Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Από τα iPhone στα αυτοκίνητα με τρία μοντέλα

Ελλάδα 8:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Από τα iPhone στα αυτοκίνητα με τρία μοντέλα

Mobility

Από τα iPhone στα αυτοκίνητα με τρία μοντέλα

Mobility

Ένα SUV, ένα sedan και ένα λεωφορείο αστικών μετακινήσεων έχει ετοιμάσει η κινέζικη Foxconn και τα παρουσίασε πρόσφατα υπό το όνομα της θυγατρικής της, Foxtron.

Advertisement
Advertisement

Για να μπει στην αγορά των αυτοκινήτων, η Κινέζικη Foxconn δημιούργησε ως θυγατρική της την Foxtron και παρουσίασε 3 μοντέλα, με ονόματα που θυμίζουν Ford και Tesla.

Κατά τη διάρκεια μιας «Ημέρας Τεχνολογίας» στην Ταιβάν, η εταιρεία ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την εμπλοκή της στην αυτοκινητοβιομηχανία, με την Hon Hai Precision Inc. Co., Ltd. και τα σχέδιά της για το άμεσο μέλλον. Πριν από ένα περίπου έτος, η Foxconn δημιούργησε την Foxtron (σε συνεργασία με την Yulon) και έχουν σχεδόν έτοιμα όχι ένα αλλά τρία μοντέλα.

Advertisement
Advertisement

Το Model C που θα είναι έτοιμο για παραγωγή το 2023 και είναι το SUV μοντέλο της εταιρείας, θα μπορεί να φτάνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 3,8 δευτερόλεπτα, ενώ η αυτονομία του θα είναι 700 χιλιόμετρα. Στα παραπάνω, θα παίζει σημαντικό ρόλο τόσο το χαμηλό βάρος του αυτοκινήτου, όσο και ο εξαιρετικός συντελεστής αεροδυναμικής που θα έχει το μοντέλο.

Από την εταιρεία γίνεται λόγος για συνολικό μήκος αμαξώματος 4,64 μέτρων, με μεταξόνιο στα 2.860 χιλιοστά. Αυτό σημαίνει πως οι χώροι για τους επιβάτες θα είναι γενναιόδωροι, ενώ χαρακτηριστικά τονίζεται πως το Model C θα έχει και εκδόσεις με 7 θέσεις. Επίσης από την εταιρεία, επισημαίνεται πως η λιανική τιμή του αυτοκινήτου θα είναι στα επίπεδα των 30.000 ευρώ περίπου.

Advertisement

Το Foxtron Model E βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με το ηλεκτρικό SUV αλλά θα είναι ανταγωνιστικό των Tesla Model S, Lucid Air και Mercedes EQS– τουλάχιστον όπως ισχυρίζεται η Foxtron. Το αυτοκίνητο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Pininfarina και διαφέρει από το Model C, ιδιαίτερα στο μπροστινό του μέρος, όπου τα γράμματα της μάρκας δεν είναι μέσα αλλά κάτω από τη λωρίδα των φώτων.

Το sedan της Foxtron ταιριάζει απόλυτα και στο ανταγωνιστικό περιβάλλον με τα δεδομένα του που ανακοινώνει η εταιρεία, καθώς θα έχει 760 ίππους και αναμένεται να χρειάζεται για την επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 2,8 δευτερόλεπτα, ενώ η αυτονομία του θα είναι 750 χιλιόμετρα. Στο sedan της μοντέλο, η Foxtron θα επιδεικνύει και όλη τη βεντάλια των σύγχρονων ψηφιακών λύσεων.

Advertisement

Μια από αυτές είναι και το άνοιγμα της πόρτας μέσω αναγνώρισης προσώπου, ενώ στο Model E θα βρίσκει κανείς όλες τις προϋποθέσεις για να συνδέσει τις απαραίτητες συσκευές και να το χρησιμοποιεί και ως κινητό γραφείο. Το τρίτο ηλεκτρικό όχημα της Foxtron, είναι το Model T. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό λεωφορείο που προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών σε αστικό περιβάλλον.

Από την εταιρεία τονίζεται ιδιαίτερα η ικανότητά του σε αυτή την αποστολή, που εξασφαλίζεται από στοιχεία όπως η ανθεκτική στη θερμότητα και μεγάλης διάρκειας μπαταρία, το άκαμπτο και ασφαλές αμάξωμα και η ικανότητα αναρρίχησης σε κλίση δρόμου έως και 25%, με μια τελική ταχύτητα που θα φτάνει τα 120 χλμ./ώρα. Η Foxconn δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τις τεχνολογίες αυτοκινήτων της μόνο για τη δική της μάρκα Foxtron.

Advertisement

Ο όμιλος τονίζει επανειλημμένα πως από την ανοιχτού κώδικα τεχνολογία της πλατφόρμας που θα χρησιμοποιεί, θα μπορούν να επωφεληθούν και άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων στο μέλλον. Φυσικά οι μάρκες του Yulon Motor Group, Luxgen και CMC, θα έχουν προτεραιότητα αλλά η Foxconn έχει εδώ και καιρό συνάψει συνεργασίες και με άλλους κατασκευαστές.

Για παράδειγμα, με τη μητρική της Volvo, Geely και τον Όμιλο Stellantis, καθώς και συνεργασίες με την κινεζική startup ηλεκτρικών αυτοκινήτων Byton αλλά και την δειλά επανεμφανιζόμενη Fisker. Επιπλέον, υπάρχουν επίμονες φήμες ότι η Foxconn θα κατασκευάσει το αυτοκίνητο του μακροχρόνιου συνεργάτη της Apple, αν αυτό φτάσει ποτέ στη φάση της υλοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H Foxconn, που κατασκευάζει τα iPhone, συνεργάζεται με τη Stellantis
Ηλεκτρικά με έως και 750 PS από τον κατασκευαστή του iPhone
Porsche αλά Apple για τα καταστήματα