Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: BMW 330e

Ελλάδα 7:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμή: BMW 330e

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: BMW 330e

ΔΟΚΙΜΕΣ

Από λίγο πιο μακριά, δείχνει σαν όποια άλλη έκδοση της BMW Σειράς 3 Sedan. Πλησιάζοντάς την, διακρίνεις κάποιες μικρές διαφορές στο αμάξωμά της, συγκριτικά. Όταν δεις την ένδειξη 330e στο πίσω μέρος θέλεις να διαπιστώσεις με τι έχεις να κάνεις.

Advertisement
Advertisement

Ψάχνεις να μάθεις κάποιες πληροφορίες από την BMW για το αυτοκίνητο και το πρώτο που βρίσκεις είναι η εξής αναφορά: Αυτή η «τριάρα» που έχεις εμπρός σου μπορεί να εισέλθει στο κέντρο (τουλάχιστον) 138 ευρωπαϊκών πόλεων! Δηλαδή, σε περιοχές όπου, πλέον, απαγορεύεται η κυκλοφορία επιβατικών οχημάτων μόνο με συμβατικής τεχνολογίας κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Κάτι αρχίζεις να καταλαβαίνεις και περιεργάζεσαι ξανά το αμάξωμά της. Στην αριστερή πλευρά του, πίσω από τον εκεί θόλο των τροχών, βλέπεις να υπάρχει σε αυτό ένα δεύτερο πορτάκι. Πλέον είσαι σίγουρος. Αυτή έκδοση της Σειράς 3 Sedan είναι plug-in υβριδική.

Advertisement
Advertisement

Η BMW 330e, ως έκδοση, εμφανίστηκε στην αγορά το 2019 και είναι η κορυφαία τεχνολογική εκδοχή τής έβδομης γενιάς τής Σειράς 3 (η οποία παρουσιάστηκε επίσημα τον Οκτώβριο του 2018). Αναπόφευκτα, λοιπόν, ήρθε η στιγμή τής επανασχεδίασης του μοντέλου, εν γένει, η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι.

Οι αλλαγές
Από τότε (σημ.: 2018), η BMW προσαρμόστηκε με πολύ γρήγορο και δυναμικό ρυθμό στις σύγχρονες επιταγές τής Αυτοκινητοβιομηχανίας οι οποίες αφορούν τον εξηλεκτρισμό.

Τα αμιγώς ηλεκτρικά νέα μοντέλα της καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την αισθητική όλων όσα περιλαμβάνονται στην γκάμα της. Οι σχεδιαστές της εταιρείας είχαν μεγαλύτερη ελευθερία να εφαρμόσουν τις ιδέες τους και έπρεπε να το κάνουν.

Advertisement

Τα καινούργια οχήματα της εταιρείας με αυτή την τεχνολογία ήταν απαραίτητο να διαφέρουν αισθητικά, για να διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα που διαθέτουν θερμικό κινητήρα. Βεβαίως, προφανώς, θα ήταν άμεσα αναγνωρίσιμα ως δημιουργήματα της BMW.

Έτσι, δημιουργήθηκε ένα νέο «παρακλάδι» σε ό,τι αφορά στη μορφή εκτός και εντός τού οχήματος. Αυτό άρχισε να μεταφέρεται με λελογισμένο τρόπο και στα ήδη υπάρχοντα μοντέλα της, είτε με την ευκαιρία παρουσίασης μιας νέας γενιάς τους είτε με αυτή της επανασχεδίασής, όπως εν προκειμένω.

Advertisement

Πλέον, η Σειρά 3 (Sedan και Touring) υιοθετεί κάποια αισθητικά στοιχεία τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα τής BMW. Εξωτερικά, οι διαφορές στη μάσκα τού οχήματος, με την ευρύτερη γρίλια, τη νέα διαμόρφωση του εκεί προφυλακτήρα και των φωτιστικών σωμάτων κάνουν το αυτοκίνητο να έχει ένα πιο δυναμικό πρόσωπο.

