Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Jeep Compass e-Hybrid

Ελλάδα 15:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμή: Jeep Compass e-Hybrid

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Jeep Compass e-Hybrid

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η Jeep εξηλεκτρίζεται με γρήγορους ρυθμούς προσθέτοντας διαρκώς νέες ιδέες στη γκάμα της χωρίς να χάνει την αύρα της παράδοσής της. Η πιο πρόσφατη από αυτές είναι το Compass e-Hybrid, το οποίο με ένα έξυπνο υβριδικό σύστημα έρχεται να δώσει λύση σε όσους θέλουν να αποφύγουν τις πρίζες και τα καλώδια.

Advertisement
Advertisement

Μοιάζει παράδοξο και σίγουρα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία των καιρών. Η εταιρία που βασίζει την ύπαρξή της και την αίγλη της σε ολόκληρο τον πλανήτη σε μία παράδοση 70 και πλέον ετών είναι και αυτή που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων σε ότι αφορά την μετάβαση στην επόμενη ημέρα της ηλεκτροκίνησης.

Ιδιαίτερα δραστήρια η Jeep στον τομέα αυτό, όχι μόνο μέσα στο γκρουπ Stellantis αλλά και στο σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχει αναπτύξει τον τελευταίο καιρό μεγάλη δραστηριότητα στον εξηλεκτρισμό της γκάμας της. Είτε αυτό αφορά αυτοκίνητα-παγκόσμια σύμβολα όπως το απίστευτο plug-in υβριδικό Wrangler. Είτε έχει να κάνει με τις πολλά plug-in υβριδικά της μοντέλα, αλλά και το νέο της μικρό SUV, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Jeep που θα δούμε κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χρονιά.

Σε όλη αυτή την δραστηριότητα, κομβικό ρόλο, παίζει το Compass, το αυτοκίνητο που αποτελεί την ραχοκοκαλιά των πωλήσεών της στην Ευρώπη. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα της νέας δυναμικής φάσης που βρίσκεται η εταιρία, το οποίο ανανεώθηκε πέρσι, απέκτησε πιο premium χαρακτηριστικά άνεσης και εξοπλισμού, ενώ εμπλουτίστηκε με δύο εκδόσεις σε plug-in υβριδικά συστήματα.

Advertisement
Advertisement

Όμως όπως φαίνεται η Jeep έχει ακόμα περισσότερα να δείξει στον τομέα των εξηλεκτρισμένων εκδόσεων και πρόσφατα παρουσίασε μία ακόμα εκδοχή. Το Compass e-Hybrid (υπάρχει αντίστοιχη έκδοση και για το Renegade), το οποίο είναι μία πρόταση για ένα κλασικό αυτοφορτιζόμενο υβριδικό σύστημα, με στόχο την μείωση της κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με ένα συμβατικό μοτέρ αλλά και την δημιουργία ενός πιο πολιτισμένου και “ηλεκτρικού” τρόπου μετακίνησης, ιδίως μέσα στην πόλη.

Το σύστημα που επέλεξε να εφαρμόσει η Jeep είναι μία μίξη ενός mild hybrid συστήματος και ενός κλασικού καθαρού υβριδικού όπως το εννοούν εταιρίες σαν την Toyota ή την Ηyundai. Ο βασικός πυλώνας αυτού του συστήματος είναι ο νέος τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας turbo των 1,5 λίτρων με απόδοση 130 ίππους και 240 Νm ροπής.

Advertisement

Ο νέος αυτός κινητήρας λειτουργεί με βάση τον κύκλο Miller για καλύτερη απόδοση και μειωμένη κατανάλωση, χάρη και στον αρκετά υψηλό λόγο συμπίεσης 12,5:1. Είναι επίσης εφοδιασμένος με σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων ενώ ο ψεκασμός είναι υψηλής πίεσης 350 bar. O κινητήρας αυτός διαθέτει επίσης και ένα δυναμό/γεννήτρια BSG για υποβοήθηση στην πιο ομαλή λειτουργία του συστήματος του start/stop.

