Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Εκπληκτική pole για τον Perez!

Ελλάδα 2:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Εκπληκτική pole για τον Perez!

FORMULA 1

F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Εκπληκτική pole για τον Perez!

FORMULA 1

Ο Sergio Perez έφερε τα πάνω κάτω στην Jeddah! Με έναν εκπληκτικό γύρο κατάφερε να κλέψει την πρώτη pole της καριέρας του από τις Ferrari. Τέταρτος ο Verstappen, εκτός Q2 o Hamilton!

Advertisement
Advertisement

Η διαδικασία ξεκίνησε με 23 βαθμούς Κελσίου ατμοσφαιρική θερμοκρασία και 26 βαθμούς θερμοκρασία οδοστρώματος. Σε μία πίστα στην οποία η προσφερόμενη πρόσφυση ανεβαίνει σημαντικά με το πέρασμα της ώρας, οι περισσότεροι συνδυασμοί δεν έχασαν χρόνο και βγήκαν νωρίς στην πίστα.

Πρώτος πήρε χρόνο ο Magnussen στο 1:30.425, με τις δύο Mclaren πίσω του και οι τρεις με την soft γόμα. Αντιθέτως οι δύο Mercedes ξεκίνησαν με την medium γόμα. Θα ήταν τα μοναδικά αυτοκίνητα με αυτήν την επιλογή.

Οι πρώτοι γρήγοροι γύροι των δύο Ferrari ήταν πολύ ανταγωνιστικοί και θα έφερναν τους οδηγούς τους στην κορυφή, αλλά ο Latifi τους χάλασε τα σχέδια.

Q1: Δυσάρεστη έκπληξη

Advertisement
Advertisement

Ο Καναδός οδηγός της Williams αντιμετώπισε έντονη υπερστροφή στην είσοδο της 13 και βρέθηκε με το πλάι στις μπαριέρες. Η ζημιά δεν ήταν σοβαρή, αλλά όπως αναμενόταν βγήκε η κόκκινη σημαία ακριβώς λίγο πριν ο Sainz περάσει την γραμμή τερματισμού. Στο σημείο εκείνο οι δύο Haas ήταν στο 1-2, ακολουθούμενες από τις δύο McLaren και τον Russell.

Με την επανέναρξη της διαδικασίας ο Sainz θα έκανε τον ταχύτερο χρόνο με τους Leclerc και Verstappen να ακολουθούν. Ο Russell θα ήταν 4ος ενώ ο Hamilton μόλις 13ος. Ο πολυπρωταθλητής έδειχνε να δυσκολεύεται πολύ με την πρόσφυση της W13, κυρίως στον πρώτο τομέα.

Advertisement

Θα αποτελούσε την πρώτη μεγάλη έκπληξη της διαδικασίας καθώς δεν θα κατάφερνε να περάσει στο Q2! Θα δήλωνε αργότερα ότι το αυτοκίνητο δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα πέρα από το ότι δεν μπορούσε να οδηγηθεί!

Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, όμως, και για τον Tsunoda. Ο Ιάπωνας είχε πάρει νέα στοιχεία στην μονάδα ισχύος του πριν την έναρξη του τριημέρου. Αλλά κάποιο πρόβλημα που σχετιζόταν με τα καύσιμα ανάγκασε την ομάδα του να τον φωνάξει στα pits χωρίς να προλάβει να καταγράψει χρόνο. Έτσι, εκτός Q2 θα έμεναν οι Hamilton, Albon, Hulkenberg, Latifi και Tsunoda.

Q2: Δεύτερη κόκκινη σημαία

Advertisement

Από τα μονοθέσια που χρησιμοποιούν τον κινητήρα της Mercedes μόνο οι δύο McLaren και εκείνα των Russell και Stroll θα έβλεπαν τα πράσινα φώτα του Q2. O Leclerc θα κατέβαζε αρκετά τον ταχύτερο χρόνο με την πρώτη του προσπάθεια στο 1:28.883, τη στιγμή που ο Russell θα έβγαινε και πάλι για τον πρώτο του γύρο με τα medium Pirelli.

Οι δύο Red Bull θα έπαιρναν τις θέσεις 2 και 3 προσωρινά με τον Sainz 4ο. Το πάτωμα της RB18 του Verstappen φαινόταν να ακουμπάει επικίνδυνα συχνά στην άσφαλτο. Ο Alonso ήταν πολύ ανταγωνιστικός στην 5η θέση τη στιγμή που ο teammate του χάλασε τον γρήγορο γύρο του λόγω του Ricciardo. Επίσης ο Bottas βρισκόταν άνετα στην 6η θέση με την εξαιρετική  Alfa Romeo.

