Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Citroen e-Berlingo

Ελλάδα 13:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμή: Citroen e-Berlingo

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Citroen e-Berlingo

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η ερώτηση για το πώς μπορείτε να κάνετε ένα πολυμορφικό αυτοκίνητο, περισσότερο μοντέρνο και πρακτικό, δόθηκε μάλλον από την Citroen με το e-Berlingo.

Advertisement
Advertisement

Πρακτικό άνετο και με αυτονομία ως και 280 χλμ. το Berlingo βάζει δυναμικά την Citroen στην κατηγορία των ηλεκτρικών πενταθέσιων και επταθέσιων MPV.

Βλέποντας το e-Berlingo, αρκετά απλοϊκά, είναι ένα van με παράθυρα και περισσότερες θέσεις. Είναι μεγάλο… τροφαντό και δείχνει λίγο διαφορετικό όταν φορτίζει δίπλα στα σύγχρονα ηλεκτρικά μοντέλα με το sci-fi σχήμα από την Αμερική και την Κορέα.

Μόλις ξεπεράσετε τα μοδάτα σχέδια και σχήματα, που βοηθούν στις αναρτήσεις στα social media, θα δείτε πως στην καθημερινή ζωή και την οικογενειακή μετακίνηση μετρούν η πρακτικότητα η λειτουργικότητα και η αντοχή. Εδώ το Berlingo έχει αποδείξει την αξία του και συνεχίζει.

Advertisement
Advertisement

Πως ξεχωρίζει;

Το ηλεκτρικό Berlingo έχει εξωτερική εμφάνιση με ρευστές σχεδιαστικές γραμμές, χωρίς να προκαλεί. Χαρακτηριστική παραμένει η μπροστινή όψη, με στοιχεία από την εταιρική ταυτότητα της μάρκας. Το μονόγραμμα «e», στη μάσκα του, αναδεικνύει τον ηλεκτρικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Το «e» είναι τοποθετημένο και στην πόρτα του χώρου αποσκευών δίπλα στο όνομα του μοντέλου. Η ηλεκτροκίνητη έκδοση ξεχωρίζει επίσης και από το εξωτερικό διακοσμητικό Color Pack, «Anodised Blue» στο περίγραμμα των προβολέων ομίχλης και στα πλευρικά Airbumps.

Εσωτερικό σαν living room

Advertisement

Δύο χαρακτηριστικά στο εσωτερικό του e-Berlingo μπορούν να γραφτούν με κεφαλαία γράμματα: οι ΧΩΡΟΙ και η ΑΝΕΣΗ. Από την άλλη πλευρά τα υλικά του είναι ίδια, με αυτά του επαγγελματικού van. Έτσι αυτό που θα αντικρύσετε πρώτο είναι η «μαύρη θάλασσα» του πλαστικού στο ταμπλό, αλλά την εικόνα κάνουν ελαφρώνουν τα γαλάζια ένθετα στα καθίσματα και στις ταπετσαρίες στις πόρτες.

Θα θέλαμε κάποια μοτίβα/λεπτομέρειες από διαφορετικό υλικό και στο ταμπλό για να είναι ευχάριστο στο μάτι, αφού πρόκειται για την οικογενειακή έκδοση. Από την άλλη πλευρά δεν ξεχνάμε πως το e-Berlingo βασίζεται στο επαγγελματικό van που έχει καθημερινή σκληρή χρήση και πρέπει να έχει ανθεκτικά υλικά, τα οποία να καθαρίζονται εύκολα.

Advertisement

Η θέση οδήγησης θυμίζει SUV στο πως βλέπετε το δρόμο, κάτι που αρέσει στις γυναίκες οδηγούς. Τα καθίσματα προσφέρουν ελάχιστη πλευρική στήριξη, αλλά θα σας ανταμείψουν με την άνεσή τους, τόσο που θα σας θυμίσουν την αγαπημένη καρέκλα σας στο σπίτι.

Ψηφιακές ευκολίες

H οθόνη στον πίνακα οργάνων ελέγχου είναι ευανάγνωστη, δεν μπερδεύει και δείχνει τις πληροφορίες, που χρειάζεστε. Τα χειριστήρια στο ταμπλό είναι απλά στη χρήση. Επιπλέον -και σε αντίθεση με πολλά πρόσφατα μοντέλα Citroen- υπάρχουν κανονικοί διακόπτες για τον έλεγχο του συστήματος κλιματισμού και του ραδιοφώνου, ώστε να μην χρειάζεται να ψάχνετε τα υπό-μενού στην οθόνη αφής, απλώς για να αλλάξετε τη θερμοκρασία.

