Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Tι λέει η Toyota για τη φόρτιση της μπαταρίας του bZ4X;

Ελλάδα 6:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Tι λέει η Toyota για τη φόρτιση της μπαταρίας του bZ4X;

ΝΕΑ

Tι λέει η Toyota για τη φόρτιση της μπαταρίας του bZ4X;

ΝΕΑ

Το ηλεκτρικό SUV της Toyota θεωρείται πρωτοποριακό και όπως όλα τα νέα μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας το περιμένουμε και στη χώρα μας με αγωνία.

Advertisement
Advertisement

Ποια είναι όμως η παράδοξη οδηγία η οποία συνοδεύει το bZ4X προτού καλά καλά μας συστηθεί;

Ποια είναι η πρώτη ερώτηση που κάνετε όταν βρίσκεστε ενώπιον ενός ολοκαίνουριου ηλεκτρικού αυτοκινήτου; Είτε πόσο κοστίζει, είτε πόσα χιλιόμετρα έχει αυτονομία, είτε πόσο γρήγορα φορτίζει.

Στην τελευταία ερώτηση δύσκολα θα απαντήσει κάποιος ξεκάθαρα όσον αφορά το bZ4X, αφού… εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και τη θερμοκρασία θα απαντούσαν ιδανικά οι ιθύνοντες της Toyota Βορείου Αμερικής.

Advertisement
Advertisement

Προειδοποιούν μάλιστα, ότι σε περίπτωση που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πλησιάσει ή πέσει και κάτω από τους 0 βαθμούς κελσίου ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει η ταχεία φόρτιση DC.

Στη θεωρία σε φορτιστή DC το bZ4X μπορεί να φθάσει έως το 80% της πλήρους φόρτισης μέσα σε 30 μόλις λεπτά της ώρας. Αυτό λοιπόν σε καταστάσεις με πολύ κρύο ενδέχεται να μην λειτουργεί καν ή όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς κελσίου να παρατηρούμε ότι ο χρόνος που απαιτείται είναι αυξημένος σε σχέση με τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου.

Advertisement

Η μπαταρία του τετρακίνητου bZ4X δεν είναι ότι δεν θα μπορεί να ταχυφορτιστεί καθόλου όταν έξω… χιονίζει, απλώς θα μπορεί να το πράξει σε πολύ μεγαλύτερους χρόνους που θα ξεπερνούν και τις 10 ώρες. Το παράδοξο είναι ότι χρειάζεσαι κατά κόρον ένα τετρακίνητο SUV σε περιοχές που… το στρώνει συχνά, άρα το αγοραστικό κοινό που θα επιλέξει ή θέλει να επιλέξει το τετρακίνητο ηλεκτρικό SUV συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να ζει σε περιοχές με χιόνια για μεγάλο χρονικό διάστημα του έτους.

Advertisement

Αυτό όσον αφορά την τετρακίνητη -με δύο ηλεκτροκινητήρες- έκδοση του bZ4X που θα κυκλοφορήσει στη Βόρεια Αμερική. Οι Ευρωπαίοι οδηγοί δεν χρειάζεται να ανησυχούν αφού τα ευρωπαϊκών προδιαγραφών αυτοκίνητα είναι εφοδιασμένα με διαφορετικής διαχείρισης μπαταρίες. Ούτως ή άλλως, το πρόβλημα δεν αφορά και τόσο την χώρα μας αφού στην Ελλάδα σπανίως αντιμετωπίζουμε τέτοιες θερμοκρασίες.

Τέλος, να πούμε πως το όμορφο ηλεκτρικό SUV έχει αυτονομία μέχρι και 367 χλμ. στην τετρακίνητη έκδοση, και στο εξωτερικό η τιμή αγοράς του ξεκινά περίπου από 45.000 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι πως αρχικά η ιαπωνική εταιρία έδινε εγγύηση σε βάθος 10ετίας για το 90% του περιεχομένου της μπαταρίας, αλλά στην τελευταία της ανακοίνωση αναθεώρησε το νούμερο στο 70%.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα ηλεκτρικά SUV των Toyota και Subaru γίνονται πιο σπορ
Αυτό είναι το νέο, φθηνό ηλεκτρικό SUV της Toyota
Επίσημο: Αυτό είναι το νέο ηλεκτρικό Toyota bZ4X