Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο, ηλεκτρικό CUPRA Tavascan

Ελλάδα 14:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο, ηλεκτρικό CUPRA Tavascan

ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο, ηλεκτρικό CUPRA Tavascan

ΝΕΑ

Η CUPRA παρουσίασε στο Βερολίνο το Tavascan, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV Coupe της για το οποίο είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη.

Advertisement
Advertisement

Η CUPRA υπογραμμίζει τη διάθεσή της να ενσωματώσει νέες τεχνολογίες στα μοντέλα της, προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στους λάτρεις της αυτοκίνησης.

Το νέο Cupra Tavascan οποίο βασίζεται στην πλατφόρμα MEB που χρησιμοποιούν τα περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα του Ομίλου VW. Η σχεδιαστική του ιδιαιτερότητα, έγκειται στο γεγονός πως δεν είναι «τετράθυρο coupe» μόνο κατ’ όνομα όπως έχουμε δει σε άλλες ανταγωνιστικές περιπτώσεις αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ξεκάθαρα coupe προσέγγιση που δείχνει να έχει… συμβιβαστεί με την παρουσία δύο επιπλέον θυρών για τους πίσω επιβάτες.

Advertisement
Advertisement

Οι λαξευμένες επιφάνειες που ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα του πρωτότυπου που είχαμε δει τον Οκτώβριο του 2019, δεν έχουν εξαλειφθεί όπως θα περίμενε κανείς από ένα μοντέλο παραγωγής. Ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία, έχουν μεταφερθεί αυτούσια από το πρωτότυπο και έτσι έχουμε μια εικόνα πολύ ενδιαφέρουσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι άτυποι σχεδιαστικοί κανόνες των SUV.

Τι ορίζουν αυτοί; Πως ένα ογκώδες αυτοκίνητο, στη συγκεκριμένη κατηγορία μοιάζει να «προσπαθεί» να μασκάρει τις διαστάσεις του, δείχνοντας κάτι μικρότερο από αυτό που στην πραγματικότητα είναι. Στην περίπτωση του Tavascan, η εικόνα μας επαναφέρει σε μια πραγματικότητα που κάνει το μοντέλο της CUPRA να διαφέρει και αυτό είναι ένα απόλυτα θετικό στοιχείο.

Advertisement

Ομοίως και στην καμπίνα, όπου πίσω από το τιμόνι είναι η οθόνη που έχει το ρόλο του πίνακα οργάνων, ενώ κεντρικά τοποθετημένη δεσπόζει η οθόνη 15,0 ιντσών του infotainment που είναι και η μεγαλύτερη που έχει τοποθετηθεί σε μοντέλο της εταιρείας. Κάπως έτσι, το Tavascan προβάλλεται ως το πλέον φρέσκο και διαφορετικό στον Όμιλο VW. Η υπόσχεση πάντως της CUPRA για την παρουσίαση ενός αυτοκινήτου που ξεχωρίζει, έχει τηρηθεί και αυτό πρέπει να πιστωθεί στην εταιρεία που «ακροβατεί» -ως ύπαρξη- μέσα στο «δύσκολο» Group VW αλλά τελικά φαίνεται να βρίσκει το δρόμο της.

Οι μεταχείριση των όγκων του αμαξώματος κάνουν τους τροχούς των 21 ιντσών να φαίνονται μικρότεροι, ενώ και η γενικότερη διαμόρφωση των δύο άκρων, είναι τόσο χαρακτηριστικά που το Tavascan πραγματικά δείχνει να μην μοιάζει με τίποτα άλλο στην αγορά. Αυτό ενισχύεται και από τα φωτιζόμενα λογότυπα της CUPRA που δίνουν μια πραγματικά διαφορετική προσέγγιση στην κατηγορία. Η χρήση της δοκιμασμένης πλατφόρμας MEB, έχει εξασφαλίσει ορισμένα πολύ θετικά χαρακτηριστικά, που κάνουν το Tavascan να ξεχωρίζει.

Advertisement

Η διαμόρφωση με τους δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν για κάθε ζεύγος τροχών, εξασφαλίζει πολύ καλά δεδομένα επιδόσεων στο μοντέλο που παρουσιάζεται με δύο εκδόσεις απόδοσης, 286 (Endurance και 340 ίππων αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη που λέγεται VZ, να είναι και τετρακίνητη. Στη δυνατότερή του έκδοση, το Tavascan χρειάζεται για να φτάσει τα 100 χλμ./ώρα μόλις 5,6 δευτερόλεπτα.

Advertisement

Η μπαταρία ιόντων λιθίου των 77 kWh είναι σε θέση να εξασφαλίσει αυτονομία 550 χιλιομέτρων, ενώ εξαιρετικά είναι και τα χαρακτηριστικά φόρτισης, που την καθιστούν ικανή να φορτίζει με ρυθμό 100 χιλιομέτρων ανά 7 λεπτά σύνδεσης σε ταχυφορτιστή 135kW. Αξίζει να σημειωθεί πως η σουίτα των ηλεκτρονικών βοηθημάτων για τον οδηγό, είναι φυσικά πληρέστατη αλλά έχει μια νέα προσθήκη που παίζει το ρόλο του USP για το μοντέλο της CUPRA.

Το νέο Tavascan, εφοδιάζεται με σύστημα που επιτρέπει το παρκάρισμα σε ιδιαίτερα στενή θέση, με τον οδηγό να ολοκληρώνει τη μανούβρα όντας έξω από το αυτοκίνητο για τα τελευταία μέτρα του ελιγμού στάθμευσης. Ο έλεγχος αυτής της λειτουργίας, γίνεται μέσω του smartphone που με την ανάλογη εφαρμογή, επιτρέπει στον οδηγό να μετακινεί το αυτοκίνητο ακόμα κι αν δεν είναι μέσα σε αυτό!

Το Tavascan που είναι εξ ολοκλήρου σχεδιασμένο στην Ευρώπη, θα παράγεται στην Κίνα, καθώς για την CUPRA η συγκεκριμένη χώρα είναι σε ηγετικό ρόλο σε ότι έχει να κάνει με την ηλεκτροκίνηση παγκοσμίως. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο την ετήσια πώληση 70.000 Tavascan, αρχής γενομένης από το 2024 που θα είναι και το έτος από το οποίο θα ξεκινήσει η εμπορική περιπέτεια του νέου αμιγώς ηλεκτρικού SUV Coupe της CUPRA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συγκριτική δοκιμή: Cupra Formentor VZ5 vs Mercedes-AMG CLA 45 S 4MATIC+
Συγκριτική δοκιμή: Cupra Born 58 kWh 204 PS vs VW Golf GTE
Αυτό το Cupra Formentor έπεσε στη χύτρα με τα αναβολικά!