Live Κίνηση
Περισσότερα
Volvo

Volvo S90 Recharge: Κομψό και με χαμηλή κατανάλωση

Ελλάδα 14:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Volvo S90 Recharge: Κομψό και με χαμηλή κατανάλωση

Volvo

Volvo S90 Recharge: Κομψό και με χαμηλή κατανάλωση

Volvo

To plug-in υβριδικό Volvo S90 προβάλλει μια ιδιαίτερα ελκυστική αγοραστική επιλογή. Ανάμεσα στα πολλά “ατού” του, η κορυφαία ασφάλεια, τα πλούσια επίπεδα εξοπλισμού και η ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

Advertisement
Advertisement

Ασφάλεια, επιδόσεις, κομψότητα, προηγμένες τεχνολογίες. Αυτά ήταν πάντα τα μεγάλα «όπλα» της Volvo στη φαρέτρα της, η οποία έχει εμπλουτιστεί από τεχνολογίες που προσφέρουν χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και μετριασμό των εκπομπών CO2.

Προς όφελος των τελευταίων επενεργούν οι ήπια υβριδικές τεχνολογίες που ενσωματώθηκαν -μεταξύ άλλων μοντέλων- στο ανανεωμένο σεντάν της Volvo, S90, το οποίο παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες. Το μοντέλο, λοιπόν, απέκτησε και mild hybrid εκδόσεις, ικανοποιώντας όσους δεν έχουν τη δυνατότητα φόρτισης, που απαιτείται στην περίπτωση της plugin υβριδικής έκδοσης.

Εφόσον, όμως, η φόρτιση είναι εφικτή, τότε η τελευταία, επαναφορτιζόμενη έκδοση του Volvo S90, προβάλλει ιδιαίτερα ελκυστική αγοραστική επιλογή. Διότι επιτυγχάνει σε υπερθετικό βαθμό το στόχο της Volvo: Toν συνδυασμό των επιδόσεων με τη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και τις μειωμένες εκπομπές ρύπων.

Advertisement
Advertisement

Μέλος της σειράς αμιγώς ηλεκτρικών και plugin υβριδικών μοντέλων, Recharge, το επαναφορτιζόμενο S90 διατίθεται στη χώρα μας στην έκδοση T8 Twin Engine, με τετρακίνηση (AWD) και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων Geartronic. Μάλιστα, η απόκτησή του γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική χάρη στην παρεχόμενη 5ετή εγγύηση και την ισοδύναμης διάρκειας οδική βοήθεια Volvo Assistance.

Επιδόσεις και ηλεκτρική αυτονομία

Advertisement

Το υβριδικό κινητήριο σύνολο απαρτίζεται από έναν 4κύλινδρο 2λιτρο turbo κινητήρα άμεσου ψεκασμού απόδοσης 303 ίππων, καθώς και ένα ηλεκτρικό μοτέρ των 87 ίππων, με τη συνδυαστική απόδοση ν’ αντιστοιχεί σε 390 ps και 640 Nm ροπής.

Ο βενζινοκινητήρας κινεί τους μπροστινούς τροχούς, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας τους πίσω, παρέχοντας ακαριαία επιτάχυνση και τετρακίνηση κατά περίπτωση. Το πρόγραμμα αμιγούς ηλεκτροκίνησης Pure δίνει προτεραιότητα στην ηλεκτροκίνηση με μηδενικές εκπομπές και σημαντική αυτονομία, γεγονός που το καθιστά ιδανικό σύντροφο στις καθημερινές μετακινήσεις.

Advertisement

Στο πρόγραμμα Hybrid, χρησιμοποιούνται τόσο ο ηλεκτροκινητήρας όσο και ο βενζινοκινητήρας για να βελτιστοποιηθούν οι επιδόσεις, η κατανάλωση καυσίμου και η άνεση, ενώ το πρόγραμμα Power χρησιμοποιεί όλη τη διαθέσιμη ισχύ για να μεγιστοποιηθούν οι επιδόσεις. Το πρόγραμμα AWD ενεργοποιεί την τετρακίνηση ώστε να επενεργεί συνεχώς, για καλύτερη πρόσφυση σε ολισθηρό οδόστρωμα.

Ο ηλεκτροκινητήρας τροφοδοτείται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 11,6 kW η οποία επιτρέπει στο S90 να κινείται αμιγώς ηλεκτρικά για 47-57 χλμ. (βάσει WLTP). Η τοποθέτηση της μονάδας στον κέντρο του αυτοκινήτου συμβάλλει στην καλά ζυγισμένη οδική συμπεριφορά και δεν καταλαμβάνει χώρο από την καμπίνα ή τον χώρο αποσκευών.

Advertisement

Όσον αφορά τις εκπομπές CO2 και την κατανάλωση καυσίμου (μικτός κύκλος), η σουηδική εταιρεία αναφέρει 38-40 g/km 1,7 -1,8 λ./100 χλμ. Σε επίπεδο επιδόσεων το πολυτελές σεντάν επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 5,1 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική του ταχύτητα είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 180 χλμ./ώρα.

