Live Κίνηση
Περισσότερα
VOLVO 2021

Volvo Recharge: Τα εξηλεκτρισμένα SUV δείχνουν τον δρόμο

Ελλάδα 17:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Volvo Recharge: Τα εξηλεκτρισμένα SUV δείχνουν τον δρόμο

VOLVO 2021

Volvo Recharge: Τα εξηλεκτρισμένα SUV δείχνουν τον δρόμο

VOLVO 2021

Έχοντας κυρίαρχη θέση στα premium ευρωπαϊκά SUV, η Volvo με τη γκάμα των εκδόσεων Recharge δημιουργεί μία πλούσια παλέτα αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών μοντέλων με μοναδικά χαρακτηριστικά απόδοσης, μηδενικό ή ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα και αρκετές επιλογές με ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα για εταιρική χρήση.

Advertisement
Advertisement

Η μόδα των SUV και των crossover δεν ήταν κάτι καινούργιο για την Volvo, καθώς για άλλη μια φορά η σουηδική εταιρία είχε πιάσει από νωρίς τα μηνύματα των καιρών, έχοντας διαμορφώσει έγκαιρα την δική της γκάμα με αυτοκίνητα αυτού του τύπου που κυριαρχούν σήμερα στην αγορά. Έτσι, η άφιξη της ηλεκτροκίνησης τη βρίσκει απόλυτα έτοιμη ώστε να προσαρμόσει όλη την γκάμα των SUV της στα νέα δεδομένα, έχοντας για άλλη μια φορά πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο στις σύγχρονες εξελίξεις.

Πλέον όλα τα υπάρχοντα μοντέλα της σε αυτή την κατηγορία έχουν αποκτήσει και plug-in υβριδική έκδοση, ενώ μέσα στον χρόνο θα προστεθούν και τα πρώτα καθαρά ηλεκτρικά SUV και crossover της εταιρίας. Στόχος ξεκάθαρος για την Volvo είναι η πλήρης μεταστροφή της σε μία ηλεκτρική μάρκα μέχρι το 2030, οπότε ήδη από τώρα έχει δημιουργήσει το γόνιμο περιβάλλον έτσι ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά και με όσο το δυνατόν περισσότερες πρωτοποριακές τεχνολογικές λύσεις.

Advertisement
Advertisement

Τα εξηλεκτρισμένα SUV είναι αυτή την στιγμή η πιο hot τάση της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς συνδυάζουν την άνεση και την πρακτικότητα με τη χαμηλή κατανάλωση και τους μειωμένους ρύπους που προκύπτουν από την χρήση ηλεκτροκινητήρων. Η Volvo έχει ήδη στην αγορά μία μεγάλη σειρά από plug-in υβριδικά SUV, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια θα προσθέσει και τις αμιγώς ηλεκτρικές επιλογές, δημιουργώντας ένα πληθωρικό πακέτο οχημάτων που να καλύπτει κάθε χρήση και κάθε διαφορετική ανάγκη σύγχρονης κινητικότητας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μοντέλα Recharge της Volvo θα βρείτε εδώ

Ας δούμε συνοπτικά ποιες είναι οι προτάσεις της Volvo σε ηλεκτρικές και plug-in υβριδικές προτάσεις για τα premium SUV υπό την ομπρέλα του ονόματος Recharge, και πως όλα αυτά διαμορφώνουν μία γκάμα με έντονο το στοιχείο της τεχνολογικής κυριαρχίας σε κάθε κατηγορία της σύγχρονης αγοράς.

Advertisement

Volvo XC40 Recharge Plug-in

Πρόκειται για το μικρότερο μοντέλο της σειράς Recharge Plug-in, το οποίο καταφέρνει να συνδυάζει σε ένα compact αμάξωμα την plug-in υβριδική διάταξη, με ένα πολυτελές σαλόνι και έναν πολύ δυναμικό οδηγικό ταμπεραμέντο. Βραβευμένο ως το “Αυτοκίνητο της Χρονιάς για το 2018” είναι πλέον το πιο δημοφιλές μοντέλο της εταιρίας σε αρκετές αγορές του κόσμου, διαθέτοντας ποιότητα και τεχνολογίες που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τα ακριβότερα και μεγαλύτερα μοντέλα της σουηδικής εταιρίας. Στην χώρα μας η Recharge Plug-in υβριδική εκδοχή διατίθεται σε δύο εκδόσεις, την T4 με συνδυαστική ισχύ 211 ίππων και την Τ5 με 262 ίππους.