Advertisement

Το σύστημα συμπληρώνεται από έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα με απόδοση 20 ίππους και 55 Nm ροπής (ανάλογα με την κατάσταση της μπαταρίας και τις συνθήκες κίνησης) ο οποίος είναι τοποθετημένος στην έξοδο του κιβωτίου ταχυτήτων. Το κιβώτιο αυτό είναι ένα νέο αυτόματο διπλού συμπλέκτη με 7 σχέσεις.

O ηλεκτροκινητήρας παίρνει ρεύμα από μία μικρή μπαταρία των 0,8 kWh η οποία βρίσκεται τοποθετημένη στο κέντρο του αυτοκινήτου, είναι αρκετά μικρή σε μέγεθος και έτσι δεν επηρεάζει τον χώρο αποσκευών ο οποίος παραμένει αμετάβλητος στα 424 λίτρα. Το όλο σύστημα συμπληρώνει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα ανάκτησης της ενέργειας, το οποίο φορτίζει διαρκώς την μπαταρία και την κρατά πάντα σε ένα επαρκές επίπεδο ενεργειακής πληρότητας ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες που επιβάλλουν οι συνθήκες της οδήγησης.

Σε γενικές γραμμές, το σύστημα που εφαρμόζει η Jeep στο Compass e-Hybrid είναι ιδιαίτερα έξυπνο στην σχεδίασή του καθώς κρατά το βάρος και τον όγκο του χαμηλά, ενώ εστιάζει και κορυφώνει την απόδοσή του εκεί που έχει και την μεγαλύτερη σημασία: στην κίνηση μέσα στην πόλη και σε χαμηλές ταχύτητες.

Advertisement

Έτσι υπάρχουν μερικά βασικά “σενάρια” λειτουργίας του συστήματος, όπου το Compass e-Hybrid κινείται αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση και τους ρύπους.

Η Jeep περιγράφει αυτά τα σενάρια ως “e-Launch” για εκκίνηση από το φανάρι, “e-Creeping” για ομαλή αίσθηση εκκίνησης είτε προς τα εμπρός είτε προς τα πίσω, “e-Queueing” για κίνηση ομαλή κίνηση σε συνθήκες μποτιλαρίσματος και “e-Parking” για τους ελιγμούς κατά το παρκάρισμα.

Εκτός αυτών, το σύστημα της Jeep εκκινεί το αυτοκίνητο πάντα με τον ηλεκτρικό κινητήρα, με τον τελευταίο να προσθέτει έξτρα ροπή στον θερμικό κινητήρα, όταν ο οδηγός χρειαστεί να κάνει μία γρήγορη επιτάχυνση ή ένα σβέλτο προσπέρασμα. Όπως είναι προφανές, σε αντίθεση με τα plug-in υβριδικά μοντέλα 4Χe, το e-Hybrid έχει την κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς, κάτι που έτσι κι αλλιώς αποτελεί τον κανόνα πλέον στα SUV της κατηγορίας του.

Στην πράξη, το υβριδικό σύστημα της Jeep φαίνεται να αισθάνεται στα νερά του και να αποδίδει καλύτερα σε μικρές ταχύτητες και στην κίνηση μέσα στην πόλη. Εκεί ο ηλεκτροκινητήρας συμμετέχει πολύ περισσότερο στο έργο της κίνησης του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να έρχεται στο προσκήνιο ένας πιο “ηλεκτρικός” χαρακτήρας στην κίνηση του οχήματος, κάτι που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τα premium χαρακτηριστικά άνεσης του Compass.