Φόρτιση μπαταρίας

Πώς γίνεται, όμως, η φόρτιση της μπαταρίας; Το ρεύμα φόρτισης χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της υβριδικής μπαταρίας καθώς και για τον προκαταρκτικό κλιματισμό του αυτοκινήτου. Η φόρτιση πραγματοποιείται με ένα καλώδιο φόρτισης που συνδέεται στην υποδοχή φόρτισης του αυτοκινήτου και σε πρίζα 230 V  (εναλλασσόμενου ρεύματος). Όταν το καλώδιο φόρτισης είναι ενεργοποιημένο, στην οθόνη του οδηγού εμφανίζεται ένα μήνυμα και στην υποδοχή φόρτισης του αυτοκινήτου ανάβει μια λυχνία.

Σε φάση αγώγιμης σύνδεσης του αυτοκινήτου σε παροχή εναλλασσόμενου ρεύματος με χρήση οικιακού τύπου πρίζας τάσης 230V με ένταση ρεύματος 6 Α, ο χρόνος φόρτισης αντιστοιχεί σε 8 ώρες, για ένταση ρεύματος 10 Α απαιτούνται 4 ώρες, ενώ για 16 Α χρειάζονται 3 ώρες.

Διαστάσεις και εξοπλισμός

Με μήκος 4,963 μ., πλάτος 1,879 μ., ύψος 1.449 μ. (συμπεριλαμβανομένης της κεραίας τύπου “καρχαρία”) και μήκος μεταξονίου 2.941 μ., το μοντέλο φέρει χώρους που δύσκολα σε αφήνουν με παράπονο. Πόσω μάλλον οι πίσω επιβάτες, με τον διαθέσιμο χώρο για τα πόδια τους να αποτυπώνεται στα 911 mm.

Με φιλοσοφικό πυρήνα της την ικανοποίηση κάθε «γούστου» διατηρώντας, παράλληλα, αναλλοίωτο το DNA της, η Volvo προσφέρει το S90 στην ελληνική αγορά σε δύο πακέτα εξοπλισμού: Το πιο… αθλητικό RDesign, και το πιο κομψό Inscription.

R-Design

Το πρώτο κοσμείται, μεταξύ άλλων, από ζάντες ελαφρού κράματος 18” με 5 ακτίνες, Black, Diamond Cut, Μάσκα R-Design, LED προβολείς, RDesign προφυλακτήρες και ηλεκτρικά αναδιπλούμενους πλευρικούς καθρέπτες.

Στο εσωτερικό δεσπόζουν σπορ καθίσματα Contour με ύφασμα Νubuck και Δέρμα, για R-Design – υποβραχιόνιο πίσω με ποτηροθήκες και θύρα για σκι, Αυτόματο 2-ζωνικό σύστημα κλιματισμού, Δερμάτινος επιλογέας ταχυτήτων R-Design, σπορ πεντάλ,  Σπορ δερμάτινο τιμόνι 3-ακτίνων, με ασημί διακοσμητικό, Ηχοσύστημα High Performance, εσωτερικές διακοσμητικές επιφάνειες Metal Mesh από αλουμίνιο και φωτιζόμενες εσωτερικές επενδύσεις μαρσπιέ με λογότυπο “Recharge”.

Inscription

Αναφορικά με την έκδοση Inscription, συναντώνται, επίσης LED προβολείς, ζάντες 18 ιντσών με 10 ακτίνες, που συμπληρώνουν με ιδανικό τρόπο τον κομψό και ισορροπημένο χαρακτήρα του μοντέλου και μάσκα Inscription, ενώ στο εσωτερικό όμορφη πινελιά συνιστούν οι επενδύσεις σε δέρμα Moritz, το δερμάτινο τιμόνι 3 ακτίνων με ασημί λεπτομέρειες, τα καθίσματα Comfort και οι εσωτερικές διακοσμητικές επιφάνειες από ξύλο Grey Ash.

Αμφότερα τα πακέτα συμπεριλαμβάνουν σύστημα πλοήγησης Navigation Pro, ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών, ενώ η υποβοήθηση και η ασφάλεια εξυπηρετείται μέσω των παρακάτω τεχνολογιών:

Προειδοποίηση για ολισθηρό οδόστρωμα (Slippery Road Alert) ή για αυτοκίνητα που φρενάρουν απότομα εμπρός (Hazard Light Alert), Pilot Assist, Adaptive Cruise Control, Hill Start Assist, Lane Keeping Aid, Προστασία από πλευρικές συγκρούσεις στα εμπρός καθίσματα, Υποβοήθηση αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης, Emergency Brake Assist και Αναγνώριση Οδικής Σήμανσης.

Επιλέξτε έκδοση για το δικό σας S90 Recharge εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Τα ξεχωριστά αξεσουάρ της Volvo

Volvo XC60: Όλες οι εκδόσεις

Volvo: Συνώνυμο με τη λέξη ασφάλεια