Live Κίνηση
Περισσότερα
VOLKSWAGEN 2021-1

VW ID.4 GTX: Η νέα εποχή της σπορ οδήγησης

Ελλάδα 21:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

VW ID.4 GTX: Η νέα εποχή της σπορ οδήγησης

VOLKSWAGEN 2021-1

VW ID.4 GTX: Η νέα εποχή της σπορ οδήγησης

VOLKSWAGEN 2021-1

Με τη νέα γενιά μοντέλων GTX η VW φέρνει την μεγάλη παράδοσή της σε σπορ μοντέλα και στην ηλεκτρική εποχή. Και το ID.4 GTX είναι μόνο η αρχή.

Advertisement
Advertisement

Aν και οι περισσότεροι βλέπουν την ηλεκτροκίνηση ως μέσον ID.4 GTXγια ένα καθαρότερο περιβάλλον και μία βιώσιμη ανάπτυξη, στην VW την αντιμετωπίζουν και ως μία ακόμα ευκαιρία για να αναδειχθεί το σπορ DNA της μάρκας. Ένα γονίδιο που υπήρξε πίσω από μοντέλα όπως το Golf GTI, το οποίο γέννησε μία ολόκληρη κατηγορία μοντέλων και άλλαξε μία για πάντα την έννοια του προσιτού σπορ αυτοκινήτου για ένα ευρύ κοινό.

Στα βήματα της φιλοσοφία του GTI και όσων σπουδαίων σπορτίφ μοντέλων το ακολούθησαν, η VW δημιουργεί την γκάμα GTX. Πρόκειται για τη νέα εποχή στην σπορ οδήγηση με βάση την ηλεκτροκίνηση και με πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά απόδοσης και κορυφαίες επιδόσεις.

Με τη δημιουργία της σειράς μοντέλων GTX, η μάρκα προσθέτει ευφυή, σπορ χαρακτήρα στην ηλεκτροκίνηση. Στα δύο γράμματα GT, που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην αυτοκίνηση και έχουν ταυτιστεί με την οδηγική απόλαυση, η προσθήκη του “X”, δημιουργεί τη γέφυρα με την αυτοκίνηση του μέλλοντος. Η αειφορία και ο σπορ χαρακτήρας δεν αναιρούν το ένα το άλλο, αλλά αντίθετα, αλληλοσυμπληρώνονται τέλεια. Το  είναι το πρώτο μιας σειράς μοντέλων που θα ακολουθήσουν με το ίδιο αρκτικόλεξο.

Advertisement
Advertisement

Το ολοκαίνουργιο σπορ ηλεκτρικό μοντέλο, ένα all-rounder SUV, είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο επιδόσεων της μάρκας και τοποθετείται στην κορυφή της γκάμας ID., φιλοδοξώντας να συνεχίσει στην ηλεκτρική εποχή, την ένδοξη παρουσία των GTI και GTE.

Το νέο ΙD.4 GTX εφοδιάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες, ένα στον εμπρός και έναν στον πίσω άξονα, με την συνδυαστική ισχύ να φθάνει στους 299 ίππους. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες προσδίδουν χαρακτηριστικά ηλεκτρικής τετρακίνησης, με τη χρήση ενός κιβωτίου ταχυτήτων μίας σχέσης. Σε αντίθεση με ένα συμβατικό σύστημα τετρακίνησης, δεν υπάρχει μηχανικός σύνδεσμος μεταξύ των αξόνων, γι’ αυτό δεν υπάρχει κεντρικό τούνελ στο εσωτερικό του οχήματος, κάτι που δημιουργεί ιδιαίτερα μεγάλους χώρους για τους επιβάτες.

Advertisement

Χάρη σ’ αυτό το ισχυρό ηλεκτρικό σύστημα κίνησης το ID.4 GTX παρουσιάζει μοναδικές επιδόσεις για τα δεδομένα της κατηγορίας του με το 0-100 χλμ/ώρα να γίνεται σε μόλις 6,2 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ/ώρα.

Advertisement

Η μπαταρία ιόντων λιθίου, καθαρής ενεργειακής χωρητικότητας 77 kWh, ζυγίζει 486 κιλά και επιτυγχάνει αυτονομία έως και 480 χλμ. (WLTP). Είναι τοποθετημένη ανάμεσα στους άξονες κάτω από το θάλαμο των επιβατών, χαμηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο το κέντρο βάρους και μοιράζοντας ισόποσα το βάρος ανάμεσα στους άξονες. Με την ισχυρή πρόσφυση και την απόσταση των 17 εκατοστών από το έδαφος, το ηλεκτρικό SUV της Volkswagen μπορεί να κινηθεί και εκτός δρόμου με ιδιαίτερη ευκολία και με την εξαιρετική ροπή να το κάνει ιδιαίτερα ευχάριστο στις πέραν της ασφάλτου αποδράσεις..

