαιτεί οικονομική αποζημίωση για να επικυρώσει την πρόταση! Πιθανός δεύτερος αγώνας στην Σιγκαπούρη αντί του Ρωσικού GP.

Advertisement
Advertisement

Μόλις δύο μέρες μετά τον αγώνα στην Imola η επιτροπή της FIA για την Formula 1 συνεδρίασε στο Λονδίνο. Πολλά ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν όπως οι κανονισμοί του 2026 αλλά και η αντικατάσταση του Ρωσικού GP. Πριν από όλα, όμως, τέθηκε επί τάπητος η πρόταση των επικεφαλής της F1 για διπλασιασμό των αγώνων Sprint από το 2023.

Οι ομάδες και η FOM, μετά την επιτυχία του Sprint στην Imola είχαν αποφασίσει ομόφωνα υπέρ. Το αίτημα, όμως, έπρεπε να πάρει και την έγκριση του συμβουλίου της FIA ώστε να νομιμοποιηθεί.  Αυτό αποτελείται από 30 μέλη. Δέκα εξ αυτών προέρχονται από τις ομάδες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα, δέκα από την FOM και δέκα από την FIA.

Advertisement
Advertisement

Για να περάσει η πρόταση των 6 αγώνων Sprint για το 2023 έπρεπε να υπάρξει -σύμφωνα με το καταστατικό- ενισχυμένη πλειοψηφία 26 θετικών ψήφων. Όμως, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Mohammed Ben Sualyem ο οποίος προέδρευε στην επιτροπή αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή του. Καλά πληροφορημένες πηγές, μάλιστα, θέλουν τον Sulayem να ζητά μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση από την FOM προς την FIA προκειμένου να κάνει δεκτό το αίτημα!

Η απαίτηση του Sulayem προκάλεσε την οργή των ομάδων και της FOM. Υπήρξαν εκατέρωθεν αντεγκλήσεις με τις ομάδες να κατηγορούν την ομοσπονδία για απληστία. Υπό τις έντονες, αυτές, πιέσεις η FIA δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το ζήτημα στο μέλλον. Η επίσημη ανακοίνωση κάνει λόγο για “έρευνα για τις επιπτώσεις στο προσωπικό της FIA από την αύξηση των αγώνων Sprint” που πρέπει να διενεργηθεί προηγουμένως.

Η Σιγκαπούρη με δεύτερο αγώνα;

Advertisement

Από την συνεδρίαση της επιτροπής για την F1, όμως, προέκυψαν και άλλες ειδήσεις. Μπορεί να μην έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση για τον αγώνα που θα αντικαταστήσει το Ρωσικό GP. Όμως, υπήρξαν ενδιαφέρουσες εξελίξεις σχετικά με το θέμα.

Advertisement

Η μέχρι πρότινος φημολογία ήθελε το Κατάρ ως φαβορί. Το εμιράτο θα φιλοξενούσε έτσι κι αλλιώς αγώνα από το 2023. Επιπλέον, στην πίστα της Losail είχε διεξαχθεί GP πέρσι. Όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούν στην περιοχή κατά την περίοδο διεξαγωγής του αγώνα προβληματίζουν τις ομάδες. Επίσης, υπάρχει και ο φόβος ελλιπούς υλικοτεχνικής υποστήριξης, λόγω της διεξαγωγής του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου τον Νοέμβριο.

Συνεπώς, η Σιγκαπούρη προέκυψε ως μία πολύ πιθανή λύση στο πρόβλημα αυτό. Αρχικά, το Ρωσικό GP ήταν να διεξαχθεί μεταξύ 23 και 25 Σεπτεμβρίου, με τον αγώνα στην Σιγκαπούρη να ακολουθεί μία εβδομάδα μετά. Η πρόταση που φαίνεται πως κερδίζει έδαφος είναι η διεξαγωγή διπλού αγώνα στην Marina Bay. Οι ομάδες θα πάνε, απλώς, στην Σιγκαπούρη μία εβδομάδα νωρίτερα κάτι πού φαίνεται να βολεύει όλους τους εμπλεκόμενους. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση επί του ζητήματος αυτού.

Advertisement

Σε μικρότερα θέματα τεχνικών κανονισμών για το 2023 υπήρξε συμφωνία όλων των πλευρών. Συγκεκριμένα, επικυρώθηκε η μείωση των διαθέσιμων σετ ελαστικών ανά οδηγό από 13 σε 11 κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της πιο “πράσινης” εικόνας που θέλει να προβάλλει το σπορ. Επίσης, από το 2023 θα είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση των helmet cams σε όλους τους οδηγούς.

Τέλος, η ομοσπονδία δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το ύψος του budget cap λαμβάνοντας υπόψη τα αυξημένα κόστη και τον πληθωρισμό που έχουν προκληθεί από τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Pole για Verstappen στην έδρα της Ferrari!
F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Η δικαίωση του Sprint;
FIA: Τι επιτρέπεται κατά τη διάρκεια ενός προσπεράσματος;