Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς η Τουρκία μπαίνει στο προσκήνιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ελλάδα 11:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς η Τουρκία μπαίνει στο προσκήνιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

ΝΕΑ

Πώς η Τουρκία μπαίνει στο προσκήνιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

ΝΕΑ

Η Τουρκία μπαίνει μπροστά στο κυνήγι της ηλεκτροκίνησης, ανακοινώνοντας ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα ξεκινήσει τις εργασίες του το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής λιθίου στη χώρα.

Advertisement
Advertisement

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική είδηση που θα βάλει την Τουρκία στο προσκήνιο των ηλεκτρικών οχημάτων, αφού το λίθιο αποτελεί το κύριο συστατικό των μπαταριών τους.

Το νέο εργοστάσιο παραγωγής λιθίου ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή στην επαρχία του Εσκί-Σεχίρ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Η παραγωγή του θα ξεκινήσει αρχικά το 2021 σε μικρές ποσότητες, 10 τόνους ανά έτος, όμως μέσα στην επόμενη διετία όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας, Fatih Dönmez, η παραγωγή θα φθάσει στους 500 τόνους ανά έτος.

Advertisement
Advertisement

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία αρχικά θα καλύψει περίπου το 40% των 1.200 τόνων λιθίου που αυτή τη στιγμή εισάγει, ενώ παράλληλα θα είναι σε θέση να παράσχει άμεσα το απαιτούμενο μέταλλο για την παραγωγή μπαταριών του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της χώρας, του TOGG.

Θυμίζουμε ότι το TOGG, που θα ξεκινήσει την παραγωγή του το 2022 και μέχρι το 2030 θα προσφέρεται σε 5 διαφορετικά αμαξώματα (μικρομεσαίο SUV, σεντάν, χάτσμπακ, μικρό SUV και MPV), είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Τουρκίας και το βιομηχανικό καμάρι του Ερντογάν.

Advertisement

Στην εξέλιξή του έχουν εμπλακεί 5 διαφορετικές Τουρκικές εταιρείες κορυφαίες στον τομέα τους, ενώ η κατασκευή του θα γίνεται στο προς ανέγερση εργοστάσιο στην επαρχία της Προύσας. Το εργοστάσιο θα έχει αρχικά τη δυνατότητα παραγωγής 175.000 οχημάτων/έτος.

Advertisement

Οι μπαταρίες του TOGG θα κατασκευάζονται επίσης σε μια νέα γραμμή παραγωγής στο Καϊσέρι της Τουρκίας, που θα αντλεί το απαιτούμενο λίθιο από το νέο εργοστάσιοτου Εσκί-Σεχίρ.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία θα διασφαλίσει ότι δεν θα εξαρτάται από ξένες πηγές στα κύρια υλικά παραγωγής του νέου της ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα στο άμεσο μέλλον θα έχει τη δυνατότητα ακόμη και εξαγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα – ένας τομέας που αναμένεται να έχει ραγδαία αύξηση τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Advertisement

Οι Γερμανοί επιλέγουν την Τουρκία για τα φορτηγά τους

Επιχειρηματική απόβαση των Τούρκων σε Ευρωπαϊκό έδαφος

Ο Ερντογάν κάνει επίθεση και στους Γερμανούς μέσω του…αυτοκινήτου