Στο πίσω μέρος, τα επανασχεδιασμένα LED φώτα με το σκουρόχρωμο κάλυμμα, ο πιο γωνιώδης προφυλακτήρας και τα κάθετα ανακλαστικά στις άκρες αυτού δίνουν μια πιο ενδιαφέρουσα εικόνα από πριν. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι αυτός είναι βαμμένος με μαύρο χρώμα στο κάτω μέρος του.

Advertisement

Εσωτερικά, η επανασχεδιασμένη Σειρά διαθέτει τη νέα οθόνη «BMW Curved Display». Στο ενιαίο πλαίσιό της συμπεριλαμβάνονται η έγχρωμη οθόνη 12,9 ιντσών στον πίνακα οργάνων και η οθόνη αφής 14,9 ιντσών στο κέντρο της κονσόλας.

Οι φυσικοί διακόπτες απουσιάζουν από το ταμπλό καθαυτό και όσοι υπάρχουν είναι τοποθετημένοι εργονομικά μεταξύ του οδηγού και του συνοδηγού. Εκεί είναι και ο αντίστοιχος μικρός διακόπτης για τον χειρισμό τού αυτόματου κιβωτίου «Steptronic» οκτώ σχέσεων, δηλαδή για την επιλογή τής κατεύθυνσης πορείας τού οχήματος.

Εάν ο οδηγός θέλει να αλλάζει ο ίδιος σχέσεις, δύναται να το πράττει μέσω των μοχλοδιακοπτών που υπάρχουν πίσω από το τιμόνι, το οποίο έχει στεφάνη σχετικά μεγάλου πάχους.

Με την ευκαιρία της ανανέωσης, αναβαθμίστηκε και η ποιότητα των υλικών και της ταπετσαρίας σε όλες τις εκδόσεις της Σειράς 3 και όχι μόνο στην 330e. Επίσης, βελτιώθηκε και το επίπεδο του βασικού εξοπλισμού, κυρίως με την αύξηση του αριθμού των συστημάτων υποβοήθησης τού οδηγού και προειδοποίησής του για ενδεχόμενο κίνδυνο.

Το plugin υβριδικό σύστημα
Η επανασχεδιασμένη BMW 330e Sedan διαθέτει το PHEV σύστημα το οποίο συνίσταται από τον δίλιτρο, τετρακύλινδρο σε σειρά βενζινοκινητήρα ο οποίος αποδίδει 184 ίππους και από ένα ηλεκτροκινητήρα μέγιστης ισχύος 109 ίππων, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο κιβώτιο ταχυτήτων και αποτελούν ενιαία μονάδα.

Όπως ανακοινώνει η BMW, η ένταξή του σε αυτό έχει γίνει με τόσο προσεκτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Το συνολικό μήκος να είναι μόλις 1,5 εκατοστό μακρύτερο από τις εκδόσεις τής Σειράς 3 που διαθέτουν μόνο το αυτόματο κιβώτιο (το οποίο πλέον είναι στάνταρ σε όλες τις εκδοχές τού επανασχεδιασμένου μοντέλου).

Η μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύς τού Plug-in υβριδικού συστήματος είναι 292 ίπποι και η μέγιστη συνολική ροπή φτάνει τα 420 Nm. Βεβαίως, η συνδυαστική δύναμη επιτυγχάνεται χάρη στο σύστημα που η BMW ονομάζει «XtraBoost» και με επιλεγμένο από τον οδηγό το πρόγραμμα «Sport» (δες παρακάτω).

Η πρόσθετη ισχύς από το «XtraBoost» προέρχεται μόνο από τον ηλεκτροκινητήρα ο οποίος αποδίδει 41 ίππους επιπλέον, για έως 10 δευτερόλεπτα κάθε φορά, κάνοντας τη μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύ να φτάνει τους 292 ίππους. Το θετικό είναι ότι αυτό γίνεται ακόμα και όταν οι μπαταρίες δεν έχουν επαρκή ενέργεια ή έχουν αδειάσει εντελώς.

