Live Κίνηση
Περισσότερα
VOLVO 2021

Volvo XC60 Recharge Plug-in: Δυναμικός χαρακτήρας με οικολογικό προφίλ

Ελλάδα 9:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Volvo XC60 Recharge Plug-in: Δυναμικός χαρακτήρας με οικολογικό προφίλ

VOLVO 2021

Volvo XC60 Recharge Plug-in: Δυναμικός χαρακτήρας με οικολογικό προφίλ

VOLVO 2021

Για τη Volvo ο δυναμικός οδηγικός χαρακτήρας και η φροντίδα για το περιβάλλον μπορούν να συνυπάρχουν. Και το Volvo XC60 Recharge Plug-in το αποδεικνύει και στην πράξη, όντας ο κορυφαίος συνδυασμός επιδόσεων και πολυτέλειας στα μεσαία premium ευρωπαϊκά SUV.

Advertisement
Advertisement

Η παρουσία του XC60 στην γκάμα της Volvo είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, καθώς το φινετσάτο και γεμάτο σχεδιαστική και μηχανολογική ενέργεια SUV της σουηδικής εταιρίας είναι το πιο δημοφιλές της μοντέλο σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας ξεπεράσει ήδη το 1,68 εκατομμύριο μονάδες σε πωλήσεις. Συνδυάζοντας ένα “αθλητικό” αμάξωμα με ένα αριστοκρατικό σαλόνι εξαιρετικής ποιότητας και κορυφαίας τεχνολογίας, το ΧC60 απευθύνεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο και απαιτητικό κοινό, που ψάχνει το διαφορετικό και θέλει να συνδυάσει τον δυναμισμό με μία πολυτελή αίσθηση στις μετακινήσεις του.

Η έκδοση XC60 Recharge Plug-in, έρχεται να αναδείξει ακόμα περισσότερο αυτό τον μοναδικό χαρακτήρα του μοντέλου, τονίζοντας τόσο τα σπορ οδηγικά του χαρακτηριστικά όσο και την πολυτελή ατμόσφαιρα που επικρατεί στο εσωτερικό του. Το πολύ εξελιγμένο και άψογα δομημένο υβριδικό υπόβαθρο της Volvo εξασφαλίζει καταιγιστικές επιδόσεις στο XC60 RechargePlug-in, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί ένα ιδιαίτερα πολιτισμένο χαρακτήρα στο ταξίδι. Και όλα αυτά μαζί με απίστευτη οικονομία σε καύσιμο και πολύ χαμηλούς ρύπους, έτσι ώστε να τονίζεται στο έπακρο η δέσμευση της Volvo στην πορεία της για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

Advertisement
Advertisement

Το XC60 Recharge Plug in διατίθεται σε δύο εκδόσεις απόδοσης, την Τ6 με συνδυαστική ισχύ 340 ίππων και την Τ8 με συνδυαστική ισχύ 390 ίππων. Οι επιδόσεις είναι κορυφαίες για αυτοκίνητο της κατηγορίας του με το 0-100 km/h να επιτυγχάνεται σε 5,9” για το Τ6 και σε 5,5” για το Τ8. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ξεκάθαρα το σπορτίφ προσανατολισμό του αυτοκινήτου και αναδεικνύουν την δική της προσέγγιση που θέλει την plug-in υβριδική τεχνολογία να μην στερεί την χαρά της οδήγησης από τον αγοραστή των αυτοκινήτων της.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Και οι δύο εκδοχές έχουν ως κεντρική κινητήρια μονάδα τον βενζινοκινητήρα των 1.969 κ.εκ. που χάρη στην χρήση turbo αλλά και μηχανικού υπερσυμπιεστή αποδίδει 253 και 303 ίππους αντίστοιχα. Συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα των 88 ίππων, ο οποίος τροφοδοτείται από μία μπαταρία 11,6 kW. Ο ηλεκτροκινητήρας είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα, με αποτέλεσμα το XC60 RechargePlug-in να διαθέτει και χαρακτηριστικά τετρακίνησης. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω ενός πολύ εξελιγμένου αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων ενώ προσφέρεται και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση η οποία αναβαθμίζει συνολικά την οδηγική εμπειρία με το XC60 RechargePlug-in.

Advertisement

Η ηλεκτρική αυτονομία μόνο με την χρήση του ηλεκτροκινητήρα φτάνει τα 54 χιλιόμετρα, με την μέση κατανάλωση να κυμαίνεται μεταξύ 2,3-2,9 lt/100 km και οι τιμές για το CO2 να βρίσκονται μεταξύ 53 και 66 gr/km με βάση τη νόρμα WLTP. H μπαταρία χρειάζεται γύρω στις πέντε ώρες για φόρτιση σε απλή οικιακή πρίζα, ή περίπου στις τρεις σε ένα wallbox ή και πολύ λιγότερο σε ταχυφορτιστή DC.

Advertisement

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Δείγμα της πολύ σοβαρής προσέγγισης της Volvo στην δημιουργία του δικού της υβριδικού συστήματος είναι τα πολλά προγράμματα λειτουργίας που έχει εφαρμόσει πάνω στο XC60 Recharge Plug-in. Το πρώτο είναι το Hybrid το οποίο είναι η default λειτουργία και αφορά την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ θερμικού και ηλεκτρικού κινητήρα. Το δεύτερο είναι το Pure με βάση το οποίο το αυτοκίνητο κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια μέχρι η μπαταρία να φθάσει σε ένα όριο φόρτισης (και με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται στα 125 km/h σε αυτήν τη λειτουργία).

