Live Κίνηση
Περισσότερα
VOLVO 2021

Volvo XC40 Recharge: Τεχνολογική πρωτοπορία με σουηδικό στιλ και στα αμιγώς ηλεκτρικά

Ελλάδα 23:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Volvo XC40 Recharge: Τεχνολογική πρωτοπορία με σουηδικό στιλ και στα αμιγώς ηλεκτρικά

VOLVO 2021

Volvo XC40 Recharge: Τεχνολογική πρωτοπορία με σουηδικό στιλ και στα αμιγώς ηλεκτρικά

VOLVO 2021

Το πρώτο καθαρά ηλεκτρικό μοντέλο της Volvo εγκαινιάζει μία νέα εποχή για την σουηδική εταιρία, με το ΧC40 Recharge να διαθέτει ένα εντυπωσιακό τεχνολογικό υπόβαθρο σε συνδυασμό με έναν premium χαρακτήρα και μία κομψή σχεδίαση που το κάνει ήδη περιζήτητο στις ευρωπαϊκές αγορές.

Advertisement
Advertisement

Το XC40 Recharge, το οποίο ξεκίνησε να παράγεται στα τέλη του 2020, είναι το πρώτο από μία μεγάλη γκάμα αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων, τα οποία θα παρουσιάσει η σουηδική εταιρία μέσα στα επόμενα χρόνια. Στόχος της είναι να έχει μέχρι το 2025 το 50% των πωλήσεων σε πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα, ενώ μέχρι το 2030 θέλει να έχει καταργήσει κάθε έκδοση με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η αποδοχή του κοινού για το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο υπήρξε άμεση και ισχυρή, με αποτέλεσμα η εταιρεία να εξαντλήσει την παραγωγική της δυνατότητα για το 2020. Κάτι που συνεχίζεται και μέσα στο 2021, συμβάλλοντας και αυτό στην εκρηκτική άνοδο των πωλήσεων που σημειώνει η Volvo τους πρώτους μήνες της χρονιάς που διανύουμε. Στην Ελλάδα μας αναμένεται στα τέλη Μαΐου, έχοντας όλα τα εφόδια να αποτελέσει και στην χώρα μας μία ιδανική εισαγωγή στον μαγικό κόσμο της ηλεκτροκίνησης, με τη σφραγίδα και τη μοναδική φροντίδα της Volvo.

Ως πλήρως ηλεκτρική έκδοση του best seller XC40 που κατέκτησε τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς το 2018, το Volvo XC40 Recharge βασίζεται στην πλατφόρμα CMA (Compact Modular Architecture), μια προηγμένη δομή αμαξώματος που εξελίχθηκε σε συνεργασία με τη Geely. Το τετρακίνητο XC40 Recharge προσφέρει εμβέλεια πάνω από 400 km (με βάση το πρότυπο WLTP) με μία και μοναδική φόρτιση, ενώ αποδίδει ισχύ 408 ίππων. Η μπαταρία του μπορεί να φορτιστεί στο 80% της χωρητικότητάς της σε σχεδόν 40 λεπτά με τη χρήση συστήματος ταχείας φόρτισης.

Advertisement
Advertisement

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Βασιζόμενοι στα εξαιρετικά πρότυπα ασφαλείας του αρχικού XC40, οι μηχανικοί ασφαλείας της Volvo Cars ανασχεδίασαν πλήρως την εμπρός δομή του αμαξώματος, ενισχύοντάς την περαιτέρω ώστε να αντισταθμιστεί η απουσία συμβατικού κινητήρα και να πληρούνται τα ίδια υψηλά πρότυπα ασφαλείας που χαρακτηρίζουν και κάθε άλλο Volvo, εξασφαλίζοντας κορυφαία προστασία των επιβατών.

Advertisement

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αμιγώς ηλεκτρικό Volvo XC40 Recharge απέσπασε τη διάκριση Top Safety Pick Plus (TSP+) από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Εταιρειών για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων (IIHS). Με την προσθήκη του συγκεκριμένου μοντέλου, η Volvo Cars είναι η μοναδική εταιρεία που πετυχαίνει την κορυφαία βράβευση σε όλη την γκάμα των προϊόντων της, δείχνοντας και στην πράξη την παραδοσιακή αφοσίωση της Volvo στην μέγιστη δυνατή ασφάλεια των επιβατών στα αυτοκίνητά της.

H μπαταρία προστατεύεται από έναν κλωβό ασφαλείας που ενσωματώνεται στο μέσον της δομής του αμαξώματος. Η τοποθέτησή της στο δάπεδο του αυτοκινήτου συντελεί επίσης σε πιο χαμηλό κέντρο βάρους, το οποίο βελτιώνει ακόμη περισσότερο την ευστάθεια και συμβάλλει στην προστασία από ανατροπή.

Advertisement

Το νέο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που λειτουργεί σε περιβάλλον Android προσφέρει στους πελάτες εξαιρετικές δυνατότητες παραμετροποίησης, βελτιωμένα επίπεδα διαισθητικής λειτουργίας και ενσωματωμένες υπηρεσίες και τεχνολογία Google, όπως το Google Assistant, το Google Maps και το Google Play Store. Το πλήρως ηλεκτρικό XC40 Recharge μπορεί επίσης να δέχεται ασύρματα εκτεταμένες αναβαθμίσεις λογισμικού και λειτουργικού συστήματος.