Το 4,48 μέτρων ID.4 GTX διαθέτει ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πολύ δυναμικό αμάξωμα το οποίο είναι και πολύ αεροδυναμικό, με συντελεστή 0,29 έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο αθόρυβο αλλά και να μεγιστοποιεί την οικονομία σε ηλεκτρική ενέργεια. Εξωτερικά εντυπωσιάζει με τις σπορ γραμμές και τα ιδιαίτερα χρώματα που χρησιμοποιούνται για να τονίσουν τον avant-guard χαρακτήρα του, ενώ διαθέτει στον βασικό εξοπλισμό προβολείς LED matrix. Αντίστοιχης τεχνολογίας είναι και τα πίσω φωτιστικά σώματα, ενώ τόσο αυτά εμπρός όσο και τα πίσω, συνδέονται από φωτιζόμενες μπάρες που στο σκοτάδι δημιουργούν ιδιαίτερες LED φωτιστικές υπογραφές.

Advertisement

Στο εσωτερικό, το μακρύ μεταξόνιο των 2,77 μέτρων, αποτέλεσμα της αρθρωτής πλατφόρμας για την ηλεκτροκίνηση (MEB) της Volkswagen, εγγυάται χώρους από μεγαλύτερη κατηγορία οχημάτων. Κυριαρχούν οι καινοτόμες τεχνολογίες οθόνης, η head-up οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας, η έντονη ψηφιοποίηση, παράλληλα όμως με μία αίσθηση ηρεμίας και άνεσης, που εξασφαλίζουν οι εμπνευσμένες σχεδιαστικές γραμμές και η στρατηγικά μελετημένη επιλογή υλικών.

Η τετρακίνηση του ΙD.4 GTX χρησιμοποιεί μία ιδιαίτερα εξελιγμένη μονάδα ελέγχου η οποία κατανέμει την διαθέσιμη ροπή ανάμεσα στους δύο ηλεκτροκινητήρες έτσι ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή η ιδανική κατανομή στους δύο άξονες. Στις περισσότερες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο λειτουργεί μόνο ο πίσω κινητήρας, ενώ όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν (γλιστερό οδόστρωμα) ή για φουλ επιδόσεις, ενεργοποιείται και ο εμπρός κινητήρας για μέγιστη απόδοση.

Το ID.4 GTX εφοδιάζεται με ένα έξυπνο σύστημα ανάκτησης της ενέργειας μέσω των φρένων. Ο οδηγός χρησιμοποιεί τον επιλογέα ταχυτήτων για να αποφασίσει εάν το ID.4 GTX θα πρέπει να ρολάρει ελεύθερα ή να ανακτά ενέργεια μόλις σηκώσει το πόδι του από το φρένο. Εάν η θέση D (Drive) είναι ενεργοποιημένη, το αυτοκίνητο θα ρολάρει στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ οι ηλεκτροκινητήρες περιστρέφονται με σχεδόν μηδενικό φορτίο. Στη θέση Β (Φρένο), οι κινητήρες λειτουργούν ως γεννήτριες, τροφοδοτώντας ξανά την μπαταρία.

Ο οδηγός έχει τον πλήρη έλεγχο, με πέντε προφίλ οδήγησης στη διάθεσή του. Το κινητήριο σύστημα δίνει έμφαση στη σπορ φύση του ID.4 GTX, με τον οδηγό να επεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι ηλεκτρικοί κινητήρες, τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ (προαιρετικά) και το σύστημα διεύθυνσης ανταποκρίνονται μέσω των προφίλ Eco, Comfort, Sport, Individual και Traction. Παράλληλα, το αυτοκίνητο εφοδιάζεται με όλα τα κορυφαία συστήματα για την ασφάλεια των επιβατών και την υποβοήθηση του οδηγού, δημιουργώντας ένα κορυφαίο σύνολο οδηγικής ευχαρίστησης και σιγουριάς.

Με τη νέα γενιά μοντέλων GTX η VW ανοίγει ένα νέο και πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της, φέρνοντας την μεγάλη παράδοσή της σε σπορ μοντέλα στη νέα ηλεκτρική εποχή. Με κορυφαία απόδοση από την ηλεκτρική διάταξη, απίστευτες επιδόσεις και μοναδικά χαρακτηριστικά απόδοσης, το ID.4 GTX συνδυάζει τις ιδιότητες ενός ικανού SUV με τις επιδόσεις και τον χαρακτήρα ενός καθαρόαιμου σπορ μοντέλου.

Η εποχή της ηλεκτροκίνησης ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για την VW δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά τα καλύτερα στοιχεία από το παρελθόν με τις μεγάλες προκλήσεις που φέρνει το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
VW ID.4 GTX: Προάγγελος καυτών ηλεκτρικών (video)
VW ID.4 GTX: Επίσημη παρουσίαση
VW ID.4 GTX: Το… GTΙ των ηλεκτρικών SUV