Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Cupra Leon 1.5 eTSI 150 PS DSG

Ελλάδα 7:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Cupra Leon 1.5 eTSI 150 PS DSG

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Cupra Leon 1.5 eTSI 150 PS DSG

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το «βασικό» Cupra είναι το Leon, που με τον 1.500άρη eTSI και τους 150 ίππους του υποστηρίζει με επιτυχία τις σπορ διαθέσεις του οδηγού.

Advertisement
Advertisement

Με το Leon η Cupra μας βάζει σε μια άνευ προηγουμένου αναζήτηση της χαμένης οδηγικής ευχαρίστησης, καθώς με απόλυτα σύγχρονο τρόπο, φέρνει το χαμόγελο στον οδηγό.

Είναι το πλαίσιο, η ανάρτηση, ο τρόπος που τα δύο αυτά συνεργάζονται και δίνουν την αίσθηση ενός καλορυθμισμένου συνόλου, οι σχεδιαστές του οποίου είχαν μόνο ένα πράγμα στο μυαλό τους: Να κάνουν τον οδηγό να χαμογελά και πάλι, κρατώντας ένα εξαιρετικό (σε εμφάνιση και αίσθηση) τιμόνι, ενώ είναι καθισμένος σε μια από τις καλύτερες θέσεις οδήγησης που κυκλοφορούν «εκεί έξω».

Advertisement
Advertisement

Η Cupra, λοιπόν, πήρε αυτά τα χαρακτηριστικά που διαχρονικά άνηκαν στο Leon και τα απογείωσε, συνδυάζοντάς τα με τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του eTSI κινητήρα ο οποίος διακρίνεται για την πολιτισμένη του λειτουργία και την ψυχωμένη του απόδοση. Άξιος συμπαραστάτης, το 7άρι DSG που για άλλη μια φορά δίνει ρέστα. Έτσι λοιπόν, τι έχουμε στα χέρια μας;

Ένα από τα πιο όμορφα σύνολα για τα μάτια του οδηγού. Είτε αυτός είναι 50άρης που ψάχνει κάτι από «τις παλιές δόξες της ασφάλτου», είτε είναι νέος που «μυρίζει» λίγο παραπάνω βενζίνη, στο Leon θα βρουν τον χαμένο κρίκο της αλυσίδας των αυτοκινήτων που είχαν χάρισμα απέναντι στο χειριστή που ήξερε να «διαβάζει» και να ζητάει πράγματα.

Advertisement

Η εξωτερική εμφάνιση με το δυναμικό σήμα της Cupra σε φόντο από ανθρακόνημα, είναι ένα «χαρτί» που αποδεικνύεται πολύ δυνατό για το μοντέλο, ακόμα και σε αυτό το ανθρακί χρώμα (κοστολογείται 590 ευρώ) συνήθως περνάει απαρατήρητο. Στη δυναμική εικόνα παίζουν το ρόλο τους τόσο οι 18άρες ζάντες αλουμινίου με τις 5 φαρδιές ακτίνες και τη διχρωμία, όσο και ο πίσω διαχύτης με τις ψεύτικες διπλές παραλληλόγραμμες απολήξεις τις εξάτμισης εκατέρωθεν.

Advertisement

Στα ενδότερα και συγκεκριμένα στο ταμπλό, οι ψηφιακές απεικονίσεις είναι όσες χρειάζεται κάποιος για να προσαρμόσει την εικόνα στα γούστα του. Προσωπικά και για τις ημέρες που είχα το αυτοκίνητο στη διάθεσή μου, επέλεξα το κεντρικά τοποθετημένο ψηφιακό κοντέρ, το οποίο είναι πλαισιωμένο με την αναλογική απεικόνιση του στροφόμετρου.

Δεξιά και αριστερά, οι επιπλέον πληροφορίες με τα πλευρικά και εγκάρσια G και την απόδοση ισχύος και ροπής του κινητήρα σε πραγματικό χρόνο, είναι ένα συμπλήρωμα που σε βάζει (και σε κρατάει) ευθυγραμμισμένο με τη σπορ διάθεση του αυτοκινήτου. Υπάρχουν και άλλα μοτίβα, με «σβηστές» τις περισσότερες πληροφορίες για ξεκούραση του ματιού ή με «αντικριστά» αναλογικά στροφόμετρο – ταχύμετρο.

Advertisement

Η θέση οδήγησης είναι εξαιρετική, ενώ πολύ καλοδεχούμενη είναι η… μεγέθυνση της κεντρικής οθόνης αφής ψηλά και στη μέση του ταμπλό, που δίνει πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του αυτοκινήτου και του συστήματος πολυμέσων. Συνολικά η ατμόσφαιρα της καμπίνας, αποπνέει ένα δυναμισμό, που μάλλον προκύπτει αδιόρατα λόγω των σκουρόχρωμων επενδύσεων.

