Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

ΕΕ: Πρωταθλητής το diesel στα φορτηγά

Ελλάδα 7:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

ΕΕ: Πρωταθλητής το diesel στα φορτηγά

Fleet Cars

ΕΕ: Πρωταθλητής το diesel στα φορτηγά

Fleet Cars

Τα ηλεκτρικά βαρέα οχήματα συγκέντρωσαν μόλις το 0,6% της ευρωπαϊκής αγοράς και τα φορτηγά εναλλακτικής ισχύος το 2,8%.

Advertisement
Advertisement

To diesel επέλεξαν για καύσιμο 97 στους 100 νέους αγοραστές φορτηγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνοντας την ανησυχίες των αναλυτών ότι στα βαρέα οχήματα η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θα καθυστερήσει πολύ…

Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ACEA τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά κατέλαβαν το 96,6% των νέων πωλήσεων, έναντι 95,9% ένα χρόνο νωρίτερα.

Advertisement
Advertisement

Συνολικά το 2022, τα νέα φορτηγά diesel που ταξινομήθηκαν στην ΕΕ συνέχισαν να αυξάνονται (+3,7%), αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, πουλήθηκαν συνολικά 274.058 μονάδες, με την Κεντρική Ευρώπη να συμβάλλει σημαντικά στην απόδοση της περιοχής.

Από τις τέσσερις βασικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης, η Γαλλία και η Γερμανία υπέστησαν απώλειες (-3% και -2,4%, αντίστοιχα), ενώ η Ισπανία και η Ιταλία παρουσίασαν βελτιώσεις (+11,6% και +4,6%, αντίστοιχα).

Αντίθετα, τα φορτηγά βενζίνης μειώθηκαν κατά 17,4%, με μόνο 157 μονάδες να πωλούνται σε ολόκληρη την ΕΕ, εκ των οποίων πάνω από το 60% στη Φινλανδία.

Advertisement

Παρά τη σημαντική άνοδο του ποσοστού τους πέρυσι, τα ηλεκτρικά φορτηγά συγκέντρωσαν μόλις το 0,6% της ευρωπαϊκής αγοράς και τα φορτηγά εναλλακτικής ισχύος το 2,8% των συνολικών πωλήσεων.

Advertisement

Φορτηγά εναλλακτικής ισχύος (APV)

Πέρυσι, η ΕΕ σημείωσε ισχυρή αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών φορτηγών (+32,8%), με 1.656 οχήματα να ταξινομούνται, τα μισά εκ των οποίων στη Γερμανία (829 οχήματα). Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο αγοράς της εν λόγω κατηγορίας οχημάτων αυξήθηκε από το 0,5% το 2021 στο 0,6% το 2022.

Στον αντίποδα, ο αριθμός των υβριδικών φορτηγών που ταξινομήθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ μειώθηκε κατά 16,1%, με μόλις 47 οχήματα να πωλούνται συνολικά.

Advertisement

Οι πωλήσεις φορτηγών που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα, όπως φυσικό αέριο, LPG, βιοκαύσιμα και αιθανόλη, μειώθηκαν κατά την εξεταζόμενη χρονιά, αντιπροσωπεύοντας το 2,8% της συνολικής αγοράς (έναντι 3,6% το 2021).

Με 7.915 φορτηγά ταξινομημένα σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι πωλήσεις φορτηγών που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα μειώθηκαν κατά 19,9%. Η Γερμανία ήταν ο βασικός συντελεστής στις αρνητικές επιδόσεις της περιοχής σε αυτά τα φορτηγά, με πτώση 34,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τέλος τα παλαιά φορτηγά! Τι προβλέπει νομοθετική ρύθμιση;
Σοκ! Έως το 2043 θα κυκλοφορούν Euro 5 φορτηγά
Φορτηγά: Ιδού το πρόγραμμα περιορισμού κυκλοφορίας του 2023!