Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το νέο Ford Ranger Raptor στην Ισπανία

Ελλάδα 2:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οδηγούμε το νέο Ford Ranger Raptor στην Ισπανία

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το νέο Ford Ranger Raptor στην Ισπανία

ΔΟΚΙΜΕΣ

Στη Ford Performance, δεν ξέρουν μόνο πώς να δημιουργούν ξεχωριστά επιβατικά οχήματα επιδόσεων και να διακρίνονται στους αγώνες. Το πάθος τους για να παρουσιάζουν ό,τι καλύτερο εφαρμόστηκε και στο νέο Ranger Raptor. Τον Δεκέμβριο ξεκινούν οι πρώτες παραδόσεις…

Advertisement
Advertisement

…στην Ελλάδα με τιμή από 71.610 ευρώ.

Ο όγκος του και η μορφή του σε κάνουν αμέσως να καταλάβεις ότι αυτό το Ford Ranger δεν είναι «ένα ακόμα» διπλοκάμπινο όχημα, Η λέξη «Raptor», η οποία συμπληρώνει την ονομασία του, δεν έχει προστεθεί απλώς για φτηνό εντυπωσιασμό. Υπάρχει για να δημιουργεί εντυπώσεις, υπάρχει για να καταδεικνύει την υψηλή τεχνογνωσία των ανθρώπων της εταιρείας.

Το… «αρπακτικό», είναι η έμπρακτη υλοποίηση της πρόθεσης που έχουν στη Ford να διακριθούν και σε μια κατηγορία οχημάτων τα οποία -συνήθως- προορίζονται ως τετράτροχα εργαλεία για τον επαγγελματία. Σταδιακά, τα pickup οχήματα μετατράπηκαν και σε οχήματα που απευθύνονταν σε έναν πιο σύγχρονο τρόπο ζωής, όπου οι εκδρομές και η επαφή με τη φύση ήταν το ζητούμενο όσο πιο συχνά μπορεί κάποιος να το πράξει.

Advertisement
Advertisement

Στη Ford, είδαν την ευκαιρία να προσφέρουν κάτι επιπλέον. Ένα διπλοκάμπινο pickup όχημα με σπορτίφ επιδόσεις και με απαράμιλλη ικανότητα κίνησης εντός και εκτός δρόμου, για την κατηγορία του, φάνταζε ως κάτι «παράταιρο». Όμως, στη Ford Performance είχαν μια πρόκληση την οποία δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη. Και, όπως είναι φυσικό γι’ αυτούς, έφεραν εις πέρας την αποστολή τους με επιτυχία.

Advertisement

Ήδη από το 2010, η ονομασία «Raptor» προσδιόριζε (και διέκρινε) το τότε Ford F-150 SVT. Βεβαίως, αυτή αφορούσε σε ένα μοντέλο το οποίο προορίζεται κυρίως για την αμερικανική αγορά και σε ένα όχημα το οποίο δεν ταιριάζει πολύ με την ευρωπαϊκή αυτοκινητική κουλτούρα. Ωστόσο, η εταιρεία είχε τη λύση και για τη Γηραιά Ήπειρο. Τo Ranger ήταν αυτό που έπρεπε και το «μέσο» για να εφαρμοστεί η αντίστοιχη τεχνολογία.

Το επόμενο Ranger Raptor
Η πρώτη γενιά τού Ranger Raptor ήταν αυτή που δημιούργησε τις προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα, ήταν και το όχημα το οποίο θα αξιολογούταν στην πράξη από τους ανθρώπους της Ford Performance είτε για να ενισχύσουν τα θετικά στοιχεία του, είτε για να βελτιώσουν κάποιους τομείς που θα ήθελαν οι πελάτες της εταιρείας.

Advertisement

Έτσι, το καινούργιο Ranger Raptor έχει αναβαθμιστεί ώστε να παραμείνει το κορυφαίο στην κατηγορία του αναφορικά με την ικανότητα του να κινείται σε κάθε επιφάνεια εκτός δρόμου. Εκτός αυτού, έπρεπε να βελτιωθούν και οι επιδόσεις του σε ό,τι αφορά τόσο στην επιτάχυνση απόσταση και εν κινήσει, όσο και η οδική συμπεριφορά του στην άσφαλτο. Αυτές αφορούν στα μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη του. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες που είναι άμεσα αντιληπτές, δηλαδή η εμφάνισή του.

Advertisement

Το δεύτερης γενιάς μοντέλο είναι πιο σύγχρονο και πιο εντυπωσιακό από πριν. Για το αποτέλεσμα, υπεύθυνοι είναι οι Αυστραλοί πελάτες της εταιρείας οι οποίοι προτιμούν το Ranger Raptor σε μεγάλο βαθμό συγκριτικά με ό,τι ισχύει σε άλλες αγορές του κόσμου.

