Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ford Mustang Mach-E: Η σπορ διάσταση της ηλεκτροκίνησης

Ελλάδα 12:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ford Mustang Mach-E: Η σπορ διάσταση της ηλεκτροκίνησης

ΝΕΑ

Ford Mustang Mach-E: Η σπορ διάσταση της ηλεκτροκίνησης

ΝΕΑ

Η Ford με την αμιγώς ηλεκτρική Mustang Mach-E καταφέρνει μέσα από ένα όνομα-σύμβολο του παρελθόντος να δείξει τον δρόμο προς το μέλλον, αποδεικνύοντας και στην πράξη ότι και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης μπορεί να υπάρξει ατόφια η χαρά της σπορ οδήγησης.

Advertisement
Advertisement

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ίσως η πιο έξυπνη κίνηση σε επίπεδο συμβολισμού και όχι μόνο σε ολόκληρη την ιστορία της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Η Ford επέλεξε για την πρώτη και πιο σημαντική στιγμή της στην μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση να φέρει στο προσκήνιο το πιο εμβληματικό όνομα της αμερικάνικής αυτοκινητικής κουλτούρας. Πενήντα επτά ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση, και όντας πλέον το πιο επιτυχημένο σπορ κουπέ του κόσμου, η εμβληματική Mustang περνάει στη νέα εποχή. Αλλάζοντας πλήρως χαρακτήρα και αποκτώντας ουσιαστικά μία νέα μορφή. Η ηλεκτροκίνηση όπως την βλέπει και την εκφράζει η Ford είναι μία υπόθεση στην οποία μπορεί να ταιριάξει το συναίσθημα του ονόματος της Mustang με ότι πιο σύγχρονο και καινοτόμο έχει να παρουσιάσει η σημερινή τεχνολογία.

Για να μπορέσει να συνυπάρξει με τα σύγχρονα δεδομένα της αυτοκίνησης, η Mach-E έπρεπε να απαρνηθεί την all time classic ταυτότητα του σπορ δίθυρου κουπέ και να γίνει ένα τετράθυρο SUV. Όμως η Ford φρόντισε να κρατήσει ότι περισσότερο μπορούσε από τον δυναμισμό και την σχεδιαστική ένταση μιας Mustang. Έτσι η Mach-E ξεχειλίζει από αναφορές στην κλασική Mustang όπως το μακρύ και εντυπωσιακό καπό, τα έντονα “νεύρα” στις πλευρικές επιφάνειες, τους επιβλητικούς προβολείς αλλά και το σήμα κατατεθέν του μοντέλου, τα πίσω φωτιστικά σώματα με τα τρία ανεξάρτητα στοιχεία.

Advertisement
Advertisement

Η Ford προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αεροδυναμικό σχήμα, με μεγάλη προσοχή στην διαμόρφωση των επιφανειών του αμαξώματος και αρκετές πρωτοποριακές ιδέες, όπως η απουσία χειρολαβών. Οι πόρτες ανοίγουν αυτόματα με την πίεση ενός διακόπτη στην κολόνα του αμαξώματος ενώ μπορεί να γίνει και χρήση του “Phone As A Key” με το smatphone να αναλαμβάνει το ξεκλείδωμα αλλά και την εκκίνηση του αυτοκινήτου, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να βγει από την τσέπη του οδηγού.

Η κλειστή μάσκα με το χαρακτηριστικό άλογο της Mustang τονίζει ακόμα περισσότερο τον exclusive χαρακτήρα του μοντέλου και το μεγάλο ιστορικό φορτίο που κουβαλά. Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει απόλυτα τις επιλογές της Ford, όντας ένα αυτοκίνητο που ξεχωρίζει από τα συνήθη SUV και την ίδια στιγμή γίνεται άμεσα αναγνωρίσιμο ως μία Mustang μιας νέας και πολύ ενδιαφέρουσας εποχής.