Advertisement

Το υβριδικό σύστημα αποτελείται από τον εξαιρετικό τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων ο οποίος συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 82 ίππων. Η μπαταρία που συνοδεύει το σύστημα είναι των 10,7 kWh, χάρη στην οποία το XC40 Recharge Plug-in μπορεί να καλύψει μόνο με την χρήση ηλεκτροκινητήρα και με μηδενικούς ρύπους απόσταση έως και 46 χιλιομέτρων. Η μέση κατανάλωση βενζίνης βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπερνά τα 2,1 lt/100 km και οι εκπομπές ρύπων είναι 47 gr/km κατά WLTP, κάτι που σημαίνει ότι απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας. Η φόρτιση της μπαταρίας μπορεί να γίνει σε οικιακή πρίζα ή σε wallbox σε λιγότερο από 5 ή 3 ώρες αντίστοιχα.

Το XC40 Recharge Plug-in διατίθεται με ένα ιδιαίτερα πλούσιο πακέτο εξοπλισμού ασφάλειας και υποβοήθησης, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας είναι το ότι η Λιανική Τιμή Προ Φόρων είναι κάτω από τις 40.000 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά” αποτελώντας μία ιδανική επιλογή για εταιρική χρήση (και όχι μόνο).

Advertisement

Volvo XC60 Recharge Plug-in

Για πολλούς η χρυσή τομή στην γκάμα των SUV της Volvo, καθώς το γεμάτο δυναμισμό και σκανδιναβική φινέτσα μοντέλο της σουηδικής εταιρίας είναι το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο της εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Διαθέτοντας τις ιδανικές διαστάσεις και ένα πολύ αθλητικό αμάξωμα, προσφέρει χώρους και πολυτέλεια για μία πολυμελή οικογένεια, σε συνδυασμό με κορυφαίες δυνατότητες διασύνδεσης και συστημάτων ασφαλείας. Στα συν και η σπορτίφ οδηγική του παρουσία, κάτι που το διαφοροποιεί από όλα τα μοντέλα του ανταγωνισμού, και το καθιστά μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση για κάποιον που εκτός από τις μετακινήσεις θέλει να απολαμβάνει και την ευχαρίστηση που μπορεί να προσφέρει η γρήγορη οδήγηση.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μοντέλα Recharge της Volvo θα βρείτε εδώ

Το XC60 Recharge Plug in διατίθεται σε δύο εκδόσεις απόδοσης, την Τ6 με συνδυαστική ισχύ 340 ίππων και την Τ8 με 390 ίππους. Οι επιδόσεις είναι κορυφαίες για αυτοκίνητο της κατηγορίας του με το 0-100 km/h να επιτυγχάνεται σε 5,9” για το Τ6 και σε 5,5” για το Τ8. Ο κινητήρας αυτός συνδυάζεται με μία μπαταρία των 11,6 kWh και έναν ηλεκτροκινητήρα 88 kW ο οποίος είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα, εξασφαλίζοντας έτσι χαρακτηριστικά τετρακίνησης. Η ηλεκτρική αυτονομία φτάνειτα 54 χιλιόμετρα, με την μέση κατανάλωση να κυμαίνεται μεταξύ 2,3-2,9 lt/100 km και οι τιμές για το CO2 να βρίσκονται μεταξύ 53 και 66 γρ/χλμ. με βάση τη νόρμα WLTP. H μπαταρία χρειάζεται γύρω στις πέντε ώρες για φόρτιση σε απλή οικιακή πρίζα, περίπου στις τρεις σε ένα wallbox και πολύ λιγότερο σε ταχυφορτιστή DC.

