ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Dacia Sandero Streetway 1.0 TCe 100 PS LPG

Ελλάδα 5:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμή: Dacia Sandero Streetway 1.0 TCe 100 PS LPG

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Dacia Sandero Streetway 1.0 TCe 100 PS LPG

ΔΟΚΙΜΕΣ

Με όπλα του την πρακτικότητα, τις σύγχρονες τεχνολογίες και το χαμηλό κόστος χρήσης που εξασφαλίζει το υγραέριο, το Dacia Sandero Streetway κλείνει το μάτι σε όσους δεν… συγκινούνται από το εκδρομικό ταπεραμέντο του αντίστοιχου Stepway.

Advertisement
Advertisement

Ένα αυτοκίνητο που προσφέρει πολλά και ζητά λίγα. Οχτώ λέξεις που αποτυπώνουν στο έπακρο τη φιλοσοφία πίσω από την εξέλιξη της αρχέτυπης εκδοχής του Sandero, που ευθύς εξαρχής βοήθησε τη Dacia να πετύχει τα τελευταία 15 περίπου χρόνια πωλήσεις ύψους 2,1 εκατομμυρίων. 

Σήμερα το Sandero διανύει την τρίτη φάση ζωής του, με σαφώς υψηλότερους στόχους και δύο εκδόσεις, την πιο περιπετειώδη Stepway και την πιο αστική Streetway. Την πρώτη και μάλιστα στην έκδοση υγραερίου της (LPG) τη δοκιμάσαμε πρόσφατα, ενώ το ίδιο σύστημα πρόωσης κινεί και την έκδοση Streetway για την οποία θα μιλήσουμε στην παρούσα δοκιμή.

Advertisement
Advertisement

Ποια η ειδοποιός διαφορά;
Λίγα είναι τα στοιχεία που καταδεικνύουν τον διαφορετικό προσανατολισμό των δύο εκφράσεων του μοντέλου. Με πεδίο δράσης του κατα κύριο λόγο την πόλη, χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει τα ταξίδια, μικρά και μεγάλα, το Streetway  δεν έχει ανάγκη ούτε από ράγες οροφής, ούτε από προστατευτικά πλαστικά περιμετρικά του αμαξώματος. Και, φυσικά, του αρκούν τα 162 χλστ. (αντί 201 του Stepway) που το χωρίζουν από το έδαφος. Μικρότερο ανάστημα επιδεικνύει τόσο σε ύψος (1.499 χλστ. αντί 1.535) όσο και σε μήκος (4.088 αντί 4.099), την ίδια ώρα που το πλάτος παραμένει στα 1.848 χιλιοστά

Κατά τα άλλα η εμφάνιση είναι παρεμφερής με αυτή του Stepway και ασφαλώς πιο μοντέρνα και ελκυστική συγκριτικά με τον προκάτοχό του. Οι πιο αιχμηροί (στάνταρ) LED προβολείς με τα ενσωματωμένα φώτα ημέρας σε σχήμα “Y”, οι έντονες γραμμώσεις στο καπό και ο ανασχεδιασμός μάσκας και προφυλακτήρα συνθέτουν μια σύγχρονη και δυναμική εικόνα που δεν έχει να ζηλέψει πολλά από εκείνη των υπόλοιπων αυτοκινήτων πόλης.

Ψηφιακή αναβάθμιση, κορυφαία ευρυχωρία
Ο δρόμος του εκμοντερνισμού έχει ακολουθηθεί και στο εσωτερικό, με το σύνθημα να δίνει η ελεύθερη κεντρική οθόνη αφής 8,0” για το σύστημα πολυμέσων (με ασύρματη σύνδεση συσκευών Apple και Android) που υπάρχει στην έκδοση Style (της δοκιμής μας). Έχει απλή και ιδιαίτερα λειτουργική φιλοσοφία, με μεγάλα ευκρινή εικονίδια και σχετικά γρήγορη απόκριση στις εντολές του οδηγού. Στα αριστερά της υπάρχει μια βάση στήριξης smartphone, που συνδράμει στη μη απόσταση της προσοχής από το δρόμο, την ίδια ώρα που το παρών δίνει και μια θύρα USB.

Advertisement

Σημειωτέον ότι στη βασική έκδοση Life δεν υπάρχει οθόνη αφής, αλλά  ένα «ντουλαπάκι». Αυτό λειτουργεί ως βάση τοποθέτησης του smartphone ή του tablet σας, τα οποία επωμίζονται τον ρόλο του infotainment.

