Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Video: Ανανεωμένο MINI John Cooper Works

Ελλάδα 1:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Video: Ανανεωμένο MINI John Cooper Works

ΔΟΚΙΜΕΣ

Video: Ανανεωμένο MINI John Cooper Works

ΔΟΚΙΜΕΣ

Ένα από τα πιο καυτά hatchback στην αγορά είναι το MINI John Cooper Works και αυτό λόγω του εκρηκτικού του… χαρακτήρα, αλλά και για το σταθερό του πάτημα στον δρόμο.

Advertisement
Advertisement

Η ΜΙΝΙ αποφάσισε να ανανεώσει το ισχυρό Cooper της, ωστόσο επικεντρώθηκε μόνο στο αισθητικό τμήμα και στην αναβάθμιση της οδηγικής του συμπεριφοράς. Ριζική αλλαγή μην περιμένετε να δείτε, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, δεν το χρειαζόταν.

Οι αλλαγές
Ποιες όμως είναι οι αλλαγές που έχει το νέο MINI John Cooper Works; Αρχικά, ο εμπρός προφυλακτήρας έχει αλλάξει, ο οποίος φέρει μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα, ενώ η εξαγωνική μάσκα έγινε ακόμα πιο επιβλητική. Επανασχεδιάστηκαν τα ειδικά ανοίγματα για τη ροή του αέρα και στο πίσω τμήμα συναντάμε έναν νέο διάχυτη με τις δύο απολήξεις της εξάτμισης στο κέντρο. Ο θόρυβος που παράγεται από το σύστημα εξαγωγής δεν είναι κραυγαλέος, δηλαδή είναι… τόσο όσο χρειάζεται για να ανεβάσει την αδρεναλίνη του οδηγού.

Το MINI John Cooper Works πατάει επάνω σε 17 ιντσών ζάντες αλουμινίου, ενώ ο προαιρετικός κατάλογος περιλαμβάνει τις 18άρες νέες δίχρωμες John Cooper Works Circuit Spoke. Αμφότερες, φιλοξενούν στο εσωτερικό τους τις τετραπίστονες δαγκάνες της Brembo και σε συνδυασμό με τους αεριζόμενους δίσκους, το σύστημα πέδησης του μοντέλου δείχνει… ενοχλητικά εντυπωσιακό!

Advertisement
Advertisement

“Σταθερή” δύναμη
Κάτω από το καπό φωλιάζει ο γνώριμος κινητήρας των 2.000 κ.εκ. τεχνολογίας TwinPower Turbo απόδοσης 231 ίππων και 320 Nm ροπής. Το μοτέρ συνδυάζεται είτε με το χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων είτε με το 8άρι κιβώτιο Steptronic Sport, με την τελευταία επιλογή να επιτρέπει στο hot hatch να αγγίξει τα 100 χλμ./ώρα από στάση σε μόλις 6,1 δευτερόλεπτα.

Advertisement

Ανάρτηση για πίστα και πόλη
Ειδικές ρυθμίσεις φέρει η ανάρτηση, ενώ προαιρετικά προσφέρεται μια αναβαθμισμένη εκδοχή του ενεργού συστήματος Adaptive Suspension, το οποίο προσφέρει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ άνεσης και σπορ συμπεριφοράς, λειτουργώντας με 10% μεγαλύτερη δύναμη απόσβεσης. Σημειώνεται πως η Adaptive Suspension προσφέρεται ως στάνταρ στο πακέτο εξοπλισμού John Cooper Works Trim, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πολλά εξωτερικά στοιχεία σε μαύρο γυαλιστερό φινίρισμα.

