Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε τη Mercedes-AMG C 43 4MATIC

Ελλάδα 18:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε τη Mercedes-AMG C 43 4MATIC

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε τη Mercedes-AMG C 43 4MATIC

ΔΟΚΙΜΕΣ

Με τη νέα AMG C 43, η Mercedes-ΑMG δεν αρκέστηκε μόνο να διατηρήσει το τετράθυρο αμάξωμα, καθώς για πρώτη φορά το γερμανικό sport saloon διαθέτει κάτω από το καπό ένα 4κύλινδρο μηχανικό σύνολο.

Advertisement
Advertisement

Οι δρόμοι γύρω από το Στρασβούργο και τη Μιλούζ, κοντά στα γαλλογερμανικά σύνορα, είναι στην πλειονότητά του τους στενοί, χωρίς καλή πρόσφυση και φυσικά πολυσύχναστοι. Μήπως η συγκεκριμένη περιοχή είναι ακατάλληλη για το λανσάρισμα της νέας Mercedes-AMG C 43;

Κι όμως όχι, καθώς μετά τις δασικές εκτάσεις του Μέλανα Δρυμού, το τοπίο αλλάζει δραματικά, με κυρίαρχη εικόνα τις απέραντες πεδιάδες που εκτείνονται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι μας, ένα ιδανικό τοπίο για να δείξει η Mercedes-AMG C 43 τα πλεονεκτήματά της και τα νέα της στοιχεία. Και είναι αρκετά. Ξεκινώντας από τον κινητήρα, ο οποίος είναι πλέον δίλιτρος 4κύλινδρος με ήπια υβριδική υποβοήθηση, αφήνοντας στο χρονοντούλαπο τον V6 twin-turbo των 3,0 lt, το νέο κιβώτιο ταχυτήτων, αλλά και τη στάνταρ τετραδιεύθυνση.

Οι καινοτομίες όμως δεν σταματούν στα μηχανικά μέρη. Η νέα C 43 παρέχει μεγαλύτερους χώρους για τους επιβάτες, ενώ βελτιωμένη είναι και η προσφερόμενη άνεση. Επίσης, η θέση οδήγησης συγκαταλέγεται στις κορυφαίες, το ίδιο και τα καθίσματα της AMG, αλλά και το επίπεδο εξοπλισμού. Οδηγώντας την ο χειριστής αντιλαμβάνεται από τα πρώτα κιόλας λεπτά το βάθος της κατασκευής, την εξαιρετική οδική συμπεριφορά και τη φιλικότητά της.

Advertisement
Advertisement

Συνολικά, αυτή η έκδοση της C-Class με τον επιθετικό εμπρός προφυλακτήρα, τις τετραπλές απολήξεις της εξάτμισης και την άκρως διακριτική πίσω πτέρυγα μπορεί να ταιριάξει απόλυτα με τον οδηγό της. Εύκολα μπορεί να βρει τον ρυθμό της, προσαρμόζεται χωρίς απαιτήσεις στα δεδομένα της εκάστοτε διαδρομής και επικοινωνεί πραγματικά αξιοσημείωτα με τον χρήστη. Αντίστοιχα και ο κινητήρας έχει να προσφέρει πολλά. Παρά τη μείωση σε κυλίνδρους και χωρητικότητα, δείχνει πρόθυμος από χαμηλά, ενώ ο θόρυβος δεν γίνεται αισθητός. Νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα μεγάλο Gran Tourer μοντέλο. Αλλά υπάρχουν και σημεία που επιδέχονται κριτικής.