Advertisement

Το μήκος των 4,71 μέτρων εξασφαλίζει κορυφαίους χώρους για την κατηγορία του που άνετα μπορούν να αντιπαρατεθούν με αυτούς πολύ μεγαλύτερων μοντέλων. Μεγάλο σε χωρητικότητα και ιδιαίτερα πρακτικό στο σχήμα του είναι και το πορτ-μπαγκάζ, που φθάνει στα 402 λίτρα ή στα 519 λίτρα μέχρι την οροφή, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα άλλα 81 λίτρα τα οποία παρέχονται στον χώρο που έχει δημιουργηθεί εμπρός λόγω της απουσίας του συμβατικού κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Advertisement

Το σαλόνι της νέας Mustang Mach-E διαφοροποιείται από οτιδήποτε γνωρίζαμε μέχρι σήμερα από την εταιρία, προσφέροντας μία νέα φιλοσοφία σχεδίασης και μία εντελώς μοντέρνα και ψηφιακή εμπειρία οδήγησης. Το φουτουριστικό εσωτερικό με τις high end λεπτομέρειες και την μίνιμαλ αισθητική δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό περιβάλλον, το οποίο χάρη και στην κορυφαία ποιότητα των υλικών ανταποκρίνονται απόλυτα στον premium χαρακτήρα πολυτέλειας και άνεσης της Μach-E.

H κεντρική κονσόλα χαρακτηρίζεται από την τεράστια κάθετη οθόνη των 15,5 ιντσών ενώ υπάρχει και ψηφιακός πίνακας οργάνων 10,2 ιντσών με δεκάδες δυνατότητες παραμετροποίησης και πολλαπλών ενδείξεων που σχετίζονται και με το ηλεκτρικό υπόβαθρο του αυτοκινήτου. Κορυφαίο είναι και το ηχοσύστημα της B&O με απόδοση στα 560 W το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την Μach-Ε, με μία νέα τεχνολογία ηχείων τα οποία είναι ενσωματωμένα πάνω στην κεντρική κονσόλα.

Advertisement

Στην Mustang Mach-E η Ford λανσάρει την πιο σύγχρονη γενιά του συστήματος ψυχαγωγίας και επικοινωνίας SYNC4 με διπλάσια επεξεργαστική ισχύ από το προηγούμενο. Το σύστημα έχει ιδιαίτερα προηγμένες δυνατότητες, όπως το να μαθαίνει από το στιλ και τις καθημερινές συνήθειες του οδηγού επιτρέποντας έτσι την εξατομίκευση πάνω από 80 ρυθμίσεων του οχήματος (θερμοκρασία καμπίνας, θέση καθισμάτων, αγαπημένους ραδιοφωνικούς σταθμούς, συνηθισμένους προορισμούς κ.ά.). Παρέχει επίσης και την δυνατότητα για over the air ενημερώσεις του λογισμικού του έτσι ώστε κάθε στιγμή να διαθέτει ότι πιο εξελιγμένο έχει να παρουσιάσει η Ford σε αυτόν τον τομέα.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης, η Mustang Mach-E είναι διαθέσιμη με κίνηση είτε στους πίσω τροχούς είτε τετρακίνητη. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας στον πίσω άξονα ενώ στην δεύτερη υπάρχει ένας ακόμα στον εμπρός άξονα. Οι επιλογές στις μπαταρίες είναι δύο, στα 75 kWh (Standard Range) και στα 98 kWh (Extended Range), και είναι τοποθετημένες στο δάπεδο, με ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία τους έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα είτε από την υγρασία είτε σε περίπτωση ατυχήματος.

H πισωκίνητη έκδοση με την μπαταρία των 75 kWh αποδίδει 269 ίππους και 430 Nm ροπής και έχει αυτονομία στα 470 χιλιόμετρα. Η επίσης πισωκίνητη με την μπαταρία των 98 kWh φθάνει στους 294 ίππους και μέγιστη αυτονομία στα 610 χιλιόμετρα, τιμή μοναδική για τα δεδομένα των σημερινών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι τετρακίνητες εκδόσεις έχουν απόδοση 269 ίππων και αυτονομία 410 χιλιομέτρων στην έκδοση με την Standard Range μπαταρία, ενώ η κορυφαία έκδοση με την Extended Range μπαταρία και τους 351 ίππους φθάνει σε αυτονομία τα 540 χιλιόμετρα. Στην τελευταία περίπτωση οι επιδόσεις είναι καταιγιστικές με το 0-100 χλμ/ώρα να επιτυγχάνεται σε 5,1 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα, όπως και σε όλες τις εκδόσεις, είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 180 χλμ/ώρα. Στην μεταγενέστερη φάση θα προστεθεί στη γκάμα και η κορυφαία GT με 487 ίππους και 0-100 χλμ./ ώρα σε μόλις 3,7 δεύτερα.