Advertisement

Σε επίπεδο κατασκευής, τα υλικά εξακολουθούν να έχουν σκληρή ύφή, αλλά η συναρμογή τους είναι καλή. Και η παρουσία τους –εν μέρει –  λησμονείται, χάρη στην έξυπνη πρωτοβουλία της Dacia να «ντύσει» το ταμπλό με μια μεγάλη υφασμάτινη φάσα, που σπάει τη μονοτονία. Ένα από τα μεγαλύτερα ατού, ωστόσο, του νέου Sandero Streetway είναι οι κορυφαίοι χώροι, με τα εύσημα να αποδίδονται στο ιδιαίτερα μεγάλο για τα δεδομένα της κατηγορίας μεταξόνιο (2.604 χλστ.).

Το αυξημένο σε χωρητικότητα (328 λτ. αντί για 320) πορτμπαγκάζ και τα επιπλέον 21 λίτρα αποθηκευτικών χώρων εντός της καμπίνας θα αποδειχθούν πολύτιμος σύμμαχος σας όταν αποφασίσετε να εκδράμετε εκτός της πόλης. Ταυτόχρονα τα επιπλέον 42 χλστ. αέρα για τα πόδια των πίσω επιβατών αποτελούν εχέγγυο για ιδιαίτερα ξεκούραστες οικογενειακές μετακινήσεις.

Advertisement

Κινητήρας – κατανάλωση
Δεδομένου ότι το Dacia Sandero απευθύνεται σε όσους προτάσσουν την οικονομία, δεν θα μπορούσε να μην διατίθεται και σε μια έκδοση που υπηρετεί τον συγκεκριμένο σκοπό. Ο λόγος για τον 1.000αρη TCe της Renault, που καίει βενζίνη και LPG (υγραέριο), συνδυάζεται αποκλειστικά με 6άρι μηχανικό κιβώτιο και ταυτόχρονα είναι ο πιο ισχυρός της γκάμας.

Το πιο καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί ορίζεται από τον οδηγό, κάτι που επηρεάζει και την απόδοση του κινητήρα. Σε λειτουργία βενζίνης αποδίδονται 90 PS (4.800 – 5.000 σ.α.λ.) και 160 Nm (2.100 – 3.750 σ.α.λ.), ενώ όταν επιστρατευτεί το υγραέριο η ιπποδύναμη αυξάνεται στα 100 PS (4.600 – 5.000 σ.αλ.) και η μέγιστη ροπή στα 170 Nm (από τις 2.000 σ.α.λ.).

Στην πράξη, τα 1.160 κιλά του αμαξώματος δεν αποτελούν… βαρίδι για το μοτέρ, το οποίο δείχνει πρόθυμο να επιταχύνει από χαμηλά. Παράλληλα επιδεικνύει μια ανέλπιστη ελαστικότητα, που δεν περιορίζεται ακόμα και με πλήρες φορτίο, ενώ τα πάντα γίνονται ακόμα πιο εύκολα αν ο οδηγός ασχοληθεί λίγο με τον κιβώτιο με την καλή κλιμάκωση που δεν διαμαρτύρεται ούτε στις γρήγορες αλλαγές. Ενδεικτικά αναφέρουμε η Dacia δίνει 11,6 δευτερόλεπτα για την ολοκλήρωση του 0-100 χλμ./ώρα και τελική ταχύτητα που φτάνει τα 183 χλμ./ώρα.

Αν, ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι αριθμοί που έχουν σημασία αυτοί αφορούν την κατανάλωση καυσίμου και την εντυπωσιακή αυτονομία που στην πράξη φτάνει έως τα 1.150 χιλιόμετρα. Ο λόγος είναι η ταυτόχρονη ύπαρξη ρεζερβουάρ βενζίνης 50 λίτρων και δεξαμενής υγραερίου 40 κιλών, που καταλαμβάνει τον χώρο της ρεζέρβας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η μέση κατανάλωση για τη βενζίνη κυμαίνεται μεταξύ 5,3 – 5,6 λτ./100 χλμ, ενώ όταν το αυτοκίνητο κινείται με υγραέριο φτάνει τα 6,9 με 7,3 λίτρα/100 χλμ. Εμείς, κατά τη συμβίωσή μας με το νέο Dacia Sandero σε πόλη και εθνική οδό και καταναλώνοντας αποκλειστικά LPG καταγράψαμε μια τιμή κοντά στα 8,5 λίτρα LPG /100 χλμ.

