Live Κίνηση
Περισσότερα
Mazda 2021

Mazda: Από τον Wankel στον επαναστατικό Skyactiv κινητήρα

Ελλάδα 13:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Mazda: Από τον Wankel στον επαναστατικό Skyactiv κινητήρα

Mazda 2021

Mazda: Από τον Wankel στον επαναστατικό Skyactiv κινητήρα

Mazda 2021

Η μηχανολογική εφευρετικότητα της Mazda γράφει ιστορία, ενώ η μοναδική φιλοσοφία της αντισυμβατικότητάς της είναι και ο λόγος που την τοποθετεί μπροστά από την εποχή της.

Advertisement
Advertisement

Η αντισυμβατική φιλοσοφία της Mazda είναι αυτή που κάνει αίσθηση, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτή για τη δημιουργία μοναδικών μοντέλων τόσο σχεδιαστικά όσο και μηχανολογικά.

Η Mazda δεν αντιγράφει, αλλά χαράζει τη δική της πορεία

Πριν από 90 χρόνια παρουσίασε το πρώτο αυτοκίνητο με υψηλά προηγμένη τεχνολογία για την εποχή, μια τεχνολογία που η ίδια είχε εξελίξει. Το Mazda-Go Type-DA, το οποίο παρουσιάστηκε το 1930 διέθετε κιβώτιο με όπισθεν και χρησιμοποιήθηκαν ελαφριά υλικά με στόχο την οικονομία και το χαμηλό βάρος.

Advertisement
Advertisement

Κάνοντας ένα «άλμα στον χρόνο», τη δεκαετία του 60 η Mazda ανακάλυψε… νέους ορίζοντες. Τη στιγμή της κυκλοφορίας του R360 και την εποχή που ήθελε να κρατήσει την ανεξαρτησία της σε μια δύσκολη εμπορική περίοδο, η ιαπωνική εταιρεία υπέγραψε με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία NSU μια συμφωνία παραχώρησης της άδειας εξέλιξης του περιστροφικού κινητήρα Wankel.

H Mazda λοιπόν ανέλαβε τον κινητήρα Wankel από τη NSU, ωστόσο διαπίστωσε ότι έχει πολλά προβλήματα. Αρκετά χρόνια επιμονής και υπομονής, χρησιμοποιώντας προηγμένο εξοπλισμό, έφερε εις πέρας το πρότζεκτ Wankel, όταν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια.

Advertisement

Το πρώτο Mazda με Wankel κινητήρα

Το 1967, η Mazda κυκλοφόρησε το πρώτο αυτοκίνητό της με περιστροφικό κινητήρα, το Cosmo Sport/110S. Το εκπληκτικό αυτό διθέσιο σπορ κουπέ των 940 κιλών, διέθετε διαστημικό σχεδιασμό και έναν εξαιρετικό κινητήρα διπλού ρότορα – ο πρώτος σε μοντέλο παραγωγής – που απέδιδε 110PS (και αργότερα 128PS) από μόνο 982 cc. Αργότερα, η τεχνολογία των Wankel κινητήρων εφαρμόστηκε στo θρυλικό RX-7 και στο RX-8.

Advertisement

Ο επαναστατικός Skyactiv

Διαθέτοντας, μεταξύ άλλων, και μεγάλη σχέση συμπίεσης, οι σημερινοί κινητήρες βενζίνης Skyactiv-G και diesel Skyactiv-D, προσφέρουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό απόδοσης και πραγματικής οικονομίας, πράγμα που σημαίνει και χαμηλότερες εκπομπές. Οι κινητήρες αυτοί αποτελούν μέρος μίας συνολικής τεχνολογίας με την ονομασία Skyactiv – όπως και τα κιβώτια ταχυτήτων, τα αμαξώματα και οι τεχνολογίες κατασκευής του σασί – που παρουσιάστηκε το 2011 με την 1η γενιά του CX-5.

Advertisement

Η διαδικασία εξέλιξης του Skyactiv ήταν ένας οδηγός για τη Mazda: διαρκής αναζήτηση τρόπων πρόκλησης του κατεστημένου και αποφυγής των συμβατικών λύσεων, όπως η σχέση απόδοσης-κατανάλωσης, ή η οδική συμπεριφορά απέναντι στην άνεση, με απώτερο πάντα στόχο, την καλύτερη δυνατή εμπειρία οδήγησης και χρήσης.

Πρόσφατα, η μάρκα έκανε μια ιδιαίτερα αποτελεσματική κίνηση στον τομέα της οδηγικής απόλαυσης, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, με τον κινητήρα τεχνολογίας Skyactiv-X που κυκλοφόρησε το 2019 στα CX-30 και Mazda3. Μια μοναδική ανακάλυψη στη λειτουργία ενός κινητήρα εσωτερικής καύσεως. Πρόκειται για τον πρώτο βενζινοκινητήρα μαζικής παραγωγής στον κόσμο, που χρησιμοποίησε ανάφλεξη με μπουζί όπως ο βενζινοκινητήρας σε συνδυασμό με ανάφλεξη μέσω συμπίεσης (αυτανάφλεξη) όπως ο diesel, ενώνοντας έτσι τα πλεονεκτήματα και των δύο. Η υποδοχή που έτυχε αυτό το σύστημα από το καταναλωτικό κοινό, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Μάλιστα, στις αρχές του 2021 ο κινητήρας Skyactiv-X αναβαθμίστηκε προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη ιπποδύναμη (186 PS) και ακόμα χαμηλότερες εκπομπές CO2 με αποτέλεσμα οι μηχανοκίνητες εκδόσεις του Mazda3 να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.

Η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή του Mazda MX-30, ενός αμιγώς ηλεκτρικού compact SUV, το οποίο φέρει μια νέα τεχνολογία κίνησης, την e-Skyactiv.

Επενδύοντας διαρκώς στην εμπειρία της για ανακάλυψη νέων δρόμων: Είναι η ουσία της ιστορίας της Mazda και του πώς έχει επιβιώσει και πέτυχε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, σαν μια μικρή αυτοκινητοβιομηχανία σε συχνά ταραχώδεις περιόδους. Μετά από 100 χρόνια, αυτές οι εμπειρίες έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα της Mazda – καινοτόμος, φιλόδοξος, αποφασιστικός και φυσικά δημιουργικός – και αυτό είναι που κάνει αυτή τη μάρκα τόσο ασυμβίβαστα μοναδική.

Θέλετε να οδηγήσετε κάποιο από τα μοντέλα της MAZDA; Αν ναι, πατήστε εδώ : https://www.mazda.gr/Test-drive

Διαβάστε επίσης:
Mazda: 10 χρόνια KODO Design (video)
Στην Ελλάδα το ανανεωμένο Mazda CX-30 (+τιμές)
Νέο Mazda MX-30: Οι 5 πυλώνες δημιουργίας του (video)