Η ογκώδης μάσκα του, με τα μεγάλα ανάγλυφα γράμματα που ορίζουν την ονομασία της εταιρείας («Ford»), τα χαρακτηριστικά φώτα του εμπρός και πίσω, τα μαύρα προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος, οι προστατευτικές ποδιές κάτω από το πάτωμα και το αυξημένο ύψος του οχήματος από το έδαφος δημιουργούν ένα σύνολο όπου κάνει αμέσως σαφές περί τίνος πρόκειται. Αν η αισθητική του σας θυμίζει αυτή του καινούργιου F-150, δεν κάνετε λάθος. Η προσπάθεια να υπάρχει συσχετισμός είναι σκόπιμη.

Άλλωστε οι διαστάσεις τού καινούργιου Ranger Raptor δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Το μήκος του φτάνει τα 5.360 χλστμ., το πλάτος του τα 2.028 χλστμ. (χωρίς τους εξωτερικούς καθρέφτες) και το ύψος του τα 1.926 χλστμ. Σε ό,τι αφορά στο μεταξόνιό του, φτάνει τα 3.270 χλστμ. Ο όγκος του -αναπόφευκτα- σημαίνει και το αυξημένο βάρος του, σε σχέση με πριν, το οποίο πλέον φτάνει τα 2.454 κιλά, σύμφωνα με τη Ford. Τέλος, οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ επτά διαφορετικών χρωματισμών για το αμάξωμα, όπως ανακοινώνει η εταιρεία.

Κινητήρας, ανάρτηση
Για να μπορεί το νέο Ranger Raptor να ανταποκρίνεται στην αναβαθμισμένη εικόνα του, αναφορικά με τις επιδόσεις και τον πληθωρικό χαρακτήρα του, κάτω από το καπό του υπάρχει, πλέον, ο χωρητικότητας 2.956 κ. εκ. διάταξης V6 twin turbo «EcoBoost» ο οποίος αποδίδει μέγιστη ισχύ 292 ίππους/5.500 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 491/2.300 σ.α.λ. Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι το γεγονός ότι έχει μελετηθεί να μην παρουσιάζεται υστέρηση στη λειτουργία των δύο υπερτροφοδοτών (ένας ανά κάθε σκέλος τού V) και να εφαρμόζεται πάντα η μέγιστη δυνατή ροπή, μια πρακτική που έχει εφαρμοστεί στον κινητήρα τού Ford GT.

Η συμπίεσή του είναι 10,5:1, η μέση τυποποιημένη κατανάλωσή του φτάνει τα 13,8 λίτρα/100 χλμ. (κατά «WLTP») και η μέση τυποποιημένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα είναι 315 γραμ./χλμ. (κατά «WLTP»). Σύμφωνα με τη Ford, χάρη σε αυτόν το καινούργιο μοντέλο επιταχύνεται από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 7,9 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητά του περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα.

Όπως ανακοινώθηκε, από τον προσεχή Μάρτιο (2023) το νέο Ranger Raptor θα διατίθεται και με τον δίλιτρο bi-turbo πετρελαιοκινητήρα τής Ford ο οποίος αποδίδει 205 ίππους και θα έχει μέγιστη ροπή 500 Nm.

Η ροπή του μεταδίδεται (στους πίσω ή και σε όλους τους τροχούς) μέσω αυτόματου κιβωτίου δέκα σχέσεων. Βάσει των στοιχείων που ανακοινώνει η εταιρεία, η κλιμάκωσή του είναι σχετικά «κοντή» στις επτά πρώτες σχέσεις και «overdrive» στις τρεις τελευταίες.

Η τελική σχέση μετάδοσης επίσης είναι «κοντή», ενώ υπάρχει και κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού των σχέσεων (σημ.: 1:1 στην επιλογή «4H» και 3,07:1 στην «4L», αντίστοιχα). Η μετάδοση της κίνησης είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενη και υπάρχει η δυνατότητα να κλειδώσουν τόσο το εμπρός όσο και το πίσω διαφορικό.

Το νέο Ford Ranger Raptor βασίζεται σε πλαίσιο τύπου σκάλας. Ως pickup όχημα (ας μην ξεχνάμε τον κατασκευαστικό χαρακτήρα του μοντέλου, εν γένει) οι διαστάσεις της καρότσας του είναι 1.564 χλστμ. σε μήκος, το πλάτος της είναι 1.224 χλστμ. και το ύψος της 529 χλστμ.

Όπως είναι αναμενόμενο η ανάρτησή του είναι ένας από τους τομείς που έχουν προσεχθεί πολύ. Καθώς το νέο Ranger Raptor προορίζεται και για σκληρή εκτός δρόμου κίνηση, η διάταξή της και η ρύθμισή είναι τέτοια που να ανταποκρίνεται απροβλημάτιστα σε κάθε δύσκολη συνθήκη και σε κάθε ταχύτητα κίνησης.

