Live Κίνηση
Περισσότερα
VW ID

VW ID.3: Ένας νέος ψηφιακός κόσμος

Ελλάδα 9:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

VW ID.3: Ένας νέος ψηφιακός κόσμος

VW ID

VW ID.3: Ένας νέος ψηφιακός κόσμος

VW ID

Το ID.3 έχει εδραιωθεί στην ελληνική αγορά όντας πάντα συνδεδεμένο και μόλις ένα βήμα πριν την αυτόνομη οδήγηση.

Advertisement
Advertisement

Χείρα βοηθείας στην αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου απολαμβάνει το αγοραστικό κοινό της χώρας μας, χάρη στην κρατική επιδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Ένα εκ των μοντέλων που περιλαμβάνονται στην λίστα με τα επιδοτούμενα είναι και το Volkswagen ID.3 το οποίο πέρα από τις μηδενικές εκπομπές ρύπων και τη μεγάλη αυτονομία, διακρίνεται και για τα προηγμένα συστήματα και τεχνολογίες.

Οι κάτοχοι του νέου ID.3 θα απολαύσουν τα πλεονεκτήματα της νέας ψηφιακής πλατφόρμας που υποστηρίζει την συνεχή αναβάθμιση του εγκατεστημένου λογισμικού στα συστήματα ICAS μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και έτσι θα έχουν συνεχή αναβάθμιση και βελτιστοποίηση πολλών λειτουργιών του αυτοκινήτου. Το downloading των αναβαθμίσεων γίνεται ενώ το αυτοκίνητο κινείται, αλλά η οριστική εγκατάσταση πραγματοποιείται όταν το αυτοκίνητο σταματήσει. Όταν το αυτοκίνητο ξεκινήσει ξανά τότε οι αναβαθμίσεις είναι ενεργές και διαθέσιμες.

Advertisement
Advertisement

Στο προσεχές μέλλον θα είναι εφικτό  το κατέβασμα και  η ταυτόχρονη εγκατάσταση των αναβαθμίσεων ενώ το αυτοκίνητο θα κινείται, όπως ακριβώς έχουν συνηθίσει οι χρήστες με τις αναβαθμίσεις εφαρμογών στα κινητά τους τηλέφωνα. Αυτό δείχνει ότι η VW ανοίγει εντελώς νέους ορίζοντες στον τρόπο χρήσης των αυτοκινήτων, πλησιάζοντας τις πρακτικές των πολύ διαδεδομένων κινητών συσκευών.

IQ Συστήματα Υποβοήθησης οδήγησης

Advertisement

 Τα εργοστασιακά συστήματα υποβοήθησης του νέου ID.3 έχουν ενοποιηθεί και λειτουργούν κάτω  ονομασία IQ Drive. Η ύπαρξη του IQ Drive κάνει την οδήγηση ασφαλέστερη, πιο ξεκούραστη και συνεισφέρει σημαντικά στην αποφυγή ατυχημάτων.  Αν, παρόλα αυτά, το “κακό” συμβεί, έχει μεριμνήσει ώστε να μετριασθούν οι συνέπειες. Την πλήρη διαμόρφωσή του IQ Drive απαρτίζουν: αισθητήρας ραντάρ εμπρός, κάμερα εμπρός, δύο αισθητήρες ραντάρ πίσω και 8 αισθητήρες υπερήχων που ελέγχουν περιμετρικά το αυτοκίνητο.

Το σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας ( Lane Assist ) είναι στάνταρ στο ID.3 , και αποτρέπει την ακούσια αλλαγή λωρίδας του οχήματος κατά την κίνησή του.

Advertisement

Το σύστημα Front Assist παρακολουθεί την περιοχή μπροστά από το ID.3 με την πολυλειτουργική κάμερα και αντιδρά ,όταν “προβλέψει” πιθανή επαπειλούμενη σύγκρουση με άλλα οχήματα ή πεζούς,  εκπέμποντας προειδοποιήσεις και παρεμβαίνοντας στα φρένα.

Η λειτουργία φρεναρίσματος μέσα στη στροφή παρακολουθεί το όχημα στο αντίθετο ρεύμα και αν δει να «βγαίνει» από την πορεία του αρχικά προειδοποιεί τον οδηγό και σε έκτακτη ανάγκη φρενάρει αυτόματα το όχημα. Η υποβοήθηση ελιγμών επεμβαίνει με κινήσεις στο τιμόνι και διευκολύνει τον οδηγό στην απαιτητική οδήγηση γύρω από εμπόδια.