Για το 2020 η Volvo προχώρησε σε μία σειρά αναβαθμίσεων και αισθητικών επεμβάσεων έτσι ώστε το XC60 να παραμείνει το πιο δημοφιλές ευρωπαϊκό premium SUV στις αγορές όλου του κόσμου. Το σύστημα infotainment έχει αναβαθμιστεί με την συνεργασία της Volvo με την Google διαθέτοντας πλέον τις γνωστές εφαρμογές Google Maps, Google Play και Google Assistance η οποία προσφέρει και δυνατότητα ελέγχου μέσω φωνητικών εντολών. Υπάρχει επίσης η πλατφόρμα ασφαλείας Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), το οποίο είναι ένα σύγχρονο σπονδυλωτό σύστημα ενεργητικής ασφάλειας αποτελούμενο από μία σειρά από ραντάρ, κάμερες και αισθητήρες υπερήχων.

Volvo XC90 Recharge Plug-in

Η ναυαρχίδα των SUV της Volvo είναι ένα επιβλητικό όχημα, με όλη την σχεδιαστική και κατασκευαστική φιλοσοφία της εταιρίας να αναδεικνύεται στον μέγιστο βαθμό. Αποτελεί την κορύφωση της γκάμας της, και είναι ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο μοντέλο σε σημαντικές αγορές του κόσμου (όπως οι ΗΠΑ), συνδυάζοντας με τον μοναδικό τρόπο της Volvo την ακραία πολυτέλεια με μία αριστοκρατική σχεδίαση και μία καθηλωτική επίδειξη τεχνολογίας και άνεσης για τους επιβάτες.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μοντέλα Recharge της Volvo θα βρείτε εδώ

Το plug-in υβριδικό σύστημα της έκδοσης Recharge T8 αποτελείται από έναν δίλιτρο κινητήρα τεσσάρων κυλίνδρων, ο οποίος εφοδιάζεται με turbo αλλά και υπερσυμπιεστή, έτσι ώστε να έχει τα καλύτερα δυνατά στοιχεία απόδοσης σε όλη την κλίμακα των στροφών. Αποδίδει 303 ίππους οι οποίοι σε συνδυασμό με έναν ηλεκτροκινητήρα των 88 ίππων, φέρνουν την συνδυαστική ισχύ του υβριδικού συστήματος στους 390 ίππους και μέγιστη συνδυαστική ροπή στα 640 Nm.

Χάρη σε ένα πολύ σύγχρονο σε τεχνολογία και ειδικά ρυθμισμένο για την συγκεκριμένη υβριδική διάταξη κιβώτιο 8 σχέσεων, το XC90 Recharge T8 Plug-in έχει και κορυφαίες επιδόσεις για τα δεδομένα της κατηγορίας του, φθάνοντας τα 100 km/h από στάση σε μόλις 5,8 δευτερόλεπτα. Για την τροφοδότηση του ηλεκτροκινητήρα υπάρχει μία μπαταρία ιόντων λιθίου, των 11,6 kWh, η οποία φορτίζει από 5 έως και 3 ώρες σε ένα οικιακό wallbox. Η αυτονομία που επιτυγχάνει με χρήση μόνο του ηλεκτροκινητήρα είναι στα 51 χιλιόμετρα, με τη μέση κατανάλωση να βρίσκεται στα 2,7 λίτρα/100 χλμ. και τις εκπομπές CO2 να φθάνουν στα 60 γρ/χλμ. με βάση το πρότυπο WLTP.

Η ύπαρξη του κινητήρα στον πίσω άξονα κάνει το μεγάλο SUV της Volvo να έχει χαρακτηριστικά τετρακίνησης, ενώ έξι προγράμματα λειτουργίας του κινητήρα και άλλα δύο για την μπαταρία, εξασφαλίζουν ότι θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υβριδικού συστήματος κάτω από όλες τις συνθήκες.

Όπως είναι αναμενόμενο, το μεγαλύτερο και πιο πολυτελές SUV της Volvo δεν θα μπορούσε να μην έχει όλη την πιο σύγχρονη γκάμα τεχνολογιών για την άνεση και την ασφάλεια των επιβατών, μεταξύ των οποίων συστήματα όπως το Σύστημα προειδοποίησης για ολισθηρό οδόστρωμα (Slippery Road Alert) ή για αυτοκίνητα που φρενάρουν απότομα εμπρός (Hazard Light Alert), Pilot Assist, Αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, Adaptive Cruise Control, Hill Descent Control (Σύστημα υποβοήθησης κατάβαση, Hill Start Assist (Σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα) , η υπηρεσία Volvo on Call, το Lane Keeping Aid, το σύστημα αναγνώρισης οδικής σήμανσης.