Τα σπουδαία ωστόσο προκύπτουν όταν οι τροχοί αρχίσουν να κυλούν. Το Leon έχει εκείνη την καλοδεχούμενη αψάδα ανταποκρινόμενο στις εντολές του οδηγού, που το κάνει να ξεχωρίζει και χωρίς να έχει τίποτα το ρετρό στην πραγματικότητα, να σου θυμίζει τα καλά στημένα σπορ μοντέλα που δεν χόρταινες να οδηγείς.

Η ανάρτηση του Leon με ένα τρόπο εξαιρετικό ως προς το τελικό αποτέλεσμα, είναι σφιχτή χωρίς να μπορεί να θεωρηθεί κουραστική, ακόμα και όταν έρχεται αντιμέτωπη με ταλαιπωρημένα κομμάτια ασφάλτου και τα τυπικά αστικά «νεροφαγώματα». Εκεί που πραγματικά λάμπει και αναγκάζει τον οδηγό να της βγάλει το καπέλο, είναι όταν στο Leon επιβαίνουν όλοι.

Όταν δηλαδή η ανάρτηση λειτουργεί με… προφόρτιση, όπου και πάλι διατηρεί τα χαρακτηριστικά της, χωρίς το όψιμο αυτό μαλάκωμα να κάνει διαφορά στην εξαιρετική οδική συμπεριφορά του Leon. Το τιμόνι παραμένει απολαυστικό (σφίγγει όταν επιλέξει ο οδηγός το πρόγραμμα Sport– από τα 4 διαθέσιμα) και είναι γρήγορο με σχεδόν δύο στροφές από τέρμα σε τέρμα.

Το DSG με τις 7 σχέσεις, έχει πάντα την κατάλληλη ανά περίσταση και ανταποκρίνεται ταχύτατα και με ιδιαίτερο πολιτισμένο τρόπο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι 150 ίπποι του Leon στη βασική του μορφή, να φαίνονται πάντα παραπάνω και να μην αισθάνεσαι οδηγώντας το πως σου λείπει κάτι (αν και πάντα θέλεις παραπάνω…), έχοντας στα χέρια ένα σύνολο πραγματικά απολαυστικό.

Στον ανοιχτό δρόμο το μεταξόνιο δίνει μια αρχοντιά στα γρήγορα περάσματα, τονίζοντας τη σταθερότητα, ενώ όταν οι στροφές γίνονται αλλεπάλληλες, όπως είναι σε κάποιο επαρχιακό οδικό άξονα, η ακρίβεια του τιμονιού και τα υψηλά επίπεδα πρόσφυσης φουσκώνουν την αυτοπεποίθηση του οδηγού.

Σε κάθε περίπτωση, η πολύ καλή δουλειά των μηχανικών αναδεικνύεται από το ότι τα ηλεκτρονικά βοηθήματα που αποτελούν ένα δίχτυ ασφαλείας για τον οδηγό, μένουν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ανενεργά. Φυσικά και δεν λείπει τίποτα σε αυτόν τον τομέα και το Leon εμφανίζει υπεροπλία συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, από τη βασική του κιόλας έκδοση.

Από το αυτόματο φρενάρισμα όταν προκύπτει λόγος, μέχρι το καθοδηγούμενο παρκάρισμα- όπου ο οδηγός ασχολείται μόνο με την επιλογή της ταχύτητας. Δεν είναι και λίγο να έχεις ένα τόσο ωραίο σύνολο στη διάθεσή σου, για να οδηγείς -σχεδόν- «όπως παλιά» αλλά από την άλλη, να μη σου λείπει τίποτα από όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν ένα μοντέλο να φαίνεται απόλυτα σύγχρονο.

Ούτε και η υβριδική προσέγγιση (έστω και mild) που είναι τώρα και πολύ της μόδας. Το Cupra Leon λοιπόν, είναι στη βασική του εκδοχή ένα πολύ εύστοχο μοντέλο, το οποίο έρχεται να αποτελέσει ένα φάρο φωτεινό και μια υπενθύμιση της αξίας των «παραδοσιακών» χάτσμπακ, που έχουν όλα όσα χρειάζονται για να αντισταθούν στη λαίλαπα των SUV και των crossover.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – Cupra Leon 1.5 eTSI DSG
Κινητήρας: 1.498 cc
Ισχύς: 150 PS/ 5.000-6.000 rpm
Ροπή: 250 Nm/1.500-3.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8,7 sec
Τελική ταχύτητα: 214 km/h
Μεικτή κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής: 6,0 l/100 km / 7,2 l/100 km
Εκπομπές CO2: 136 gr/km
Βάρος: 1.395 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.398/ 1.799/ 1.442 mm
Μεταξόνιο: 2.683 mm
Χώρος αποσκευών: 380 lt
Τιμή: Από 32.010€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H Cupra αναβαθμίζει το Formentor
Επίσημο: Αυτό είναι το νέο, ηλεκτρικό CUPRA Tavascan
Συγκριτική δοκιμή: Cupra Born 58 kWh 204 PS vs VW Golf GTE