Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP ΗΠΑ: Αντιμετωπίζοντας κάθε πρόκληση (+video)

Ελλάδα 16:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP ΗΠΑ: Αντιμετωπίζοντας κάθε πρόκληση (+video)

FORMULA 1

F1 GP ΗΠΑ: Αντιμετωπίζοντας κάθε πρόκληση (+video)

FORMULA 1

Η 50η νίκη του Μαξ Φερστάπεν ήρθε πολύ πιο δύσκολα από ότι θα περίμεναν οι περισσότεροι. Ωστόσο η εικόνα του Grand Prix δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει.

Advertisement
Advertisement

Στην επιφάνειά του, το χθεσινό GP των ΗΠΑ ήταν μία απόδειξη του πόσο εφικτή είναι η σύγκλιση των McLaren και Mercedes με την Red Bull μακροπρόθεσμα.

Εντούτοις εάν λάβουμε υπόψη όλες τις κρίσιμες παραμέτρους κατά τη διάρκεια του τριημέρου, τα συμπεράσματά μας θα είναι αρκετά διαφορετικά. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να παραγνωρίσουμε ορισμένες πραγματικότητες. Όπως την βελτίωση της MCL60 κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αυτή επιβεβαιώνεται από την σχετική της θέση, εδώ και αρκετούς αγώνες, έναντι των Ferrari και Mercedes.

Advertisement
Advertisement

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι άλλο. Έχει κάποια εκ των τριών αυτών ομάδων πλησιάσει πραγματικά στο επίπεδο της Red Bull; Η απάντηση, δυστυχώς, είναι μάλλον αρνητική.

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος το COTA αποδείχθηκε εχθρικό έδαφος για την Red Bull. Λόγω των πολλών ανωμαλιών του οδοστρώματος, η ομάδα έπρεπε να αυξήσει το ύψος του πατώματος από το έδαφος.

Advertisement

Αυτό επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στις επιδόσεις της RB19. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του μονοθέσιου αυτού είναι το ότι μπορεί και παράγει περισσότερη κάθετη δύναμη από το πάτωμα σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Το χαρακτηριστικό καθιστά την RB19 ιδιαίτερα αποδοτική αεροδυναμικά. Ήτοι μπορεί και παράγει το μεγαλύτερο μέρος του downforce χωρίς να πρέπει να πληρώσει το τίμημα της οπισθέλκουσας το οποίο προκύπτει από τις πτέρυγες.

Advertisement

Για να λειτουργήσει αυτή η… μαγική ισορροπία, όμως, το πάτωμα της RB19 πρέπει να είναι πολύ χαμηλά. Στο COTA, όπως και στην Σιγκαπούρη, αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω των ανωμαλιών. Έτσι η Red Bull γνώριζε ήδη από τις προσομοιώσεις ότι η RB19 δεν θα ήταν το φόβητρο των περισσότερων φετινών αγώνων για τους υπόλοιπους.

Αλυσίδα

Με έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα υπεροχής της RB19 να έχει σπάσει, τόσο η ομάδα όσο και ο Μαξ Φερστάπεν έπρεπε να βρουν έναν νέον τρόπο για να επικρατήσουν. Η αύξηση της απόστασης του πατώματος από το οδόστρωμα έδωσε μία πολύ υποστροφική συμπεριφορά στην RB19.

Η ομάδα προσπάθησε να βελτιστοποιήσει το set-up γύρω από αυτό το δεδομένο, ώστε να προστατεύσει τα πίσω ελαστικά στον αγώνα. Ο Φερστάπεν, από την άλλη, έπρεπε να προσαρμόσει τον τρόπο οδήγησής του στα νέα δεδομένα.

Στις κατατακτήριες της Παρασκευής ο Ολλανδός σχεδόν τα κατάφερε στην εντέλεια. Ωστόσο στο τέλος του τρίτου τομέα ο Μαξ πλήρωσε το τίμημα των αναγκαστικών αλλαγών βγαίνοντας εκτός ορίων της πίστας. Έτσι θα έπρεπε να ξεκινήσει τον αγώνα από την 6η θέση.

Το Sprint ήταν ένα μάλλον ευχάριστο διάλειμμα για τον Ολλανδό. Με την θερμοκρασία οδοστρώματος αρκετά χαμηλή -και έχοντας μία ημέρα εμπειρίας με το «νέο» μονοθέσιο- ο Ολλανδός πήρε την pole και την καρό σημαία με αρκετή άνεση.

Αντίξοες συνθήκες

Ωστόσο οι δυσκολίες του αγώνα της Κυριακής ήταν πολύ περισσότερες. Η υψηλή θερμοκρασία οδοστρώματος σήμαινε και μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση των Pirelli. Η RB19 μπορεί να ήταν το ταχύτερο μονοθέσιο με τα medium. Εντούτοις ο Φερστάπεν δεν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτό το πλεονέκτημα στο πρώτο stint καθώς θα είχε να εκτελέσει αρκετά προσπεράσματα.