Η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο (από την καθαρή ηλεκτροκίνηση στον θερμικό κινητήρα) θα μπορούσε σε κάποιες περιπτώσεις να ήταν πιο άμεση, κάτι που ισχύει και για την απόκριση του κιβωτίου. Όμως όταν θα ανακαλύψεις τα μυστικά της συγκεκριμένης υβριδικής διάταξης και αποφασίσεις να κινηθείς με τον τρόπο που σου επιβάλλει, ακολουθώντας μία πιο “ρέουσα” οδήγηση χωρίς νευρικές και απότομες αντιδράσεις, τότε θα ανταμειφθείς από ένα εξαιρετικό όχημα, πολιτισμένο και άνετο, και με συνοδεία πάντα τον μοναδικό χαρακτήρα που συνοδεύει κάθε Jeep.

Στο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο, η υβριδική διάσταση του Compass e-Hybrid δεν είναι τόσο ευδιάκριτη, τουλάχιστον όχι χωρίς να ρίχνεις μια ματιά στο πολύ ωραίο μενού που αναπαριστά την διαρκή εναλλαγή διαχείρισης της ενέργειας που συμβαίνει στο παρασκήνιο. Σε αυτή την διαδικασία πάντως το Compass ήταν και παραμένει ένα από τα κορυφαία αυτοκίνητα της κατηγορίας του, με εξαιρετική άνεση από την ανάρτηση, χαμηλό θόρυβο από τα μηχανικά μέρη και μία γενικότερη αίσθηση ότι οδηγείς κάτι πιο upper class και μακριά από τα συνηθισμένα SUV της κατηγορίας.

Ο κινητήρας είναι γενικά ήσυχος (μόνο στις πολύ υψηλές ακούγεται αλλά σε φυσιολογικό βαθμό) και πρόθυμος να κινηθεί σβέλτα, έστω και αν το κιβώτιο δεν είναι και τόσο άμεσο, ιδίως στα κατεβάσματα πολλών σχέσεων. Το ηλεκτρικό υπόβαθρο κάνει αισθητή την παρουσία του με μία έξτρα ώθηση όταν και όπου χρειαστεί πιο άμεση επιτάχυνση, ενώ κρατά και την κατανάλωση πεισματικά κάτω από τα 7 λίτρα/100 χλμ. σε ένα τυπικό οικογενειακό ταξίδι μέσα στα όρια ταχύτητας.

Στην πόλη πάντως αλλά και σε χαλαρούς ρυθμούς βόλτας, τα κέρδη από το υβριδικό σύστημα στην κατανάλωση είναι σημαντικά μεγαλύτερα, επιβραβεύοντας την επιλογή της Jeep για ένα τόσο ιδιαίτερο και αρκετά έξυπνο υβριδικό σύστημα.

Πέρα από το τεχνολογικό του υπόβαθρο, η υβριδική έκδοση του Compass δεν έχει κάποιες αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς, εκτός από το αναγνωριστικό λογότυπο στο πίσω μέρος. Σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο άμεσα αναγνωρίσιμο ως μοντέλο της εταιρίας, εκσυγχρονισμένο όπου χρειάζεται και με βελτιωμένη την ποιότητα και τις ψηφιακές του παροχές στο σαλόνι.

Στην περίπτωση του πολύ όμορφου αυτοκινήτου της δοκιμής μας, έχουμε να κάνουμε με την έκδοση που συνδυάστηκε με την παρουσίαση του e-Hyrbrid. Η εξοπλιστική αυτή έκδοση ονομάζεται “Upland” και έχει ως στόχο να αναδείξει τις ευαισθησίες της εταίρας σχετικά με το περιβάλλον και την βιωσιμότητα.

Για παράδειγμα, στο σαλόνι χρησιμοποιούνται σε αρκετά σημεία ανακυκλωμένα υλικά εξαιρετικής ποιότητας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την επένδυση SEAQUAL στα καθίσματα, η οποία χρησιμοποιεί ένα υλικό από ανακυκλωμένα πλαστικά που έχουν βρεθεί στην θάλασσα. Κάποια τμήματα στις πλαστικές επιφάνειες του ταμπλό είναι επίσης κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα φωτιστικά σώματα αυτοκινήτων, ενώ φιλική προς το περιβάλλον είναι και η πολύ όμορφη βαφή.