Υπάρχει επίσης το Power Mode όπου η κεντρική ηλεκτρονική μονάδα εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη συνεργασία των δύο κινητήρων για την μέγιστη δυνατή απόδοση σε σπορ οδήγηση. Το πρόγραμμα AWD εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των δύο κινητήρων στον κάθε άξονα έτσι ώστε να υπάρχει η καλύτερη πρόσφυση σε εκτός ασφάλτου διαδρομές. Επιπλέον αυτού, υπάρχει και το πρόγραμμα Off Road το οποίο λειτουργεί σε χαμηλές ταχύτητες και εξασφαλίζει την απόλυτη λειτουργία των δύο κινητήρων για πέρασμα δύσκολων εμποδίων εκτός δρόμου Και τέλος, υπάρχει το πρόγραμμα Individual, μέσω του οποίου ο οδηγός επιλέγει όποιες από τις παραπάνω λειτουργίες επιθυμεί ανάλογα με την διαδρομή και την διάθεσή του.

Advertisement

Σε όλα τα παραπάνω, προστίθενται και τα προγράμματα Hold και Charge. Στο πρώτο ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ένα επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας στο οποίο θέλει να παραμείνει σταθερή, ενώ στο δεύτερο ο βενζινοκινητήρας παρέχει μέρος της ισχύος του για να φορτίσει την μπαταρία. Το plug-in υβριδικό σύστημα της Volvo διαθέτει και ανάκτηση της ενέργειας μέσω των φρένων, παρέχοντας την δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει ο ίδιος την έντασή της.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Για το 2020 η Volvo προχώρησε σε μία σειρά αναβαθμίσεων και αισθητικών επεμβάσεων έτσι ώστε το XC60 να παραμείνει το πιο δημοφιλές ευρωπαϊκό premium SUV στις αγορές όλου του κόσμου. Οι αλλαγές στο αμάξωμα είναι διακριτικές και το κάνουν ακόμα πιο ραφιναρισμένο χωρίς να χάνει τις δυναμικές του αναλογίες και τις μυώδεις γραμμές του. Στο εσωτερικό είναι εμφανής η πρόθεση της εταιρίας να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τον πολυτελή του χαρακτήρα, με πολύ ποιοτικές επιλογές σε υλικά, χωρίς την χρήση δέρματος, κάτι που πλέον αποτελεί και στρατηγική απόφαση για το μέλλον. Υπάρχει επίσης η πολύ ιδιαίτερη υφασμάτινη επένδυση City Weave, ενώ η Volvo προφέρει και πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης του σαλονιού, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη.

Η πιο χαρακτηριστική αναβάθμιση πάντως αφορά το νέο σύστημα infotainment το οποίο είναι προϊόν της συνεργασίας της Volvo Car Group με την Google. Το νέο αυτό σύστημα πολυμέσων βασίζεται στο Android και παρέχει πρόσβαση σε υπηρεσίες και εφαρμογές της Google που περιλαμβάνον φωνητικές εντολές μέσω του Google Assistant, αναβαθμισμένη εμπειρία πλοήγησης μέσω του Google Maps και μία μια ευρεία γκάμα αποκλειστικά in-car εφαρμογών μέσω του Google Play.

Εκτός από το νέο εξελιγμένο σύστημα Infotainment, υπάρχουν αναβαθμίσεις που αφορούν την πρόσφατη πλατφόρμα ασφαλείας Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), το οποίο είναι ένα σύγχρονο σπονδυλωτό σύστημα ενεργητικής ασφάλειας αποτελούμενο από μία σειρά από ραντάρ, κάμερες και αισθητήρες υπερήχων. Η νέα πλατφόρμα διευκολύνει την εξέλιξη και εφαρμογή αναβαθμισμένων συστημάτων ασφαλείας στο XC60, όπως η δυνατότητα ανίχνευσης άλλων χρηστών του δρόμου, το αυτόματο φρενάρισμα και την αποφυγή σύγκρουσης, και την λειτουργία Pilot Assist, ένα σύνολο συστημάτων που λειτουργεί ως υποβοήθηση του οδηγού διατηρώντας το όχημα στην λωρίδα του και στην σωστή απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι προφανές ότι το XC60 αποκτά νέα ορμή ώστε να παραμείνει η κορυφαία επιλογή στα premium μεσαία ευρωπαϊκά SUV. Η έκδοση XC60 Recharge Plug-in προσδίδει επιπλέον τεχνολογική και περιβαλλοντική αίγλη σε ένα ήδη καταξιωμένο αυτοκίνητο, τονίζοντας στο έπακρο τα δυναμικά του χαρακτηριστικά και δημιουργώντας ένα κορυφαίο πακέτο επιδόσεων και οδηγικής ευχαρίστησης. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την ασυναγώνιστη πολυτέλεια, την κορυφαία ασφάλεια και τις επαυξημένες δυνατότητες δικτύωσης, τότε το XC60 RechargePlug-in είναι χωρίς αμφιβολία η κορυφαία στιγμή της κατηγορίας του και όχι μόνο.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στην Ελλάδα το plug-in υβριδικό Volvo XC40 (+τιμές)
Volvo C40 Recharge: Ηλεκτρικό κουπέ με 402 άλογα!
Νέο Volvo C40: Με 402 ηλεκτρικούς ίππους (video)