Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Οι Ιάπωνες φοβούνται τα φθηνά ηλεκτρικά minicars από την Κίνα

Ελλάδα 1:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Ιάπωνες φοβούνται τα φθηνά ηλεκτρικά minicars από την Κίνα

Mobility

Οι Ιάπωνες φοβούνται τα φθηνά ηλεκτρικά minicars από την Κίνα

Mobility

Οι Κινέζοι έχουν επιδοθεί στην παραγωγή πολύ μικρών και πολύ φθηνών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κάτι που προβληματίζει τους κατασκευαστές της Ιαπωνίας.

Advertisement
Advertisement

Η μεγάλη άνθιση που γνωρίζουν τα ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα και η τεράστια παραγωγική δυνατότητα της χώρας αποτελεί στοιχείο προβληματισμού για τους Ιάπωνες κατασκευαστές που βλέπουν να απειλούνται.

Ο πρόεδρος της Daihatsu, Soichiro Okudaira, σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι οι γιαπωνέζοι κατασκευαστές δεν προχώρησαν γρήγορα στην εξέλιξη των πολύ μικρών τους μοντέλων (τα λεγόμενα και Kei Cars) σε ηλεκτρικά, και έτσι έχουν πλέον έντονο ανταγωνισμό από τους Κινέζους.

Όπως είπε ο ίδιος, οι Κινέζοι κάνουν ότι ακριβώς και πριν. Για παράδειγμα η μπαταρία και το ηλεκτρικό μοτέρ δεν ψύχονται με υγρό αλλά με τον αέρα. Αυτό κρατά το κόστος χαμηλά, αλλά από την άλλη οδηγεί σε υπερθέρμανση της μπαταρίας σε μεγάλες διαδρομές και σε υψηλές ταχύτητες.

Advertisement
Advertisement

Η Daihatsu σύμφωνα με τον πρόεδρό της θα πρέπει να επιστρέψει και πάλι στην κατηγορία, και να δει νέα σχέδια για προσιτά ηλεκτρικά πόλης, τα οποία θα είναι ανταγωνιστικά στην τιμή με τα Κινέζικα.

Το πρώτο μικρό ηλεκτρικό της Daihatsu θα βγει το 2025 και θα κοστίζει στην Ιαπωνία 8.600 δολάρια, αρκετά περισσότερα από ένα αντίστοιχο κινέζικο minicar. Η εταιρία έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε εξηλεκτρισμό όλης της γκάμας της μέχρι το 2030, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό και κινέζικες μπαταρίες.

Advertisement

Ο πρόεδρος της εταιρίας αναγνωρίζει ότι θα χρειαστούν δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, οπότε είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν με την μητρική εταιρία, την Τoyota. Η Daihatsu μαζί με την Suzuki συμμετέχουν σε ένα κοινό σχήμα μαζί με την Toyota στην εξέλιξη ηλεκτρικών μοντέλων και νέων τεχνολογιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μπαταρίες: VW και Bosch θέλουν να «χτυπήσουν» την Κίνα
Οι Suzuki και Daihatsu συμπράττουν με την Toyota για την ηλεκτροκίνηση
Αυτή τη Daihatsu θα τη θέλαμε πίσω

Advertisement