Advertisement

Ο Gasly οδηγώντας την μόνη Alpha Tauri που απέμενε στην διαδικασία αντιμετώπισε προβλήματα με το πάτωμα του μονοθεσίου του. Πιθανότατα έχοντας τραυματιστει την αριστερή πλευρά σε κάποιο άτσαλο πέρασμα από τα δύσκολα κερμπ της Jeddah. Όμως ενώ ο Γάλλος ετοιμαζόταν να βγει ξανά στην πίστα θα είχαμε την δεύτερη κόκκινη σημαία της διαδικασίας.

Αυτήν τη φορά θα ήταν ο Mick Schumacher που θα έχανε το μονοθέσιό του στην στροφή 10. Η VF-22 θα αποσταθεροποιούταν στην είσοδο της 9, αλλά ο Schumacher δεν θα άφηνε το γκάζι. Αυτό προκάλεσε έντονη υποστροφή που τον έστειλε με περίεργη γωνία στο κερμπ της 10. Εκεί, το μονοθέσιο εκτοξεύτηκε ανεξέλεγκτο ουσιαστικά προς την εσωτερική.

Η επαφή με τον τοίχο θα ήταν πολύ βίαιη καταστρέφοντας ουσιαστικά την Haas. Το πίσω μέρος του μονοθεσίου αποκολλήθηκε και η πίστα γέμισε συντρίμια. Ευτυχώς, ο νεαρός Γερμανός ο οποίος βρισκόταν 9ος σε εκείνο το σημείο θα έβγαινε σώος από το μονοθέσιο. Θα μεταφερόταν στο ιατρικό κέντρο της πίστας για εξετάσεις.

Η διαδικασία θα καθυστερούσε αρκετά, μέχρι να επιδιορθωθούν οι μπαριέρες στο σημείο της σύγκρουσης. Μάλιστα, ο αλυτάρχης Niels Wittich θα κατέβαινε αυτοπροσώπως να επιθεωρήσει την πίστα. Κατά την επανέναρξη, ο οδηγός που βρισκόταν σε δύσκολη θέση ήταν ο Ocon, ο οποίος δεν είχε κάνει ακόμη γρήγορο γύρο.

Τα μονοθέσια βγήκαν στην πίστα με κάτι παραπάνω από 4 λεπτά να απομένουν. Ο Russell θα έβαζε για πρώτη φορά τα soft Pirelli χωρίς, όμως, να βελτιώσει τον χρόνο του. Η W13 φαίνεται να μην μπορεί να κάνει την C4 να δουλέψει. Ο Sainz εν τω μεταξύ θα έπαιρνε τον ταχύτερο γύρο με τον Ocon να καταφέρνει την τελευταία στιγμή να μπει στο Q3. Εκτός διαδικασίας έμειναν οι δύο McLaren, ο Zhou, ο Schumacher και ο Stroll.

Q3: Τα πάνω κάτω

Μετά τον πρώτο γύρο προσπαθειών, ο Sainz κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση, μπροστά από τον Leclerc. Τρίτος ήταν ο Perez, ενώ ο Verstappen είχε μια άσχημη πρώτη προσπάθεια περιοριζόμενος στην 7η θέση. Εντυπωσιακός ο Russell από την 5η θέση όπως και ο Ocon στην 4η.

Στον δεύτερο γύρο προσπαθειών, όμως, ο Perez θα έκανε την μεγάλη ανατροπή. Με έναν ταχύτατο και καθαρό γύροc κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή περνώντας τον Leclerc ο οποίος επίσης είχε κατεβάσει τον χρόνο του Sainz! Ο Verstappen δεν κατάφερε να χωρίσει τις 2 Ferrari, χάνοντας καθαρά από τον ομόσταβλό του.

Έτσι, ο Perez κατέκτησε την πρώτη pole position της καριέρας του με την συμπλήρωση 11 ετών  στην Formula 1! Η πρώτη δεκάδα εκκίνησης για τον αυριανό αγώνα είναι: Perez, Leclerc, Sainz, Verstappen, Ocon, Russell, Alonso, Bottas, Gasly και Magnussen.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Leclerc και στο FP2 με επαφή
F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Λεπτές ισορροπίες εν μέσω επιθέσεων
F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Και πάλι Leclerc στο FP3!