Όπως το γεγονός ότι για να ρυθμίσεις κάποιες απλές λειτουργίες, π.χ. το ηχοσύστημα και τον κλιματισμό, θα πρέπει να βυθιστείς μέσα σε έναν κυκεώνα μενού και υπο-μενού, ενώ οι διακόπτες αφής που βρίσκονται πάνω στο πολυάκτινο τιμόνι δεν είναι και οι πιο εργονομικοί. Η έκδοση της Mercedes-AMG C 43 που οδηγήσαμε αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα ότι αρκετές φορές οι τεχνολογικές καινοτομίες μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Τι εννοώ;

Advertisement

Ξεκινάω από τη μετάδοση, η οποία δε μας άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις. Υπάρχουν στιγμές όπου το 9τάχυτο αυτόματο κιβώτιο AMG Speedshift MCT δείχνει να μη συνεργάζεται ιδανικά με τον κινητήρα, όπως όταν ταξιδεύοντας με 9η σχέση και επιλεγμένο το πρόγραμμα Comfort η λειτουργία του kick-down καθυστερεί χαρακτηριστικά και μόνο όταν πατήσεις βαθιά το πόδι στο δεξί πεντάλ το κιβώτιο θα ανταποκριθεί στις εντολές του οδηγού αρκετά έντονα και απότομα. Οι μηχανικοί της AMG γνωρίζουν καλά το πρόβλημα, κάνοντας λόγο για αρρυθμία του λογισμικού, ενώ, όπως μας τόνισαν, έχουν κάνει ήδη τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Advertisement

Το 4κύλινδρο σύνολο 2,0 lt (παρόμοιας φιλοσοφίας με το αντίστοιχο της A45 AMG) αποδίδει 408 PS στις 6.750 rpm και ροπή 500 Nm στις 5.000 rpm. Η σημαντικότερη διαφορά τού εν λόγω μοτέρ εντοπίζεται στην ύπαρξη ενός ηλεκτρικού υπερσυμπιεστή καυσαερίων, ο οποίος βρίσκεται τοποθετημένος ανάμεσα στις δύο φτερωτές και υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στη νέα Mercedes-AMG SL 43, και γενικότερα σε μοντέλο παραγωγής, προερχόμενος από τον μαγικό κόσμο της Formula 1.

Όπως και στην προηγούμενη γενιά της, η C 43 διατίθεται, εκτός από sedan, και σε έκδοση estate, η οποία είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε μήκος και ύψος, έχει το ίδιο μεταξόνιο, η τιμή της είναι κατά 2.050 ευρώ υψηλότερη, ενώ και οι δύο διαθέτουν στάνταρ την τετρακίνηση 4MATIC. Σχεδόν παρόμοιες είναι και οι επιδόσεις, με το 0-100 km/h να επιτυγχάνεται σε 4,6” (4,7” η estate) και την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h. Κατά τη διάρκεια της πανευρωπαϊκής παρουσίασης επιλέξαμε τη sedan, η οποία ζυγίζει 1.840 kg, με τη θεωρητική κατανάλωση που ανακοινώνει το εργοστάσιο να φτάνει στα 8,7 lt/100 km. Εμείς, μετά από μια απαιτητική διαδρομή στα βουνά της Αλσατίας, είδαμε στο trip computer 12,1 lt/100 km.

Advertisement

Σε σχέση με την απερχόμενη γενιά της C 43, παρατηρώ ότι οι διαφορές αφορούν την ύπαρξη της στάνταρ τετραδιεύθυνσης, την τετρακίνηση 4MATIC, που στην κανονική λειτουργία της στέλνει το 69% της διαθέσιμης ροπής στον πίσω άξονα, και το νέο κιβώτιο των 9 σχέσεων. Η ύπαρξη επιπλέον στοιχείων στον κινητήρα, λόγω του υβριδικού συστήματος, έχει σχεδόν εξουδετερώσει το πλεονέκτημα βάρους που έχει το 4κύλινδρο μοτέρ έναντι του προηγούμενου V6, αλλά, με δεδομένο ότι κάθε λεπτομέρεια στην ισορροπία του φορτίου ανάμεσα στους δύο άξονες είναι σημαντική, η νέα C 43 δείχνει πιο ουδέτερη στον δρόμο και επομένως λιγότερο υποστροφική στις καμπές. Η λειτουργία του συστήματος διεύθυνσης μεταβαλλόμενης γεωμετρίας τροποποιείται μέσω των οδηγικών ρυθμίσεων. Στο Comfort όλα κινούνται με γνώμονα την άνεση, αντίθετα με το Sport+ που ενδείκνυται μόνο για τους σκληροπυρηνικούς οδηγούς.