Έτσι η Red Bull επέλεξε εξ αρχής τα δύο pit-stops κρατώντας τον Φερστάπεν στη μέση γόμα και για το δεύτερο stint. Λίγο πριν από αυτό, όμως, ήρθε η δεύτερη μεγάλη δυσκολία για τον Μαξ. Πρόβλημα με τα φρένα της RB19 τα οποία δεν έδιναν την απαιτούμενη αίσθηση στον οδηγό τους.

Ο Φερστάπεν έπρεπε και πάλι να προσαρμόσει τον τρόπο οδήγησής του. Φρέναρε πολύ πιο συντηρητικά στις στροφές του τρίτου τομές -εκεί όπου έχανε τον περισσότερο χρόνο από τον Χάμιλτον– και άλλαξε τις γραμμές του δραματικά.

Παρά ταύτα ο πρωταθλητής κατόρθωσε να προσπεράσει τον Νόρις πριν το τελευταίο του pit-stop και να φτιάξει μία διαφορά ασφαλείας ώστε να προστατεύσει την πρωτοπορία του από την αντεπίθεση του Χάμιλτον στο τέλος. Ήταν μία νίκη δύσκολη την οποία ελάχιστοι άλλοι οδηγοί στο παρόν grid θα μπορούσαν να επιτύχουν.

Mercedes και McLaren

Από την άλλη οι Mercedes και McLaren έφυγαν από το Τέξας έχοντας την αίσθηση ότι δεν πήραν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Θεωρητικά -και με δεδομένα τα προβλήματα της Red Bull- αυτό είναι σωστό.

Εάν λόγου χάρη η θερμοκρασία οδοστρώματος ήταν χαμηλότερη την Κυριακή ίσως οι Νόρις και Χάμιλτον πήγαιναν για το ένα pit-stop στον αγώνα. Ή ενδεχομένως η θερμική καταπόνηση των Pirelli στην McLaren να ήταν χαμηλότερη και ο Νόρις να μπορούσε να κρατήσει την δεύτερη θέση.

Από την άλλη η Mercedes του Χάμιλτον έφτασε πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο μονοθέσιο στον Φερστάπεν. Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι στο τέλος βρέθηκε παράτυπη λόγω υπερβολικής φθοράς στο κατώτατο στοιχείο του νέου της πατώματος.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η W14 θα ήταν το ίδιο γρήγορη εάν η Mercedes την έτρεχε με αυξημένη απόσταση του πατώματος από το οδόστρωμα. Εξάλλου και πέρσι, εάν θυμάστε, ο Χάμιλτον τερμάτισε μόλις 5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Φερστάπεν. Ακόμη και με την «τραγική» εκείνη W13.

Όσο για την Ferrari δεν μπορούμε να πούμε ότι η εικόνα της στον αγώνα μας εξέπληξε ιδιαίτερα. Σίγουρα η ευκολία με την οποίαν οι Λεκλέρ-Σάινθ έχασαν τις θέσεις τους από τον Χάμιλτον στην αρχή ήταν αποκαρδιωτική για τους φίλους της Scuderia.

Ακόμη πιο αποκαρδιωτική, όμως, ήταν η απόφαση της Ferrari να κρατήσει τον Λεκλέρ στο ένα pit-stop. Μία στρατηγική την οποίαν όλες οι υπόλοιπες κορυφαίες ομάδες είχαν απορρίψει από τον 20 γύρο τουλάχιστον. Τι θαύμα περίμεναν ότι θα γίνει στη Ferrari ώστε ο Σαρλ να κρατήσει ένα σετ για πάνω από 30 γύρους;

Εδώ, όμως, οι της Scuderia δεν δίστασαν να βάλουν τον Σάινθ σε μαλακή γόμα στο Sprint. Σε αυτό θα κολλούσαν; Ο αποκλεισμός του Λεκλέρ από την κατάταξη ήταν μόνο το κερασάκι στην τούρτα.

Ανωτερότητα

Συνοψίζοντας, λοιπόν, δεν μπορούμε να γράψουμε κάτι άλλο από το ότι οι Φερστάπεν και Red Bull εξακολουθούν να είναι ξεκάθαρα ανώτεροι των υπόλοιπων συνδυασμών. Ακόμη και σε έναν αγώνα στον οποίον είχαν τόσες πολλές λεπτομέρειες να λειτουργούν εναντίον τους εκείνοι βρήκαν τον τρόπο να κερδίσουν από την 6η θέση εκκίνησης.

Σίγουρα η McLaren είναι βελτιωμένη και η Ferrari ταχύτατη σε κατατακτήριες. Αναμφίβολα η Mercedes θα τα πηγαίνει πολύ καλά σε ορισμένες πίστες. Και οι τρεις απέχουν πολύ ακόμη από το να προβληματίζουν σε σταθερή βάση την Red Bull.

Η RB19 και ο Μαξ Φερστάπεν συνιστούν το πλήρες πακέτο για την παρούσα εποχή της F1. Και οι υπόλοιπες ομάδες θα πρέπει να κάνουν άλματα τον χειμώνα εάν θέλουν το 2024 να έχει διαφορετικό σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP ΗΠΑ: Μαγική pole για Λεκλέρ!
F1 GP ΗΠΑ: Ανίκητος!
Update: Τιμωρία για Χάμιλτον και Λεκλέρ