Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ιαπωνίας: Προεπισκόπηση (+video)

Ελλάδα 18:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Ιαπωνίας: Προεπισκόπηση (+video)

FORMULA 1

F1 GP Ιαπωνίας: Προεπισκόπηση (+video)

FORMULA 1

Η επιστροφή της Formula 1 στην Ασία ολοκληρώνεται με το GP της Ιαπωνίας. Η εντυπωσιακή Suzuka ενδέχεται έπειτα από αρκετά χρόνια να αναδείξει παγκόσμιο πρωταθλητή.

Advertisement
Advertisement

Ήταν πριν από 11 χρόνια όταν ο Sebastian Vettel κατακτούσε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην Suzuka με μία τρίτη θέση στον αγώνα. Η 11η φορά που το συγκεκριμένο σιρκουί έβγαζε πρωταθλητή. Έπειτα από πολύ καιρό, λοιπόν, είναι εξαιρετικά πιθανό να ζήσουμε κάτι παρόμοιο και πάλι στην πίστα της Honda.

Ο Max Verstappen -παρά την κακή εμφάνιση στην Σιγκαπούρη- μπορεί να στεφθεί πρωταθλητής εάν κερδίσει και σημειώσει τον ταχύτερο γύρο. Χωρίς να τον ενδιαφέρει που θα τερματίσουν οι Leclerc και Perez. Οι δύο οδηγοί δηλαδή που έχουν ακόμη μαθηματικές ελπίδες για τον τίτλο.

Advertisement
Advertisement

Έπειτα υπάρχουν αρκετά ακόμη σενάρια στα οποίο ο Max κερδίζει και πάλι το πρωτάθλημα. Ο Ολλανδός πρέπει απλώς να πάρει 8 βαθμούς περισσότερους από τον Leclerc και 6 από τον Perez για να “τελειώσει τη δουλειά”. Θα ήταν ένα ονειρεμένο φινάλε και για την Honda της οποίας τα λογότυπα θα επιστρέψουν στις Red Bull και AlphaTauri από την Suzuka και έπειτα.

Το άλλο θέμα που σίγουρα αναμένεται να απασχολήσει την επικαιρότητα είναι εκείνο της -φημολογούμενης- υπέρβασης του cost cap από την Red Bull πέρσι. Η ανακοίνωση της FIA αναμενόταν εχθές. Όμως η ομοσπονδία αποφάσισε να μας κρατήσει σε… αγωνία για λίγες ημέρες ακόμη.

Advertisement

Σύμφωνα με την FIA η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει την Δευτέρα μετά το ιαπωνικό GP. Η αιτιολογία που δόθηκε ήταν πως “η διαδικασία είναι μακρά και περίπλοκη”. Ότι και αν σημαίνει αυτό. Κατά συνέπεια αναμείνατε συνέχεια του επικοινωνιακού πολέμου κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Σχεδιασμένη από τον Ολλανδό Johannes Hugenholtz, η Suzuka -που άνοιξε της πύλες της το 1962- προοριζόταν από την Honda ως πίστα δοκιμών αλλά και ως εν δυνάμει τοποθεσία διεξαγωγής αγώνων. Η ανισόπεδη 5,807 χιλιομέτρων διαδρομή της έχει το σχήμα του «οκτώ» και περιέχει μερικά από τα πιο όμορφα και δύσκολα σημεία του καλεντάρι.

Advertisement

Αρχίζουμε με το πέρασμα από την ταχύτατη στροφή 1, μέσα από τα εξαιρετικά τεχνικά Esses. Συνεχίζουμε στις δύο Degner περνώντας κάτω από τη γέφυρα. Για το συγκεκριμένο αυτό τμήμα αλλά και συνολικά για έναν γύρο της πίστας αξίζει να δείτε τις pole position του Michael Schumacher από το 2000 ως το 2002. Κάθε μία από αυτές κατέχει ξεχωριστή θέση στα αριστουργήματα του μεγάλου Γερμανού.

Ακολουθούν το hairpin και η Spoon curve (95 μέτρα, περίπου, ψηλότερα από την πρώτη στροφή) για να φτάσουμε στην πίσω μεγάλη ευθεία. Η ευθεία περνάει επάνω από τις Degner και περιέχει την flat-out, επικίνδυνη 130R.  Ο γύρος τελειώνει με το τεχνικό σικέιν Triangle, θέατρο της πρώτης σύγκρουσης των Prost-Senna το 1989.

Advertisement

Όπως και στο Μονακό, υπάρχει μόνο μία ζώνη DRS, στην κεντρική ευθεία. Aρκετοί οδηγοί έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ τις καθιέρωσης και δεύτερης ζώνης στην πίσω ευθεία. Ο αγώνας ολοκληρώνεται έπειτα από 53 γύρους.

Ελαστικά

Τα πλευρικά φορτία που αναπτύσσονται κατά τις «κολασμένες» αλλαγές διεύθυνσης στη διάρκεια του γύρου καταπονούν τα μηχανικά μέρη αλλά και τα ελαστικά. Για τον λόγο αυτό η Pirelli φέρνει τις τρεις πιο σκληρές γόμες του φάσματός της στην Ιαπωνία.

Η τραχιά άσφαλτος συμβάλει και εκείνη στην αυξημένη φθορά των ελαστικών. Έτσι, ως πιο πιθανή στρατηγική προβάλλει εκείνη των δύο στάσεων. Φυσικά, σε περίπτωση που ο αγώνας διεξαχθεί στο στεγνό.

Οι μέχρι τώρα προβλέψεις κάνουν λόγο για βροχή την Παρασκευή αλλά και την Κυριακή. Εφόσον επιβεβαιωθούν δεν αποκλείεται να έχουμε κάποιον απρόσμενο νικητή στην Ιαπωνία.

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ αλλά και την Cosmote TV. Είστε έτοιμοι για πρωινό ξύπνημα; Θα είναι η τελευταία φορά φέτος! Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 07/10
    06:00: FP1
    09:00: FP2
  • Σάββατο 08/10
    06:00: FP3
    09:00: Κατατακτήριες δοκιμές
  • Κυριακή 09/10
    08:00: Αγώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δημοπρασία για την πρωταθλήτρια Ferrari του Michael Schumacher
F1: Το λογότυπο της Honda επιστρέφει από τη Suzuka-Σήμερα η ανακοίνωση για το cost cap
F1: Hyundai και Ford για το 2026;