Επίσης, η τετραδιεύθυνση -που στις χαμηλές ταχύτητες βελτιώνει τους επιτόπιους ελιγμούς και στις υψηλές την κατευθυντικότητα- δεν γίνεται αντιληπτή, εκτός κι αν οδηγήσετε back to back την προηγούμενη με τη νεότερη γενιά. Η νέα C 43 διαθέτει και ενεργά αμορτισέρ, που αποτελούν στοιχείο της ανάρτησης AMG Ride Control. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σας συστήνουμε να επιλέξετε το πρόγραμμα Individual, να κλειδώσετε τη ρύθμιση των αμορτισέρ στο Comfort και τη λειτουργία κιβωτίου και κινητήρα στα Sport και Sport+ αντίστοιχα. Πέρα από αυτά, υπάρχει και το AMG Dynamics, το οποίο προσφέρει τρεις πρόσθετες βαθμονομήσεις (Basic, Advanced, Pro) που ενεργοποιούνται προσαρμόζοντας τη ρύθμιση του ESP και του συστήματος διεύθυνσης. Ποιες είναι λοιπόν οι εντυπώσεις που μας άφησε η νέα C 43;

Σε απόλυτους αριθμούς, το νέο δημιούργημα του Affalterbach υστερεί σε σχέση με τον προκάτοχό του. Αλλά η μετάβαση από τον V6 κινητήρα σε μια σαφέστατα πιο αποτελεσματική μέθοδο για τη μείωση των εκπομπών CO2, όπως είναι το μικρότερο σε διαστάσεις και βάρος 4κύλινδρο σύνολο των 2,0 lt, δείχνει την τάση της εποχής. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, ο ίδιος κινητήρας -με τεχνολογία plug-in- θα τοποθετηθεί και στη μελλοντική C 63.

Ένα, πάντως, είναι σίγουρο. Με την είσοδό της δημιουργούνται νέα δεδομένα στη διαμάχη με τους αιώνιους ανταγωνιστές της, Audi RS4 και BMW M3/M4.


KEY TECH

Ο ηλεκτρικός υπερσυμπιεστής καυσαερίων που ενεργοποιείται μέσω ενός ηλεκτρικού κυκλώματος 48V λειτουργεί σε ταχύτητες έως και 175.000 rpm, γεγονός που επιτρέπει έναν υψηλό ρυθμό ροής αέρα. Στις χαμηλές στροφές περιστροφής το turbo λαμβάνει ηλεκτρονική βοήθεια και βελτιώνει σημαντικά την απόκριση σχεδόν από το ρελαντί, επιτρέποντας την απόδοση υψηλότερης ροπής σε σχεδόν όλο το φάσμα λειτουργίας. Το ηλεκτρικό eBooster συνδέεται με ένα ήπια υβριδικό σύστημα, το οποίο είναι συνδεδεμένο με ηλεκτρικό κύκλωμα 48V, για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και καλύτερη απόδοση, με την πλεονάζουσα ενέργεια να αποθηκεύεται σε μία μπαταρία που λειτουργεί με μία μίζα/γεννήτρια. O υπερσυμπιεστής, ο ηλεκτροκινητήρας και τα ηλεκτρονικά ισχύος συνδέονται με το κύκλωμα ψύξης του κινητήρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πάντα η ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας τους.

TECH
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.991 cc, i4, TURBO, 408 PS/6.750 rpm, 500 Nm/5.000 rpm
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ, 9 ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΔΙΠΛΑ ΨΑΛΙΔΙΑ (Ε) / ΔΙΠΛΑ ΨΑΛΙΔΙΑ (Π)
0-100 KM/H: 4,6”
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 250 km/h
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ TEST: 12,1 lt/100 km
CO2: 196 g/km
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.791/1.824/1.450 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.865 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 455 lt
ΒΑΡΟΣ: 1.840 kg
ΤΙΜΗ: Από €85.150

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγούμε την Lamborghini Countach LPI 800-4
Οδηγούμε την Toyota Supra με το χειροκίνητο κιβώτιο
Δοκιμή: Ferrari 296 GTB