Στο εσωτερικό, μια καινοτόμος σχεδιαστική προσέγγιση στο πεδίο της λειτουργικότητας προσφέρει στους οδηγούς άφθονο χώρο αποθήκευσης, για παράδειγμα στις πόρτες και στο χώρο αποσκευών. Καθώς το αυτοκίνητο δεν έχει συμβατικό κινητήρα, παρέχει στον οδηγό του ακόμη μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο στο διαμέρισμα κάτω από το εμπρός καπό.

Advertisement

Το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από τις πολλές έξυπνες λύσεις αποθήκευσης για μπουκάλια νερού, τσάντες γυμναστηρίου, τηλέφωνα, laptop, φαγητό take-away και πολλά άλλα, καθώς και έναν χώρο μπροστά για τα καλώδια των φορτιστών σας. Η αυξημένη χρήση περιβαλλοντικά βιώσιμων υλικών είναι ένας μόνο από τους τρόπους με τους οποίους το XC40 Recharge βοηθά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Για παράδειγμα, η εσωτερική μοκέτα είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό ασφάλειας και υποβοήθησης, το νέο XC40 Recharge εφοδιάζεται με όλα τα σύγχρονα συστήματα που διαθέτει η Volvo που έχει στην διάθεσή της η Volvo. Mεταξύ άλλων υπάρχει σύστημα ορατότητας 360 μοιρών χάρη σε 4 κάμερες και πλευρικούς αισθητήρες που παρέχουν μία πλήρη περιμετρική εικόνα γύρω από το αυτοκίνητο, η ομπρέλα συστημάτων Safety Assistance η οποία διαθέτει μεταξύ άλλων και σύστημα για φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, το Cross Traffic Alert για υποβοήθηση σε κίνηση με την όπισθεν χωρίς ορατότητα, σύστημα τυφλού σημείου BLIS, σύστημα διατήρησης της λωρίδας και πολλά ακόμα. Υπάρχει επίσης Volvo On Callκαι η δυνατότητα για απομακρυσμένο έλεγχο λειτουργιών του αυτοκινήτου (ψύξη ή θέρμανση για παράδειγμα) μέσω της εφαρμογής  έτσι ώστε το αυτοκίνητο να είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους επιβάτες του πριν ξεκινήσουν το ταξίδι.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που πρέπει να τονιστεί σε σχέση με την έναρξη παραγωγής των ηλεκτρικών μοντέλο της Volvo Recharge είναι ότι η σουηδική εταιρία ξεκινά τη συναρμολόγηση ηλεκτροκινητήρων στο εργοστάσιο κινητήρων του Σκόβντε, στη Σουηδία, ενώ προγραμματίζει να εφαρμόσει πλήρως in-house παραγωγή ηλεκτροκινητήρων έως τα μέσα της δεκαετίας. Η σχετική επένδυση για τα επόμενα χρόνια ανέρχεται σε 700 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (68 εκατομμύρια ευρώ).

Το Σκόβντε αποτελεί τμήμα της ιστορίας της Volvo Cars από την ίδρυση της εταιρείας το 1927. Η προσθήκη παραγωγής ηλεκτροκινητήρων στις δραστηριότητες του εργοστασίου καθιστά τον ιστορικό τόπο του Σκόβντε τμήμα και του μέλλοντος της εταιρείας. Το πέρασμα στην in-house εξέλιξη και παραγωγή των ηλεκτροκινητήρων θα βοηθήσει τους μηχανικούς της Volvo Cars να βελτιώσουν περαιτέρω τους ηλεκτροκινητήρες και το σύνολο των ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης στα νέα Volvo. Αυτή η προσέγγιση θα δώσει τη δυνατότητα στους μηχανικούς να αποκομίσουν επιπλέον οφέλη όσον αφορά την αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας και τη συνολική απόδοση.

Η σχεδίαση και η εξέλιξη των ηλεκτροκινητήρων της εταιρείας πραγματοποιείται στο Γκέτεμποργκ και στη Σαγκάη. Μέσα στο 2020 η Volvo Cars εγκαινίασε ένα νέο εργαστήριο ηλεκτροκινητήρων στη Σαγκάη, το οποίο προστέθηκε στη μονάδα εξέλιξης ηλεκτροκινητήρων που βρίσκεται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και στα κορυφαίας τεχνολογίας εργαστήρια μπαταριών της Κίνας και της Σουηδίας. Όλα αυτά δείχνουν την απόλυτη αφοσίωση της Volvo για τον σταδιακό μετασχηματισμό της σε μία αμιγώς ηλεκτρική μάρκα, και αναδεικνύουν την φιλοσοφία του Σουηδού κατασκευαστή για ένα μέλλον της αυτοκίνησης με το μικρότερο δυνατό οικολογικό φορτίο και την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της ηλεκτρικής τεχνολογίας για την δημιουργία premium αυτοκινήτων με ξεχωριστό στιλ και νέες εμπειρίες στην οδηγική απόλαυση.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα πάντα για το Volvo XC40 Recharge (video)
Όλες οι εκδόσεις του Volvo XC40
Volvo XC40 Urban Aktiv: To απόλυτο lifestyle SUV για περιπετειώδεις αποδράσεις