Advertisement

Εσωτερικά
Το σαλόνι ισορροπεί ανάμεσα στην πολυτέλεια και το σπορτίφ design. Τα στιλάτα μπάκετ καθίσματα της MINI, φέρουν σφραγίδα John Cooper Works και παράλληλα χαρίζουν εξαιρετική στήριξη. Πίσω από το νέο τιμόνι βρίσκεται η καινούργια μίνιμαλ οθόνη της εταιρείας, η οποία εκτελεί χρέη πίνακα οργάνων. Στο κέντρο της κονσόλας υπάρχει η 8,8 ιντσών οθόνη αφής, ενσωματωμένη σε ένα κυκλικό περίβλημα. Αυτό παίρνει διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με τα προφίλ οδήγησης που επιλέγει ο οδηγός. Στην περίπτωση του “Sport”, το φόντο και ο διάκοσμος γενικότερα κοκκινίζει, ενώ σε κατάσταση “Lounge” επικρατεί μια τιρκουάζ απόχρωση που είναι πιο ξεκούραστη στο μάτι.

Οδηγικά
Από τη χαμηλή θέση του οδηγού, το MINI John Cooper Works αναζητά δρόμους με… στροφές. Στο πρόγραμμα “Sport”, σφίγγει το τιμόνι και η ανάρτηση, η απόκριση στο γκάζι γίνεται ακόμα πιο ευαίσθητη και ο θόρυβος της εξάτμισης γίνεται πιο έντονος. Εάν ο οδηγός δεν θέλει τις σχέσεις του κιβωτίου στο χέρι (με τα paddles), τότε η επιλογή S στο κιβώτιο είναι κάτι που δεν θα απογοητεύσει τον απαιτητικό. Μάλιστα, το ελαφρύ κλότσημα κάθε φορά που αλλάζει αυτόματα η σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων, χαρίζει μια επιπλέον ώθηση στο αυτοκίνητο και φυσικά μεγαλύτερη χαρά στον χρήστη. Όλα τα παραπάνω πρέπει να τα ξεχάσετε, εφόσον κυκλοφορείτε εντός πόλης. Εκεί, χρειάζεται το normal προφίλ (αν όχι το green για να εξοικονείτε καύσιμο). Αφενός ο θόρυβος της εξάτμισης ελαχιστοποιείται, αφετέρου η ανάρτηση γίνεται πιο “εύπεπτη” για καθημερινές μετακινήσεις. Αναφορικά με την κατανάλωση, η εταιρεία ανακοινώνει 6,9 λτ./100 χλμ. σε μια μικτή διαδρομή. Πρακτικά, εμείς κυκλοφορούσαμε “καίγοντας” 8,4 λτ./100 χλμ. με το 70% των συνολικών χιλιομέτρων που διανύσαμε να έχουν γίνεται στην εθνική οδό.

Advertisement

Το MINI John Cooper Works αποτελεί έναν “πύραυλο τσέπης”. Θα ικανοποιήσει ακόμα και τον petrolhead, που έχει σκοπό στα ελεύθερα Σαββατοκύριακα να ορμάει στην πίστα και να γεμίζει με χαρά, χάρη στην ευχάριστη οδηγική συμπεριφορά του hot hatch. Το καλό είναι ότι θα μπορεί να το χρησιμοποιεί και για την καθημερινή του μετακίνηση, αλλά… όπως είπαμε και παραπάνω, το προφίλ οδήγησης θα πρέπει να βρίσκεται στο “Green”.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ MINI John Cooper Works
Κινητήρας: 1.998 cc
Ισχύς: 231 PS/6.200 rpm
Ροπή: 320 Nm/1.450 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100km/h: 6,1 sec
Τελική ταχύτητα: 246 km/h
Μέση κατανάλωση (/100 km): 6,9 lt
Εκπομπές CO2: 159 gr/km (WLTP)
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.872/1.727/1.414 mm
Μεταξόνιο: 2.495 mm
Βάρος: 1.350 kg
Χώρος αποσκευών: 211 lt
Τιμή: Από 32.950 €

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: MINI Cooper SE
Το κλασικό Mini γίνεται ηλεκτρικό
Το 2025 θα παρουσιαστεί το νέο MINI Cabrio