Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μ. Βρετανίας: Προεπισκόπηση

Ελλάδα 4:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μ. Βρετανίας: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

F1 GP Μ. Βρετανίας: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

Η ιστορική πίστα του Silverstone στην Μεγάλη Βρετανία φιλοξενεί τον δέκατο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Advertisement
Advertisement

Στην βρετανική πίστα η Red Bull πηγαίνει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Η χάραξη της πίστας περιλαμβάνει πολλές γρήγορες καμπές οι οποίες ταιριάζουν… γάντι στα χαρακτηριστικά της RB19.

Από την άλλη η Ferrari θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι η εμφάνιση της Αυστρίας δεν ήταν τυχαία. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την SF-23, όμως, να κλείσει σημαντικά την ψαλίδα έναντι της RB19 στην συγκεκριμένη πίστα. Επιπλέον οι Aston Martin και Mercedes θέλουν όσο τίποτε άλλο να ανακάμψουν από τις κακές εμφανίσεις τους στο Red Bull Ring.

Advertisement
Advertisement

Βέβαια, αυτός θα είναι ένας ακόμη αγώνας στον οποίον οι ομάδες και οι οδηγοί θα κοιτούν… καχύποπτα προς τον ουρανό. Βλέπετε, όπως έχει συμβεί σε όλους τους αγώνες από την Ισπανία και εντεύθεν, οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για βροχή στη διάρκεια του τριημέρου.

Κυρίως κατά την διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών, το Σάββατο. Ίσως, λοιπόν, τα καιρικά φαινόμενα ανακατέψουν την τράπουλα αρκετά ώστε οι Φερστάπεν και Red Bull να μην κάνουν… περίπατο την Κυριακή.

Advertisement

Καθώς το βρετανικό GP είναι ο εντός έδρας αγώνας των περισσότερων ομάδων του grid, θα δούμε αρκετά μονοθέσια να έχουν παραλλαγές στους χρωματισμούς τους. Συγκεκριμένα, οι McLaren, Williams (800ό GP) και Aston Martin θα έχουν όλες liveries ειδικά για τον αγώνα αυτόν.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Είναι η πίστα που έχει φιλοξενήσει περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη το Βρετανικό Grand Prix. Από το 1947 που έγινε ο πρώτος ερασιτεχνικός αγώνας έχει αλλάξει μορφή 13 φορές. Τα μονοθέσια τρέχουν στη σημερινή της εκδοχή των 5,891 χιλιομέτρων από το 2011.

Advertisement

Ένα από τα πιο ολοκληρωμένα σιρκουί του πρωταθλήματος απαιτεί τα μέγιστα τόσο από τα μονοθέσια όσο και από τους οδηγούς. Οι στροφές Copse, Stowe και το σύμπλεγμα Maggots-Becketts-Chapel εξακολουθούν να αποτελούν προκλήσεις για τους οδηγούς απαιτώντας παράλληλα ιδανική αεροδυναμική ισορροπία. Από την άλλη στροφές όπως οι Club, Village και Luffield είναι πιο τεχνικές τονίζοντας κυρίως τη μηχανική ευστάθεια των μονοθέσιων.

Advertisement

Εξ ίσου σημαντική είναι και η απόδοση των PU και δη η αποτελεσματικότητα των MGU-H, καθώς ο μεγάλος γύρος του Silverstone έχει στην πραγματικότητα μόνο 4 ζώνες φρεναρίσματος. Οι αεροδυναμικές ρυθμίσεις τείνουν προς το μέσο φορτίο, λόγω των πολλών ταχύτατων στροφών. Ευνοϊκότερα σημεία για προσπέρασμα είναι οι στροφές Brooklands και Stowe. Στις ευθείες πριν από αυτές τις στροφές θα βρούμε και τις δύο ζώνες DRS της πίστας. Ο αγώνας ολοκληρώνεται έπειτα από 51 γύρους.

Ελαστικά

Η Βρετανική πίστα είναι μία από τις δυσκολότερες σε ότι αφορά την καταπόνηση των ελαστικών. Κατά συνέπεια δεν είναι περίεργο που η Pirelli φέρνει τις C1, C2 και C3 γόμες στο Silverstone.

Υπενθυμίζουμε ότι στο Silverstone θα δούμε για πρώτη φορά τα νέα ελαστικά του 2023, τα οποία έχουν καινούργιο, πιο ανθεκτικό σκελετό. Αρχικά η Pirelli είχε προγραμματίσει τα ελαστικά αυτά για το 2024. Ωστόσο η ραγδαία άνοδος στις επιδόσεις των μονοθέσιων φέτος την ανάγκασε να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Οι ομάδες έχουν δοκιμάσει τα συγκεκριμένα ελαστικά στις ελεύθερες δοκιμές της Βαρκελώνης φέτος. Τα σχόλια ήταν θετικά μέχρι στιγμής. Εντούτοις, αλλαγές στις συνθέσεις των γομών δεν θα υπάρξουν εκτός της C1 γόμας. Αυτή θα βρίσκεται μεταξύ των C2 και C0, με την τελευταία να είναι η σκληρότερη του φάσματος πλέον.

Το πιθανότερο είναι πώς ο αγώνας θα βγει με δύο στάσεις. Οι Hard και Medium φαντάζουν ως οι λογικές επιλογές στον αγώνα.

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από τον ANT1 (ο αγώνας) και τον ANT1+(όλο το τριήμερο). Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 07/07
    14:30:FP1
    18:00: FP2
  • Σάββατο 08/07
    13:30: FP3
    17:00: Κατατακτήριες Δοκιμές
  • Κυριακή 09/07
    17:00: Αγώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Αυστρίας: Αφ’ υψηλού (+video)
F1: Το πρόγραμμα του 2024
Μπραντ Πιτ: Ξεκινάει γυρίσματα στο Σίλβερστοουν!