Advertisement

Το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας δεν αποκρίνεται άμεσα ούτε είναι τόσο εύκολο στην πλοήγηση του. Η διάταξη του μενού χρειάζεται λίγη εξοικείωση επειδή υπάρχουν πάρα πολλές υποκατηγορίες τις οποίες πρέπει να ψάξετε για να βρείτε αυτό που θέλετε. Στα πλεονεκτήματα να τονίσουμε ότι η οθόνη αφής 8,0 ιντσών, είναι στάνταρ με ραδιόφωνο DAB, Bluetooth, ενσωμάτωση smartphone Apple CarPlay/Android Auto και θύρα USB.

Εύκολη ζωή

Η καθημερινή ζωή μέσα στο e-Berlingo έχει… φως χάρη στα μεγάλα παράθυρα. Αυτό κρατά και τα παιδιά ευχαριστημένα, που βλέπουν έξω. Επίσης, βοηθά και στις καθημερινές μετακινήσεις, όπως και οι μεγάλοι καθρέφτες στις πόρτες, ενώ οι πίσω αισθητήρες στάθμευσης σας κάνουν τη ζωή εύκολη αν θέλετε να το… στριμώξετε σε θέση στάθμευσης στο κέντρο.

Ακόμη και στην επταθέσια έκδοση του, υπάρχει τόσος χώρος για το κεφάλι, για τους εμπρός και στους πίσω επιβάτες, που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιον να μην νοιώθει άνετα. Ο χώρος για τα πόδια είναι επίσης πολύ γενναιόδωρος. Το πίσω κάθισμα είναι αρκετά φαρδύ ώστε να φιλοξενεί με ευκολία τρεις ενήλικες. Τέλος, οι επιβάτες των καθισμάτων της τρίτης σειράς έχουν χώρο για το κεφάλι, αλλά ο χώρος για τα πόδια τους είναι περιορισμένος. Για την είσοδο τους βοηθούν πολύ οι πίσω συρόμενες πόρτες ακόμα και αν όταν είστε σταθμευμένοι δίπλα σε… τοίχο ή σε άλλο αυτοκίνητο.

Οι βοηθητικοί αποθηκευτικοί χώροι είναι πολλοί και σε χρήσιμα και προσβάσιμα μέρη. Η ποτηροθήκη στο επάνω μέρος του ταμπλό είναι μια ωραία πινελιά. Θα σας διευκολύνει και δεν εμποδίζει την ορατότητα του δρόμου. Θα θέλαμε την θέση για το κινητό τηλέφωνο να έχει και φορτιστή, αλλά και κάποια υπενθύμιση, αφού έχει βάθος και συχνά ξεχνούσαμε τη συσκευή εκεί. Μην ψάξετε για έξυπνα κόλπα για τα καθίσματα. Τα πίσω χωρίζονται σε διάταξη 60/40 και μπορούν να αναδιπλωθούν στο ίδιο επίπεδο με το πάτωμα του πορτμπαγκάζ. Τα δύο πίσω της τρίτης σειράς μπορούν να αφαιρεθούν. Δεν μπορείτε να τα σύρετε εμπρός/πίσω ή να τα ξαπλώσετε όπως σε πολλά συμβατικά MPV.

Όσον αφορά τον χώρο σε αριθμούς το επταθέσιο έχει 597 λίτρα (775 το πενταθέσιο). Για να προσθέσετε χώρο αποσκευών, με όλα τα πίσω καθίσματα κατεβασμένα ο χώρος πολλαπλασιάζεται. Για να καταλάβετε, ο χώρος είναι τόσο μεγάλος, που δεν θα χρειαστεί να νοικιάσετε φορτηγό για να κάνετε μετακόμιση. Ο χώρος είναι τετράγωνος  χωρίς «σκαλοπάτι» στην είσοδο και το άνοιγμα της πόρτας φτάνει μέχρι πολύ χαμηλά. Έξυπνη κίνηση το πίσω παράθυρο της που ανοίγει ανεξάρτητα για να φορτώσετε πολύ μακριά αντικείμενα.

Πώς είναι να οδηγείς ένα e-Berlingo;

Το Citroen e-Berlingο, παίρνει κίνηση από έναν ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων και μια μπαταρία ιόντων λιθίου, (χωρητικότητας 50 kWh, με ωφέλιμες τις 46 kWh). Χρειάζονται λιγότερες από 15 ώρες για την πλήρη φόρτιση με οικιακή πρίζα 3,7 kW, επτάμιση ώρες σε Wallbox 7,4 kW και πέντε ώρες σε τριφασική πρίζα στα 11 kw. Με συνεχές ρεύμα , υποστηρίζει επαναφορτίσεις έως και 100 kW (σε μισή ώρα μπορεί να φορτίσει το 80% της μπαταρίας).