To σαλόνι της τρέχουσας γενιάς του Compass έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό τόσο στην ποιότητα κατασκευής όσο και στις ψηφιακές παροχές για τους επιβάτες. Η οθόνη αφής των 10,1 ιντσών εφοδιάζεται με το νέο σύστημα πολυμέσων Uconnect, το οποίο διαθέτει μία πληθώρα πληροφοριών και δυνατοτήτων ελέγχου των συστημάτων του αυτοκινήτου.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι η εταιρία επιμένει στην διατήρηση αρκετών φυσικών διακοπτών για τον έλεγχο καθημερινών λειτουργιών. Ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακός και πολύ πλούσιος στις πληροφορίες αλλά και στις δυνατότητες εναλλακτικής διαμόρφωσης είναι και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 12,5 ιντσών. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η σουίτα ADAS με όλα τα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού και δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2, η οποία είναι ίσως η πιο αποτελεσματική και σίγουρη που υπάρχει στην αγορά.

Συνοψίζοντας, το νέο Compass e-Hybrid είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για όποιον αναζητά ένα σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα κίνησης, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει σε καλώδια και πρίζες. Η έξυπνη προσέγγιση της Jeep έχει ως αποτέλεσμα ένα υβριδικό σύστημα “ελαφρύ” σε προδιαγραφές, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικό και αξιόπιστο στην καθημερινή χρήση.

Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά και σημαντικά, ιδίως μέσα στην πόλη, όπου μεταμορφώνει το Compass σε μία πολιτισμένη και premium εμπειρία κίνησης, με έντονο το ηλεκτρικό υπόβαθρο. Τα 32.300 ευρώ που κοστίζει η βασική έκδοση είναι μία τιμή που βρίσκεται μέσα στα δεδομένα της κατηγορίας όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα. Ενώ τα 38.200 για την έκδοση “Upland” της δοκιμής μας, έχουν ως αντίβαρο το κορυφαίο για την κατηγορία επίπεδο εξοπλισμού και την αύρα ενός σπέσιαλ μοντέλου ειδικών προδιαγραφών.

Σε κάθε περίπτωση, το Compass e-Hybrid είναι μία ξεχωριστή περίπτωση για την αγορά των SUV στην χώρα μας, καθώς πέρα από το ενδιαφέρον τεχνολογικό υπόβαθρο διαθέτει και την αίγλη μιας εταιρίας με μοναδική παράδοση και ένα status που κανείς δεν αμφισβητεί. Πολύ δε περισσότερο τώρα, που η Jeep εξηλεκτρίζεται με πολλούς και έξυπνους τρόπους, δημιουργώντας μέσα από αυτοκίνητα όπως το Compass κάποιες ξεχωριστές προτάσεις που συνδυάζουν ιδανικά μια ιστορία επτά και πλέον δεκαετιών με τις απαιτήσεις των νέων καιρών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – Jeep Compass e-Hybrid
Κινητήρας: τετρακύλινδρος turbo 1.469 cc.
Ισχύς: 130 PS στις 5.500 rpm
Pοπή: 240 Nm στις 1.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα: 10 sec
Τελική ταχύτητα: 193 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής: 5,6/6,9 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 128 gr/km
Διαστάσεις (Μ/Π/Y): 4.404/1.874/1.629 mm
Μεταξόνιο: 2.636 mm
Βάρος: 1.575 kg
Χώρος αποσκευών: 424-1.270lt
Τιμή: Από 32.200 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Jeep Compass: Πρωτιά στις δοκιμές ασφάλειας του IIHS
Πλούσια γκάμα εκδόσεων για το νέο Jeep Compass
To Jeep Compass δικαιώνει στην πράξη το έμβλημα