Advertisement

Για την αποφυγή μικρο-συγκρούσεων κατά το παρκάρισμα το στάνταρ ηχητικό σύστημα ελέγχου απόστασης συμπληρώνεται με σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος αν κριθεί απαραίτητο.

Το στάνταρ σύστημα Eco Assistance είναι ειδικά σχεδιασμένο για αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα, παρακολουθεί και αξιολογεί συνέχεια τα στοιχεία που λαμβάνει από το συστημα πλοήγησης και την κάμερα που «διαβάζει» τις πινακίδες κυκλοφορίας. Αν λοιπόν το ID.3 πλησιάζει σε μια απότομη στροφή ή στα αστικά όρια το σύστημα με οπτικό σήμα υποδεικνύει στον οδηγό πότε να βγάλει το πόδι του από πεντάλ του γκαζιού. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα διαχείρισης ενέργειας να πετύχει την μέγιστη και βέλτιστη ανάκτηση ενέργειας, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την μεγιστοποίηση της αυτονομίας και παράλληλα την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης.

Το Πακέτο συστημάτων υποβοήθησης ( System Assist)

Αποτελεί προαιρετικό εξοπλισμό και περιλαμβάνει σύστημα καμερών οπισθοπορείας, το προληπτικό σύστημα προστασίας επιβατών το οποίο κλείνει τα παράθυρα και τεντώνει τις ζώνες ασφαλείας πριν από μια επικείμενη σύγκρουση έτσι ώστε να προστατεύσει τους επιβάτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο αντικλεπτικός συναγερμός, το κλείδωμα-ξεκλείδωμα και η εκκίνηση χωρίς κλειδί ολοκληρώνουν το πακέτο.

Υπάρχει και η έκδοση Plus του παραπάνω πακέτου, που περιλαμβάνει επιπλέον δέσμη συστημάτων που απαντώνται μόνο σε αυτοκίνητα της κατηγορίας υψηλού κύρους. Το σημαντικότερο είναι το Travel Assist το οποίο αναλαμβάνει τη διαχείριση στο γκάζι και το φρένο σε οποιαδήποτε ταχύτητα κίνησης, βοηθά και κρατάει το ID.3 στη λωρίδα  του, με μικρο-παρεμβάσεις (εντός ορίων) στο σύστημα διεύθυνσης. Ο οδηγός πρέπει ,απλά, να ακουμπήσει ελαφρά το επαγωγικό τιμόνι που προσφέρει αυτό το σύστημα για να παραμένει ενεργή η διαδικασία ελέγχου διατήρησης λωρίδας. Το ενεργό cruise control ACC είναι κι’ αυτό ενταγμένο μέσα στο Travel Assist.

Το ACC ελέγχει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα επιταχύνοντας (γκάζι) ή επιβραδύνοντας (φρένο) όποτε το κρίνει απαραίτητο. Η λειτουργικότητα του συστήματος γίνεται ακόμα πιο προγνωστική σε συνδυασμό με το Eco Assistance , π.χ. μειώνοντας την ταχύτητα αυτόματα όταν πλησιάζουμε αστικά κέντρα. Το ACC stop & start θα περιλαμβάνεται στο στάνταρ εξοπλισμό όλων μοντέλων που θα είναι διαθέσιμα κατά το λανσάρισμα του ID.3.

Η Υποβοήθηση κινδύνου είναι ένα ακόμα σύστημα του πακέτου Plus του System Assist, το οποίο μπορεί να φρενάρει μέχρι την πλήρη ακινητοποίηση του αυτοκινήτου αν ο οδηγός δεν είναι σε θέση να το κάνει. Εάν είναι δυνατό καθοδηγεί (με κινήσεις στο τιμόνι) το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου.

Η πλευρική υποβοήθηση παρακολουθεί την κίνηση πίσω από το ID.3 με τους αντίστοιχους αισθητήρες. Αν ο οδηγός “πάει” να αλλάξει λωρίδα ενώ ελλοχεύει κρίσιμη κατάσταση δίνει έντονη προειδοποίηση.

Διαβάστε επίσης: