Live Κίνηση
Περισσότερα
VW ID

VW ID.3: Ηλεκτρικό, γρήγορο και πισωκίνητο

Ελλάδα 22:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

VW ID.3: Ηλεκτρικό, γρήγορο και πισωκίνητο

VW ID

VW ID.3: Ηλεκτρικό, γρήγορο και πισωκίνητο

VW ID

Επιστροφή της Volkswagen στις ρίζες της μέσα από τεχνολογίες του μέλλοντος.

Advertisement
Advertisement

Το Volkswagen ID.3, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας, που βασίζεται στη μεταβλητή πλατφόρμα MEB, διατίθεται στην Ελλάδα υποσχόμενο σύζευξη επιδόσεων και μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Ο ηλεκτροκινητήτας PSM (σύγχρονος μόνιμου μαγνήτη) του νέου ID.3 της VW και για τις δύο εκδόσεις (Performance και S ) του μοντέλου αποδίδει ισχύ 150 KW δηλαδή 204 ίππους και ροπή 310 Nm.

Στην Performance, η μπαταρία ιόντων λιθίου έχει χωρητικότητα 58 kWh, κάτι που μεταφράζεται σε αυτονομία 426 χιλιομέτρων ( κατά WLTP ) για κάθε πλήρη φόρτιση, ενώ η επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ./ώρα είναι 7,7 δευτερόλεπτα και η κατανάλωση ( κατά NEDC) από 15,4 έως 14,5 kWh ανά 100 χιλιόμετρα.

Advertisement
Advertisement

Οι αντίστοιχες τιμές για την “S” είναι : Χωρητικότητα  77 kWh,  αυτονομία 549 χιλιομέτρων ( κατά WLTP) για κάθε πλήρη φόρτιση,  επιτάχυνση  0- 100 χλμ./ώρα είναι 7,9 δευτερόλεπτα και η κατανάλωση ( κατά NEDC) από 14,1 έως 13,5 kwh ανά 100 χιλιόμετρα.

Στο μέλλον, μόνο για το μοντέλο Performance, θα υπάρχει διαθέσιμος και (μικρότερος) ηλεκτροκινητήρας απόδοσης 107 KW (146 ίππων).

Advertisement

Σε όλα τα μοντέλα ο ηλεκτροκινητήρας είναι τοποθετημένος πίσω και κινεί τους πίσω τροχούς , γυρνώντας έτσι τη VW στις ρίζες της, την εποχή τους «Σκαραβαίου» (πίσω μοτέρ πίσω κίνηση). Το ηλεκτρικό μοτέρ ανεβάζει 16.000 σ.α.λ. και βρίκεται πάνω και λίγο μπροστά από τον πίσω άξονα ανάμεσα στους πίσω τροχούς. Όσον αφορά τη μετάδοση της κίνησης στους πίσω τροχούς, γι’ αυτή φροντίζει ένα αυτόματο κιβώτιο μονής σχέσης με ενσωματωμένο διαφορικό.

Η κίνηση και η λειτουργία του μοτέρ είναι τόσο αθόρυβη που δύσκολα ακούγεται κάτι στο περιβάλλον. Για το λόγο αυτό ένα εξωτερικό ηχείο εκπέμπει συνθετικό (ηλεκτρονικό) ήχο που θυμίζει θερμικό κινητήρα μέχρι τα 30 χλμ./ώρα, για να προειδοποιεί τους πεζούς.

Advertisement

Το σημαντικότερο από τα πολλά δυνατά σημεία του PSM ηλεκτροκινητήρα του ID.3 είναι η υψηλή αποδοτικότητά του η οποία είναι αρκετά πάνω από 90%  κάτω από όλες τις οδηγικές συνθήκες.

Η VW χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες στην κατασκευή του κινητήρα, όπως τα επίπεδα προσχηματισμένα πηνία χαλκού που είναι τοποθετημένα το ένα μέσα στο άλλο , έτσι ώστε να παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και παράλληλα να εξοικονομούν πολύ χώρο στον στάτορα του κινητήρα. Ο κινητήρας του ID.3 είναι εξαιρετικά συμπαγής , και συγκριτικά ελαφρύτερος. Το μπλοκ του κινητήρα μαζί με το αυτόματο κιβώτιο και τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου ζυγίζουν λιγότερο από 90 κιλά.

Advertisement

Ακόμη, αξιοσημείωτη είναι η δυνατότητα που παρέχουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου και ισχύος , έτσι ώστε να μετατρέπεται το συνεχές ρεύμα της μπαταρίας σε τριφασικό εναλλασσόμενο ρεύμα για την κίνηση του ηλεκτροκινητήρα και το αντίστροφο , δηλαδή τη μετατροπή του τριφασικού εναλλασσόμενου ρεύματος του κινητήρα κατά την ανάκτηση ενέργειας (φρενάρισμα, ρολάρισμα) σε συνεχές ρεύμα για τη φόρτιση της μπαταρίας.

 Δείτε επίσης:

VW ID.3: Το ηλεκτρικό που δείχνει το μέλλον

Το VW ID.3 “επικοινωνεί” με τον οδηγό του

Το Hightech εσωτερικό του VW ID.3