Όπως περιμένετε (λόγω όγκου), οι επιδόσεις δεν είναι κορυφαίες (στα 11,5 δευτερόλεπτα 0-100 χλμ/ώρα), όμως δεν αγοράζετε ένα επταθέσιο MPV για… κόντρες. Για όσους θέλουν συγκρίσεις, είναι εξίσου γρήγορο με το κανονικό βενζινοκίνητο Citroen Berlingo. Επειδή η ισχύς είναι άμεσα διαθέσιμη, κινείται στο δρόμο γρήγορα και εύκολα. Μέσω ενός χειριστηρίου που βρίσκεται δίπλα στον επιλογέα ταχυτήτων, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρία προφίλ οδήγησης:

  • Eco: Η ισχύς είναι 82 ίπποι και η μέγιστη ροπή είναι 180 Nm. Στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας όσο το δυνατόν περισσότερο (μειώνει την απόδοσης της θέρμανσης και του κλιματισμού).
  • Normal: Η δύναμη ανεβαίνει στους 109 ίππους και η μέγιστη ροπή στα 210 Nm. Προσφέρει μία ενδιάμεση λύση μεταξύ κίνησης, άνεσης και κατανάλωσης.
  • Power: Η ισχύς είναι 136 ίπποι και η μέγιστη ροπή 260 Nm. Επιτρέπει την μέγιστη απόδοση, αφήνοντας την κατανάλωση ενέργειας στο παρασκήνιο.

Ησυχία παρακαλώ

Εκεί που το e-Berlingo θα σας εντυπωσιάσει (αν δεν το έχει κάνει ήδη με τους χώρους) είναι με την άνεση και την φινέτσα, που κινείται. Ξεχάστε τους κραδασμούς και τους θορύβους από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης ή το κιβώτιο ταχυτήτων. Υπάρχει μία υποψία ήχου από τον ηλεκτροκινητήρα σε υψηλές ταχύτητες, αλλά και ο θόρυβος του ανέμου και του δρόμου είναι χαμηλός.

Όσον αφορά την οδική συμπεριφορά, το τιμόνι είναι αρκετά ελαφρύ σε χαμηλές ταχύτητες (χρήσιμο για τους ελιγμούς στην πόλη της επταθέσιας έκδοσης), αλλά είναι ακριβές για να δίνει αυτοπεποίθηση και αίσθημα ασφάλειας, όταν κινείστε με ταχύτητα σε δρόμο εντός ή εκτός πόλης.

Η ρύθμιση της ανάρτησης φωνάζει… «άνεση» και θα το καταλάβετε σε κάθε είδους δρόμο με τα προβλήματά του. Λακκούβες, πρόχειρα «μπαλώματα», φθαρμένο οδόστρωμα, το e-Berlingo θα περάσει πάνω τους χωρίς οι επιβάτες να ενοχληθούν. Στην κίνηση σε δρόμους με στροφές θα δείτε τις κλίσεις του αμαξώματος, παρόλο που οι μπαταρίες (τοποθετημένες κάτω από το πάτωμα) κρατούν το βάρος του χαμηλά στο έδαφος.

Συμπέρασμα

Ψάχνετε για ένα πολυμορφικό/οικογενειακό/ηλεκτρικό άνετο όχημα; Αν οι μετακινήσεις σας είναι μέσα στην πόλη και λίγο έξω από αυτήν τότε το e-Berlingo είναι η λύση. Είναι πρακτικό, ανθεκτικό και εύχρηστο. Μοναδικός περιορισμός του τα 280 χλμ. αυτονομίας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – Citroen e-Berlingo (7-θέσιο)
Ισχύς, Ροπή ηλεκτροκινητήρα: 136 PS / 260 Nm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 1 σχέσης
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 11,5 sec
Τελική ταχύτητα: 135 km/h
Χωρητικότητα μπαταρίας: 50 kWh
On board φορτιστής: 7,4 (Προαιρετικά 11 kW)
Μεικτή κατανάλωση εργοστασιακή / δοκιμής: 22,7 / 23,2 kWh/100 km
Αυτονομία εργοστασιακή/ δοκιμής: Έως 280 / 260 km
Βάρος: 1.814 kg
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ): 4.403×1.848×1.801 mm
Μεταξόνιο: 2.970 mm
Χώρος αποσκευών: 597 lt
Τιμή: 38.150€ (5-θέσιο), 40.950€ (7-θέσιο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Stellantis: Παραγωγή ηλεκτρικών επαγγελματικών στο Ellesmere Port
Το Citroen Berlingo έγινε ηλεκτρικό
Citroën Berlingo: Ξεπέρασε τις 200.000 πωλήσεις