Στην πράξη
Έχοντας ως βάση του την ενισχυμένης ακαμψίας πλατφόρμα CMF-B του ομίλου Renault-Nissan-Mitsubishi και επωφελούμενο από τον νέο εμπρός άξονα με ανασχεδιασμένους βραχίονες ανάρτησης, το νέο Sandero στρογγυλεύει ικανοποιητικά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Και καταδεικνύει την πρόθεση της Dacia για την εξέλιξη ενός μοντέλου που αρέσκεται να κινείται εντός της πόλης. Σε αυτό, φυσικά, συνδράμουν και οι εξωτερικές διαστάσεις που του εξασφαλίζουν την ευελιξία ακόμα και στα στενά.

Η αύξηση της έντασης σε επαρχιακούς δρόμους με στροφές σίγουρα δεν αποτελεί ένα από το προσόντα του Sandero και ουδέποτε αποτέλεσε προτεραιότητα της Dacia. Ακόμα και αν κάποιος επιχειρήσει να του αποδώσει έναν διαφορετικό ρόλο από αυτόν που του αναλογεί, θα αποθαρρυνθεί γρήγορα από το ελαφρώς αργό σε απόκριση τιμόνι. Ανεξαρτήτως, πάντως, των προθέσεων του οδηγού, το μεγαλύτερο μεταξόνιο, τα φαρδύτερα μετατρόχια και τα ηλεκτρονικά συστήματα διατήρησης της ευστάθειας, εγγυώνται για την απουσία επικίνδυνων κλίσεων. Τις εντυπώσεις, επίσης, κερδίζουν η αποδοτικότητα των φρένων, όπως και ο ικανοποιητικός βαθμός ηχομόνωσης της καμπίνας.

Συμπέρασμα
Το νέο Dacia Sandero Streetway περνάει στην τρίτη του γενιά, όντας έτοιμο να πολεμήσει για τον τίτλο του πιο value for money μοντέλου της αγοράς. Και αυτή τη φορά ρίχνεται στη μάχη με πληρέστερη φαρέτρα: Πιο μοντέρνα εμφάνιση, περισσότερες τεχνολογίες, ποιοτικότερη οδική συμπεριφορά και κορυφαίους χώρους. Τη μαχητικότητα του ενισχύει η έκδοση υγραερίου-βενζίνης που υπόσχεται οικονομία καυσίμου, την ίδια ώρα που προσφέρεται σε ασυναγώνιστη τιμή.

H έκδοση LPG ξεκινά από τις 14.940 ευρώ (Life), όταν για το πακέτο Style η Dacia αξιώνει μόλις 460 επιπλέον ευρώ (15.400). Υπενθυμίζεται πως το Stepway με τον ίδιο τύπου καυσίμου κοστίζει από 15.850 ευρώ.  

Μπορείτε να δείτε τι περιλαμβάνει η βασική έκδοση Life και τι προσθέτει η Style, εδώ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – Dacia Sandero Streetway 1.0 TCe 100 PS LPG
Κινητήρας: 999 cc
Ισχύς με βενζίνη: 91 PS/ 4.800 – 5.000 rpm
Ισχύς με LPG: 100 PS / 4.600 – 5000 rpm
Ροπή με βενζίνη: 160 Nm/2.100 -3.750 rpm
Ροπή με LPG: 170 Νm / 2.000 – 3.500
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 11,6 sec
Τελική ταχύτητα: 179 (βενζίνη)/ 183 (LPG)
Μεικτή κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής (βενζίνη): 5,3 – 5,6 lt/100 km / –
Μεικτή κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής (LPG): 6,9 – 7,3 lt/100 km/ 8,5 kg/100 km
Εκπομπές CO2: 119-127 (Βενζίνη)/106-113 (LPG)
Βάρος: 1.160 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.088/ 1.848/ 1.499 mm
Μεταξόνιο: 2.604 mm
Χώρος αποσκευών: 328 lt
Τιμή: Από 14.940€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
O πρώην αρχισχεδιαστής της Cupra πήγε, μέσω Dacia, στην Alfa Romeo!
Αυτό είναι το νέο λογότυπο της Dacia
To ανανεωμένο Dacia Duster στην Ελλάδα (+τιμές)