Εμπρός, υπάρχει διάταξη διπλών ψαλιδιών, ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ τής «Fox» και αντιστρεπτική ράβδος. Πίσω, άκαμπτος άξονας, σύνδεσμος Watt και αμορτισέρ επίσης ηλεκτρονικά ελεγχόμενα. Χάρη σε αυτή την επιλογή, η ανάρτηση του νέου Ranger Raptor παραμένει διαρκώς αποτελεσματική σε ό,τι αφορά στην ικανότητά της να παρέχει οδική συμπεριφορά όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτή ενός κλασικού επιβατικού οχήματος. Επίσης, στην εκτός δρόμου κίνηση, απορροφά τις έντονες ταλαντώσεις αλλά και αρθρώνεται σε ικανό ύψος ώστε να επιτρέπει την διαρκή επαφή των τροχών με το έδαφος, όταν το όχημα κινείται σε πλαγιά με έντονη κλίση ή σε δύσβατο μέρος.

Για την τελευταία περίπτωση, το νέο Ranger Raptor έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τη Ford, το ωφέλιμο ύψος του αυτοκινήτου από το έδαφος είναι 272 χλστμ., ενώ μπορεί να διέλθει από υδάτινο πέρασμα βάθους 850 χλστμ. Η γωνία προσέγγισής του είναι 32 μοίρες, η γωνία ράμπας 24 μοίρες και η γωνία διαφυγής 24-27 μοίρες, αναλόγως των τροχών και εάν έχει τοποθετηθεί προέκταση στον πίσω προφυλακτήρα (π.χ. κοτσαδόρος).

Για την κίνηση σε ασφαλτόδρομο, το καινούργιο μοντέλο τής Ford έχει τρία προγράμματα λειτουργίας: «Normal» (για τη μέγιστη άνεση και την οικονομία καυσίμου), «Sport» (για πιο σπορτίφ απόκριση κατά την κίνηση με πιο γρήγορο ρυθμό) και «Slippery» (για τη μέγιστη πρόσφυση σε οδόστρωμα με χαμηλό συντελεστή τριβής).

Όταν ο οδηγός επιλέγει να κινηθεί σε διαδρομή εκτός δρόμου, τότε έχει στη διάθεσή του άλλα τέσσερα προγράμματα: το «Rock crawl» (για την κίνηση σε βραχώδη επιφάνεια), «Sand» (για την κίνηση σε αμμώδη επιφάνεια), «Mud/Ruts» (για κίνηση σε λάσπη) και «Baja»για την περίπτωση κίνησης σε βατό χωματόδρομο με μεγάλη ταχύτητα.

Στο εσωτερικό
Το μεγάλο μεταξόνιο, εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι η καμπίνα των επιβατών είναι ευρύχωρη. Εφόσον το καινούργιο Ranger Raptor είναι για μια ειδική έκδοση η συγκεκριμένη φιλοσοφία έπρεπε να αντανακλάται και εντός του. Έτσι, σύμφωνα με τη Ford, για τη γενικότερη διαμόρφωσή του ταμπλό και των καθισμάτων οι σχεδιαστές της εταιρείας εμπνεύστηκαν από το κόκπιτ ενός πολεμικού αεροσκάφους, τουλάχιστον αναφορικά με την αίσθηση του οδηγού

Έτσι, στη θέση του πίνακα οργάνων υπάρχει έγχρωμη οθόνη 12,4 ιντσών, ενώ στο κέντρο της κονσόλας υπάρχει η κάθετα τοποθετημένη οθόνη αφής 12,0 ιντσών μέσω της οποίας πραγματοποιούνται οι περισσότερες επιλογές για τον χειρισμό των επιμέρους συστημάτων. Οι φυσικοί διακόπτες υπάρχουν σε περιορισμένο αριθμό και είναι συγκεντρωμένοι στο τιμόνι, κάτω από τη κεντρική οθόνη και στο τμήμα της κονσόλας πίσω από τον μοχλό ταχυτήτων. Εκεί, βρίσκονται αυτοί για την επιλογή του κατάλληλου προγράμματος μετάδοσης της ροπής στους τροχούς, αναλόγως της επιφάνειας και του αναγλύφου του εδάφους στο οποίο κινείται το όχημα.

Το νέο Ranger Raptor διαθέτει το σύστημα ενημερωδιασκέδασης «SYNC 4Α», δηλαδή την πιο πρόσφατη εκδοχή του, όπως και το σύστημα που παραμετροποιεί και τον εκπεμπόμενο ήχο του κινητήρα, τόσο στο περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό του οχήματος. Γι’ αυτό χρησιμοποιούνται τα 10 ηχεία του ηχοσυστήματος της «B&O» το οποίο διατίθεται στον εξοπλισμό του.