Volvo XC40 Recharge

Έχοντας ως στόχο μέχρι το 2025οι μισές πωλήσεις της να είναι αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, η Volvo παρουσίασε ήδη την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του XC40. Κρατώντας μία ήδη δοκιμασμένη και εμπορικά επιτυχημένη συνταγή, το XC40 Recharge καταργεί εντελώς τον συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης, και υιοθετεί μία καθαρή ηλεκτρική διάταξη, μέσω της οποίας εξασφαλίζει και μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα.

Βασίζεται στην πλήρως ηλεκτρική πλατφόρμα CMA (Compact Modular Architecture), μία πολύ προηγμένη δομή αμαξώματος η οποία έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με τον όμιλο Geely, πάνω στην οποία θα προσαρμοστούν και τα επόμενα ηλεκτρικά μοντέλα της εταιρίας. Σχεδιαστικά διαφοροποιείται ελάχιστα από το συμβατικό XC40, με πιο αναγνωριστικό στοιχείο την ενιαία κλειστή μάσκα, και την απουσία εισαγωγών αέρα, λόγω της απουσίας θερμικού κινητήρα στο εμπρός μέρος.

Το XC40 Recharge έχει δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ένα στον εμπρός και έναν στον πίσω άξονα, στοιχείο που του προσδίδει και χαρακτηριστικά τετρακίνησης. Η συνδυαστική ισχύς φθάνει στους 408 ίππους, κάτι που του επιτρέπει να κάνει το 0-100 km/h σε 4,9 δευτερόλεπτα και η τελική περιορίζεται -όπως και σε όλα τα ηλεκτρικά Volvo- στα 180 km/h. Η μπαταρία είναι των 78 kWh, ιόντων λιθίου, σύγχρονης τεχνολογίας, με compact διαστάσεις και χαμηλό βάρος έτσι ώστε να επιβαρύνει το δυνατόν λιγότερο την αυτονομία του αυτοκινήτου. H υψηλή χωρητικότητα της μπαταρίας δίνει εκτιμώμενη εμβέλεια έως και 418 χιλιόμετρα με βάση το πρότυπο WLTP μειώνοντας δραστικά το άγχος της αυτονομίας. Η φόρτιση μπορεί να γίνει στο σπίτι ή σε wallbox ΑC ενώ σε έναν σταθμό φόρτισης των 150 kW DC είναι δυνατόν να φορτίσει από το μηδέν έως το 80% σε περίπου 40 λεπτά, ή να αποκτήσει επιπλέον αυτονομία 100 χιλιομέτρων σε μόλις 10 λεπτά.

Η έξυπνη σχεδίαση της μπαταρίας δεν στερεί χώρο από τους επιβάτες, οι οποίοι θα έχουν στην διάθεσή τους άνεση αντίστοιχη με αυτή ενός συμβατικού XC40. To πορτμπαγκάζ φτάνει τα 413 λίτρα, με την μπαταρία να είναι τοποθετημένη κάτω από το δάπεδο φόρτωσης, ενώ υπάρχει και εμπρός χώρος φόρτωσης 31 λίτρων στη θέση που θα καταλάμβανε ένας συμβατικός κινητήρας και χωρά αρκετά αντικείμενα, όπως τα καλώδια φόρτισης για παράδειγμα. Η εγγύηση της Volvo Cars για την μπαταρία είναι 8 χρόνια ή 160.000 km, όποιο έρθει πρώτο, με την προϋπόθεση ότι το αυτοκίνητο και η μπαταρία συντηρούνται και χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις συστάσεις της Volvo Cars.

Το σαλόνι παραμένει όπως το έχουμε γνωρίσει και στο XC40 Recharge Plug-in, με το σύστημα πολυμέσων να διαθέτει και εδώ τις επαυξημένες δυνατότητες διασύνδεσης μέσω της συνεργασίας της Volvo με την Google. Διατίθεται επίσης και η εφαρμογή Volvo On Call μέσω της οποίας ο οδηγός μπορεί να ελέγξει πολλές από τις λειτουργίες του αυτοκινήτου εξ αποστάσεως. Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό XC40 Recharge έχει ήδη ξεκινήσει να διατίθεται σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές σημειώνοντας ήδη τεράστια ζήτηση, ενώ στην χώρα μας οι παραγγελίες θα ανοίξουν στα τέλη Μαΐου.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μοντέλα Recharge της Volvo θα βρείτε εδώ