Πάντως όπως και να επιτυγχάνεται η ισχύς, αναμφισβήτητα αυτή και η ροπή  είναι πολύ καλές και ταιριάζουν στην εικόνα και στον χαρακτήρα μιας BMW, ενώ ικανοποιούν και τον υποψήφιο αγοραστή που αναμένει κάτι ανώτερο από ένα μοντέλο της, συγκριτικά.

Η συστοιχία των μπαταριών που διαθέτει είναι τύπου ιόντων λιθίου και βρίσκεται κάτω από το πίσω κάθισμα και προς το πορτμπαγκάζ. Αυτό έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 105 λίτρα η χωρητικότητα αυτού, συγκριτικά με μια έκδοση της Σειράς 3 Sedan μόνο με θερμικό κινητήρα ή με σύστημα mild hybrid (σημ.: 375 λίτρα έναντι 480 λίτρων, αντίστοιχα).

Η μέγιστη ονομαστική ενεργειακή χωρητικότητα των συσσωρευτών είναι 12,0 kWh (πραγματική 11,2 kWh). Με φορτιστή 3,7 kW μπορούν να πληρωθούν με ενέργεια από το 20%-80% σε διάστημα 2 ωρών και 40 λεπτών της ώρας.

Όταν είναι πλήρως φορτισμένες οι μπαταρίες του συστήματος, η 330e Sedan μπορεί να κινηθεί ως αμιγώς ηλεκτροκίνητη σε μια μέγιστη θεωρητική απόσταση μεταξύ 54 χλμ. έως 62 χλμ. (κατά «WLTP»). Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μπορέσαμε να καλύψουμε σχεδόν 48 χλμ. κινούμενοι αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα, εντός πόλης (μόνο οδηγός, χωρίς αποσκευές). Τέλος, η τελική ταχύτητά της περιορίζεται τα 140 χλμ./ώρα όταν τη ροπή μεταφέρει στους πίσω τροχούς μόνο το ηλεκτρικό μοτέρ.

Η οδηγική εμπειρία
Η επανασχεδιασμένη BMW 330e Sedan δείχνει ταυτόχρονα δυναμική και πολυτελής με έναν τρόπο που δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Ως επιβάτης, εισέρχεσαι σε ένα αυτοκίνητο κορυφαίας ποιότητας κατασκευής το οποίο είναι ευρύχωρο τόσο εμπρός όσο και στο πίσω κάθισμα.

Το μεταξόνιό της φτάνει τα 2.851 χλστμ. κάτι που εξασφαλίζει ικανοποιητικό ωφέλιμο μήκος για τα πόδια των πίσω επιβατών (κατά βάση, δύο τον αριθμό). Αν δεις για πρώτη φορά το αυτοκίνητο, θεωρείς ότι η σχετικά κεκλιμένη γραμμή τού αμαξώματός του στο πίσω μέρος -η οποία είναι πολύ όμορφη σχεδιαστικά- πιθανόν να δημιουργεί πρόβλημα στους εκεί επιβαίνοντες.

Όμως, όταν βρεθείς στο πίσω κάθισμα θα διαπιστώσεις ότι αυτή η αρχική εκτίμηση είναι εσφαλμένη, ευτυχώς. Χάρη στο σχετικά χαμηλά διαμορφωμένο έδρανό του, το ωφέλιμο ύψος είναι ικανοποιητικότατο ακόμα και επιβάτες με ανάστημα άνω του μετρίου.

Βεβαίως, μια BMW είναι κατασκευασμένη πρωτίστως για τον οδηγό της και από αυτόν τον κανόνα δεν ξεφεύγει η 330e Sedan. Ο οδηγικός χαρακτήρας της μπορεί να μεταβληθεί εμφανώς μέσω του συστήματος «Drive Modes». Στη συγκεκριμένη έκδοση, με τον Plug-in υβριδικής διάταξης κινητήρα, αυτό διαθέτει τέσσερις επιλογές: «Electric», «Hybrid Eco», «Hybrid» και «Sport».