Χάρη σε αυτό αλλάζει η ένταση και η χροιά του βάσει της επιλογής: «Quiet» για την ελάχιστη δυνατή ένταση, «Normal» για την κανονική ένταση κατά την καθημερινή χρήση, «Sport» για την περίπτωση που ο οδηγός θέλει να κινείται με πιο γρήγορο ρυθμό και επιθυμεί και τον αντίστοιχο ήχο και «Baja» όταν θέλει τη μέγιστη δυνατή ένταση. Η Ford συστήνει τη χρήση του τελευταίου μόνο εκτός δρόμου.

Οι πρώτες εντυπώσεις μας
Από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς κοντά του σου προκαλεί εντύπωση π όγκος τού καινούργιου Ranger Raptor. Τόσο το μήκος του όσο και το ύψος τού αμαξώματός του είναι σε διαστάσεις που δεν συναντάς καθημερινά.

Μπαίνεις εντός του (ουσιαστικά, ανεβαίνεις σε αυτό) και αμέσως αντιλαμβάνεσαι ότι το καινούργιο μοντέλο είναι ιδιαίτερο στην κατηγορία του. Τόσο η εικόνα που έχεις εμπρός σου όσο και η γενικότερη αντιληπτή ποιότητα των υλικών ταιριάζει κάλλιστα σε ένα καλοκατασκευασμένο SUV παρά σε ένα pickup όχημα.

Η θέση οδήγησης είναι πολύ καλή και εύκολα ρυθμίσιμη και το κάθισμα στηρίζει καλά το σώμα πλευρικά, κάτι απαραίτητο στην εκτός δρόμου κίνηση. Η ορατότητα είναι καλή προς τα εμπρός και το πλάι, ωστόσο ο οδηγός έχει σύμμαχο το σύστημα εξωτερικών καμερών που απεικονίζουν το περιβάλλον πέριξ τού οχήματος σε 360 μοίρες. Η πρόσβαση στο πίσω κάθισμα είναι εύκολη, με τις εκεί πόρτες να ανοίγουν σε ευρεία γωνία και τον ωφέλιμο χώρο για τους πίσω επιβάτες να είναι μεγάλος.

Η διαδρομή στην οποία κινηθήκαμε περιελάμβανε άσφαλτο αλλά -κατά βάση- ήταν εκτός δρόμου, τόσο σε βατό χωματόδρομο όσο και σε ειδικά έντονο ανάγλυφο στο οποίο οι ειδικά σχεδιασμένες δοκιμασίες είχαν ως αντικείμενο να αναδείξουν την πολυτάλαντη προσωπικότητα του νέου Ranger Raptor.

Γενικότερα, το Raptor έχει μία αναμενόμενα για το χαρακτήρα του σφιχτή ανάρτηση ώστε να ενισχύονται τα πολύ καλά δυναμικά χαρακτηριστικά τού αυτοκινήτου. Τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχουν πολύ καλά την κατανομή της ροπής εμπρός/πίσω, ενώ τα διαφορικά «κλειδώνουν» χωρίς να υπάρχει κεντρικό. Με τα κατάλληλα λάστιχα, το Raptor ανεβαίνει και κατεβαίνει σε πολύ έντονη κλίση και σε χαλαρής επιφάνειας έδαφος. όπως ένα αυθεντικό 4×4.

Εκτός δρόμου, δεν υπάρχουν τριγμοί και το όχημα δείχνει και είναι πολύ στιβαρό. Το τιμόνι προσφέρει πολύ καλή πληροφόρηση, με την αίσθηση να βαραίνει στα προγράμματα «Sport» και «Baja». Για τον τύπο του αυτοκινήτου ο αεροδυναμικός θόρυβος γίνεται αντιληπτός μόνο όταν κινείσαι σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Για pickup όχημα, το Raptor είναι ήσυχο, ενώ στο πρόγραμμα «Baja» αλλάζει και ο ήχος με τα πράγματα να γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα.

Αυτά έχουμε να πούμε για τις πρώτες μας οδηγικές εντυπώσεις από την πρώτη μας επαφή με το Ranger Raptor στην Ισπανία. Τον Φεβρουάριο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πανελλαδική παρουσίαση και θα έχουμε να πούμε πολλά περισσότερα. Μείνετε συντονισμένοι στο newsauto.gr, το Νο1 site για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέο Ford Ranger Raptor: Με ιπποδύναμη που ξεχωρίζει
Τι κρύβει το φουσκωμένο καπό αυτής της Mustang; (+video)
Νέο Ford F-150 Raptor R: Πιο δυνατό και από Lamborghini!