FORMULA 1

F1 GP Λας Βέγκας: Πλεονέκτημα Λεκλέρ (+video)

Ελλάδα 21:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Λας Βέγκας: Πλεονέκτημα Λεκλέρ (+video)

FORMULA 1

F1 GP Λας Βέγκας: Πλεονέκτημα Λεκλέρ (+video)

FORMULA 1

Ο Σαρλ Λεκλέρ επιβεβαίωσε την δύναμη της Ferrari στο Βέγκας κατακτώντας την 5η φετινή του pole. Δεύτερος ο Σαίνθ οριακά. Θα ξεκινήσει, όμως, εκτός δεκάδας λόγω της ποινής 10 θέσεων.

Advertisement
Advertisement

Έτσι στην δεύτερη θέση εκκίνησης προβιβάστηκε ο τρίτος σήμερα Φερστάπεν. Ο ρυθμός της RB19 στις κατατακτήριες δεν ήταν όσο άσχημος αναμενόταν.

Εξάλλου τόσο η χάραξη του σιρκουί όσο και οι συνθήκες που επικράτησαν ήταν θεωρητικά εχθρικές προς το κορυφαίο μονοθέσιο του 2023. Ακόμη κι έτσι ο Φερστάπεν κατάφερε να είναι best of the rest το Σάββατο και κοιτάζει με αισιοδοξία τον αυριανό αγώνα. Η Red Bull θα ποντάρει στην καλύτερη διαχείριση των Pirelli έναντι της Ferrari στα μεγάλα stints.

Advertisement
Advertisement

Όπως αναμενόταν η χαμηλή θερμοκρασία οδοστρώματος επηρέασε την στρατηγική προσέγγιση των οδηγών στην διαδικασία. Επιπλέον, λόγω του ότι η εξέλιξη της πρόσφυσης ήταν ραγδαία με την πάροδο του χρόνου, οι περισσότεροι οδηγοί επέλεξαν να συμπληρώνουν συνεχόμενους γύρους στην αρχή.

Q1: Οι McLaren έξω!

Θύματα αυτών των ιδιαίτερων συνθηκών έπεσαν οι McLaren των Νόρις και Πιάστρι. Οι δύο οδηγοί δεν έκαναν τους ταχύτερους γύρους τους όταν η πίστα είχε έρθει στην καλύτερή της κατάσταση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον όχι και τόσο ανταγωνιστικό τους ρυθμό, τους καταδίκασε σε πρόωρη έξοδο από τη διαδικασία.

Advertisement

Εκτός έμειναν και οι Τσουνόντα -ο οποίος είχε ένα τραγικό Q1 και ακόμη πιο τραγική αντίδραση μετέπειτα- Οκόν και Ζου. Οι Ferrari έκαναν το 1-2 με τον Λεκλέρ να προηγείται του Σάινθ. Ο Ισπανός θα πρέπει να πάρει ποινή δέκα θέσεων στην εκκίνηση του αγώνα λόγω της νέας PU.

Q2: Και οι δύο Williams στο Q3!

Η Scuderia επέλεξε να στείλει τους οδηγούς της στην δεύτερη περίοδο με τα χρησιμοποιημένα soft της πρώτης. Όμως αυτό δεν εμπόδισε τους Λεκλέρ-Σάινθ να σημειώσουν πολύ ανταγωνιστικούς χρόνους. Αρχικά οι Mercedes έκαναν το 1-2 με τον Φερστάπεν να τις υποσκελίζει ενώ έμεναν 5 λεπτά για το τέλος.

Όταν, όμως, οι SF-23 πέρασαν σε φρέσκα μαλακά ανέβηκαν άνετα στην κορυφή. Ο χρόνος του ταχύτερου Λεκλέρ ήταν, 7 δέκατα καλύτερος από εκείνον του τρίτου Φερστάπεν! Στο τέλος επικράτησε… πανικός με όλους τους οδηγούς πλην των τριών πρώτων να σημειώνουν τους τελευταίους τους χρόνους.

Οι Williams κατάφεραν να περάσουν στη συνέχεια. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με τους Χάμιλτον και Πέρεζ. Από τις δύο Haas πέρασε εκείνη του Magnussen η οποία φέρει το τελευταίο spec σε αντίθεση με την άλλη του Χούλκενμπεργκ. Οι Ρικιάρντο και Στρολ έμειναν επίσης εκτός συνέχειας.

Q3: Η Ferrari κυρίαρχη

Έτσι φτάσαμε στο Q3 όπου η Ferrari επιβεβαίωσε την ισχύ της ήδη από τον πρώτο γύρο προσπαθειών. Ο Φερστάπεν στην αρχή πέτυχε χρόνο πολύ κοντά σε εκείνους των δύο SF-23. Μάλιστα, στο τέλος ο Ολλανδός είχε το πλεονέκτημα της τελευταίας θέσης στην σειρά προσπαθειών.

Αυτό όμως δεν τον βοήθησε να ξεπεράσει τους χρόνους των Ferrari. Αντιθέτως ο Λεκλέρ με μία πολύ όμορφη προσπάθεια αύξησε το πλεονέκτημά του έναντι των υπολοίπων. Δεύτερος ήταν ο Σάινθ ενώ οι Φερστάπεν, Ράσελ και Γκασλί συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα.

Για τον αγώνα η μάχη θα είναι μεταξύ των Λεκλέρ και Φερστάπεν εάν όλα κυλήσουν ομαλά. Ωστόσο είμαστε σε ένα σιρκουί πόλη και οι έξοδοι του Safety Car είναι μάλλον αναμενόμενες. Έτσι, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ένα νικητής-έκπληξη θα ήταν ιδιαίτερα πιθανός στο Λας Βέγκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Liberty: Καινοτομία ή «πατάτα» το GP στο Βέγκας;
F1 GP Λας Βέγκας: Προεπισκόπηση (+video)
F1 GP Λας Βέγκας: Πρώτος ο Ράσελ στο FP3 (+video)