Volvo C40 Recharge

Το Volvo C40 Recharge είναι το πρώτο καθαρόαιμο ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρίας που σχεδιάστηκε εξ αρχής και αποκλειστικά ως ηλεκτρικό, αποτελώντας μία πιο σπορτίφ και με πιο δυναμικό χαρακτήρα έκδοση του XC40. Κάτι που εντοπίζεται κυρίως από την σχεδίαση του αυτοκινήτου, ιδίως στο πίσω μέρος, όπου η μεγάλη κλίση της οροφής και τα ιδιαίτερα εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα δημιουργούν την αίσθηση ενός σπορ κουπέ crossover. Εντυπωσιακή είναι και η εμπρός μάσκα, η οποία είναι κλειστού τύπου (λόγω της απουσίας του θερμικού κινητήρα) και ενσωματώνει νέα φωτιστικά σώματα με μία εξελιγμένη νέα τεχνολογία Pixel-LED, μία ιδιαίτερα προηγμένη τεχνολογία η οποία επιτρέπει την οδήγηση με τα φώτα συνεχώς στη μεγάλη σκάλα χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να επεμβαίνει.

Το μήκος του αμαξώματος είναι 4.431 χιλιοστά και το μεταξόνιο 2.702, κάτι που σημαίνει ότι το νέο C40 Recharge είναι ένα compact σε μέγεθος crossover αλλά με ιδιαίτερα μεγάλους χώρους για επιβάτες. Το εσωτερικόακολουθεί και αυτό την premium σχεδιαστική και κατασκευαστική φιλοσοφία της Volvo, διαθέτοντας εξαιρετικής ποιότητας υλικά και ένα πληθωρικό πακέτο από τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας. Μεταξύ αυτών και το νέο σύστημα πολυμέσων το οποίο έχει προκύψει από την συνεργασία της Volvo με την Google και δημιουργεί ένα πολύ φιλικό και άμεσο περιβάλλον διασύνδεσης και επικοινωνίας με τον οδηγό.

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης βασίζεται σε δύο ηλεκτροκινητήρες, με συνδυαστική απόδοση 408 ίππων και 660 Νm. H κορυφαία αυτή ισχύς παρέχει εξαιρετικές επιδόσεις στο νέο C40 Recharge, με το 0-100 km/h να ολοκληρώνεται σε μόλις 4,9 δευτερόλεπτα. Οι κινητήρες είναι τοποθετημένοι ένας σε κάθε άξονα, και ως εκ τούτου το C40 Recharge είναι και τετρακίνητο. Η μπαταρία είναι χωρητικότητας 78 kWh, και εξασφαλίζει μία μέση αυτονομία 420 χιλιομέτρων με βάση το πρότυπο WLTP. Μπορεί να φορτίσει σε συνεχές ρεύμα (DC) έως και 150 kW, με την φόρτιση να διαρκεί περίπου 40 λεπτά έως το 80% της χωρητικότητάς της σε αντίστοιχης ισχύος ταχυφορτιστή, ή 120 λεπτά σε ταχυφορτιστή DC των 50 kW.

H παραγωγή του νέου C40 Recharge θα αρχίσει μέσα στο φθινόπωρο στο εργοστάσιο της εταιρίας στην Γάνδη του Βελγίου και οι πωλήσεις του στις ευρωπαϊκές αγορές θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2022. Μία ακόμα πρωτοποριακή ιδέα της Volvo που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σ’ αυτό το αυτοκίνητο είναι ότι η πώλησή του θα γίνεται online, καθώς η Σουηδική εταιρία σκοπεύει να απλοποιήσει την παρεχόμενη ποικιλία μοντέλων στην γκάμα της και να οδηγηθεί προς αυτόν τον τρόπο πώλησης μέχρι το 2030.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μοντέλα Recharge της Volvo θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μία ακόμη διάκριση για τη Volvo
Volvo Recharge: Στροφή στην καθαρή ηλεκτροκίνηση και στις online πωλήσεις
Volvo S60 Recharge Plug-in: Η σπορ πλευρά της οικολογικής ευαισθησίας