Για την κίνησή της η Mustang Mach-E εφοδιάζεται με τρία διαφορετικά προφίλη οδήγησης. Το πρόγραμμα “Whisper” προκρίνει την πιο ήρεμη και οικονομική οδήγηση με στόχο την κορυφαία άνεση των επιβατών και την εξασφάλιση της μεγαλύτερης αυτονομίας. Στο πρόγραμμα “Active” η Mustang Mach-E αποκτά ένα πιο σπορ χαρακτήρα, χωρίς όμως να χάσει την συμπεριφορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου για καθημερινή χρήση,με αθόρυβη λειτουργία και ισορροπημένο συνδυασμό ανάμεσα στην απόκριση στο γκάζι και την ανάκτηση ενέργειας με το φρενάρισμα. Τέλος, στο πρόγραμμα “Untamed” η Mustang Mach-E γίνεται ένα καθαρόαιμο σπορ SUV με πιο στιβαρή αίσθηση στο τιμόνι, πιο άμεση απόκριση από το γκάζι και ενίσχυση του ήχου που φθάνει στην καμπίνα ώστε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη οδηγική ευχαρίστηση.

Η Mustang Mach-E διαθέτει και ένα κορυφαίο σύστημα φόρτισης, το οποίο αξιοποιεί στο μέγιστο κάθε είδους σύνδεση που θα επιλέξει ο ιδιοκτήτης της, από μία απλή οικιακή πρίζα έως δημόσιους φορτιστές εναλλασσόμενου ή συνεχούς ρεύματος που φθάνουν σε ισχύ έως και τα 150 kW. Σε σταθμό DC αρκούν μόλις 10 λεπτά φόρτισης για να προστεθούν 119 χιλιόμετρα έξτρα αυτονομίας, ενώ στην περίπτωση της έκδοσης με την Standard Range μπαταρία χρειάζονται μόλις 60 λεπτά φόρτισης για να γεμίσει η μπαταρία από το 10% έως το 80%.

Χάρη στην εφαρμογή FordPass, παρέχεται η δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης σε πληροφορίες για την κατάσταση της διαδικασίας φόρτισης της μπαταρίας και της υπολειπόμενης αυτονομίας τους. Μπορεί επίσης ο οδηγός να προγραμματίζει τις ώρες φόρτισης που είναι πιο οικονομικό το ρεύμα, ενώ παράλληλα μπορεί να καθορίζει την λειτουργία προετοιμασίας του αυτοκινήτου ορίζοντας από πριν την θερμοκρασία της καμπίνας και έτσι να υπάρχει μικρότερη κατανάλωση ρεύματος όταν κινείται.

Η νέα Ford Mustang Mach-E είναι διαθέσιμη πλέον και στην χώρα μας με τις τιμές να ξεκινούν από τα 51.587€ με την επιδότηση του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά”. Όλες οι εκδόσεις διαθέτουν κορυφαίο στάνταρ εξοπλισμό ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα σύγχρονα συστήματα για την ασφάλεια των επιβατών και την υποβοήθηση του οδηγού. Παράλληλα καλύπτονται και από την 8ετή εγγύηση FordProtect ενώ είναι διαθέσιμες και μέσω του Ford Marketplace όπου ο αγοραστής μπορεί εύκολα να “χτίσει” το δικό του αυτοκίνητο online και να επιλέξει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που του ταιριάζει ή να ανταλλάξει εύκολα και γρήγορα το παλιό του αυτοκίνητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς στρίβει υπό πίεση η Ford Mustang Mach-E;
Ρεκόρ Guinness για τη Ford Mustang Mach-E
Δοκιμή: Ford Mustang Mach-E AWD Extended Range 351 PS