Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Αυστραλίας: Προεπισκόπηση

Ελλάδα 7:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Αυστραλίας: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

F1 GP Αυστραλίας: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

Η Formula 1 επιστρέφει μετά από δύο χρόνια απουσίας στην Μελβούρνη για το GP Αυστραλίας. Το ανανεωμένο Albert Park θα φιλοξενήσει τον τρίτο γύρο της σεζόν ολοκληρώνοντας, ουσιαστικά, την εισαγωγή του φετινού πρωταθλήματος. Θα συνεχιστεί η μάχη Leclerc-Verstappen ή θα υπάρξει και κάποιος νέος διεκδικητής;

Advertisement
Advertisement

Πολλές ήταν οι φήμες που ήθελαν ομάδες να φέρνουν αναβαθμίσεις ήδη από το GP Αυστραλίας. Τελικά, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει. Τα πρώτα updates θα εμφανιστούν με την αρχή του ευρωπαϊκού σκέλους της σεζόν σε Ίμολα και Βαρκελώνη.

Στα του πρωταθλήματος, η λογική υπαγορεύει πώς και πάλι οι Max Verstappen και Charles Leclerc θα ερίσουν για την πρώτη θέση σε δοκιμαστικά και αγώνα. Ωστόσο, η πίστα της Μελβούρνης ευνοούσε ανέκαθεν και οδηγικά στιλ όπως του Perez ή του Sainz. Συνεπώς δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν κάποιος από τους δύο παρεμβαλλόταν ανάμεσα στους μέχρι τώρα πρωταγωνιστές της σεζόν.

Η επιλογή της Ferrari να τρέχει με υψηλότερα επίπεδα downforce αλλά και οι πιο κοντές σχέσεις της F1-75 δίνουν μάλλον ένα προβάδισμα στην Scuderia. Οι ευθείες στο Albert Park δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, ενώ και η πλειοψηφία των στροφών είναι χαμηλής ταχύτητας. Φυσικά, οι 4 ζώνες DRS όπως και οι αλλαγές που έχουν υποστεί σημεία του σιρκουί θα επηρεάσουν την συμπεριφορά των μονοθεσίων.

Advertisement
Advertisement

Η επιστροφή της F1 στην Μελβούρνη σημαίνει και την επιστροφή του Sebastian Vettel στην αγωνιστική δράση. Ο Γερμανός είχε χάσει τους δύο πρώτους αγώνες λόγω COVID-19. Επίσης, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι Mick Schumacher και Kevin Magnussen στη διάρκεια του τριημέρου. Η σύγκρουση που είχε ο Mick στην Jeddah έχει αναγκάσει την Haas να έρθει στην Αυστραλία χωρίς εφεδρικό σασί για την VF-22.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Το 5,278 χιλιομέτρων σιρκουί του Albert Park αποτελείται από δημόσιους δρόμους περιμετρικά της ομώνυμης λίμνης. Αντικατέστησε την περίφημη πίστα της Αδελαΐδας το 1996 ως τόπος διεξαγωγής του Αυστραλιανού Grand Prix φιλοξενώντας το έκτοτε ανελλιπώς. Η πίστα έχει υποστεί εκτεταμένες αλλαγές για τον φετινό αγώνα. Αρκετές στροφές έχουν διευρυνθεί ενώ το αντιπαθητικό σικέιν μετά την καμπή 8 έχει καταργηθεί. Στόχος, η βελτίωση του θεάματος σε ένα σιρκουί που ανέκαθεν ήταν δύσκολο στο προσπέρασμα.

Advertisement

Με την ίδια λογική έχει προστεθεί –για πρώτη φορά στα χρονικά- και τέταρτη ζώνη DRS στην νέα πίσω ευθεία που δημιουργήθηκε. Συνεπώς η μέση ταχύτητα στη διάρκεια του γύρου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά όπως και η μέγιστη τελική. Μένει να φανεί κατά πόσον θα δούμε και προσπεράσματα. Η πίστα αποτελεί μία από τις αγαπημένες του Lewis Hamilton με τον Βρετανό να έχει κατακτήσει όλες τις pole positions από το 2014. Ο αγώνας ολοκληρώνεται έπειτα από 58 γύρους.

Ελαστικά

Advertisement

Οι γόμες που φέρνει η Pirelli στο GP Αυστραλίας ως hard, medium και soft είναι οι C2, C3 και C5 αντίστοιχα. Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή καθώς για πρώτη φορά φέτος θα χρησιμοποιηθεί η μαλακότερη γόμα του φάσματος. Επιπλέον, η C5 απέχει δύο «σκαλοπάτια» από την C3 η οποία θα είναι το medium ελαστικό. Είναι πολύ πιθανό, να υπάρξουν εκπλήξεις στα δοκιμαστικά λόγω αυτής της επιλογής.

Η πίστα έχει ασφαλτοστρωθεί εκ νέου. Αυτό σημαίνει πώς το λείο οδόστρωμα θα προσφέρει χαμηλά επίπεδα πρόσφυσης στην αρχή του τριημέρου. Επιπλέον πρόκειται για σιρκουί πόλης, οπότε η προσφερόμενη πρόσφυση θα αυξηθεί αρκετά μέχρι την Κυριακή. Εκτός και εάν μεσολαβήσει κάποια διόλου απίθανη βροχή, καθώς το νότιο ημισφαίριο βρίσκεται στον δεύτερο μήνα του φθινοπώρου. Λογικά ο αγώνας βγαίνει με μία στάση εάν χρησιμοποιηθούν οι C2 και C3 γόμες.

Τηλεοπτική κάλυψη

Advertisement

Το τριήμερο του GP Αυστραλίας θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την ERT αλλά και την Cosmote TV. Αγώνας στην Αυστραλία σημαίνει και πολύ πρωινό ξύπνημα! Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

Παρασκευή 08/04 06:00 FP1, 09:00 FP2.

Σάββατο 09/04 06:00 FP3, 09:00 Δοκιμαστικά.

Κυριακή 10/04 08:00 Αγώνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Τα προβλήματα στο στρατόπεδο της Mercedes
Binotto: Ο Leclerc έτοιμος για το πρωτάθλημα!
F1 Tech: Ο νόμος της βαρύτητας