Επίσης, το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διαθέτει και αυτό λειτουργία «Sport» κατά την οποία οι αλλαγές των σχέσεων γίνονται αμεσότερες. Επιπλέον, έχει και επιλογή «Manual». Στην περίπτωση αυτή, όταν ο οδηγός επιλέξει μία ταχύτητα αυτή διατηρείται και στον «κόφτη» και δεν αλλάζει.

Η ανάρτηση είναι σφιχτή σε αίσθηση αλλά η ικανότητά της να απορροφά τις ταλαντώσεις είναι πολύ καλή, παρά το συγκριτικά αυξημένο βάρος τής συγκεκριμένης έκδοσης.

Στον δρόμο, η 330e Sedan θα σε ταιριάξει απόλυτα με τη διάθεσή σου και την επιλογή του ρυθμού που θες να κινείσαι κάθε φορά. Ως αμιγώς ηλεκτροκίνητη είναι ήσυχη και με άμεση επιτάχυνση όποτε χρειαστεί.

Με το υβριδικής διάταξη σύστημα εν λειτουργία, έχεις πάντα τη δύναμη που θες για να κινηθείς με τον ρυθμό που επιλέγεις. Η εμπλοκή τού θερμικού κινητήρα είναι σχεδόν ανεπαίσθητη και το επίπεδο θορύβου χαμηλό ακόμα και όταν αυξάνεται η ταχύτητα κίνησης.

Η αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του (σύστημα PHEV) δεν αφορά μόνο στις όποιες επιδόσεις αλλά και στην κατανάλωση καυσίμου. Η μέση τιμή που μετρήσαμε ήταν 6,8 λίτρα/100 χλμ. με τη διαμόρφωση «Hybrid Eco», δηλαδή αυτή που θα χρησιμοποιήσει κάποιος ο οποίος θέλει μια καλή αναλογία ταχύτητας και οικονομίας.

Τέλος, με ενεργοποιημένη την επιλογή «Sport», η 330e γίνεται πολύ ενδιαφέρουσα στον δρόμο, για τον οδηγό. Η αμεσότητα του τιμονιού, η απόκριση στο παραμικρό πάτημα του δεξιού πεντάλ, η ταχύτατη αλλαγή κατεύθυνσης, η απαρέγκλιτη διατήρηση της πορείας και το επίπεδο θορύβου σε κάνουν να χαίρεσαι το αυτοκίνητο, το οποίο επέλεξες κυρίως για τη μικρή εκπομπή διοξείδιού τού άνθρακα και για την ικανότητά του να κινείται και ως αμιγώς ηλεκτρικό.

Τι είναι, τελικά, η επανασχεδιασμένη 330e Sedan; Με μια φράση, ένα πολύ καλό, πολυτελές αυτοκίνητο και ένα καλό άλλοθι!

Τεχνικά χαρακτηριστικά – BMW 330e Sedan Plug-in Hybrid 2.0T 292 PS
Κινητήρας: 1.998 cc, ηλεκτροκινητήρας
Ισχύς βενζινοκινητήρα: 184 PS/5.000-6.500 rpm
Ροπή βενζινοκινητήρα: 300 Nm/1.350-4.000 rpm
Ισχύς ηλεκτροκινητήρα: 109 PS/3.140 rpm
Ροπή ηλεκτροκινητήρα: 265 Nm/100-2.500 rpm
Συνδυαστική ισχύς: 292 PS (Με «XtraBoost»)
Συνδυαστική ροπής: 420 Nm
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο, οκτώ σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 5,8 sec
Τελική ταχύτητα: 230 km/h
Μέση κατανάλωση (εργοστασίου – δοκιμής): 1,3 lt/100 km – 6,8 lt/100 km
Ηλεκτρική αυτονομία (Μικτή/Πόλη): 54 km -62 km/-
Εκπομπές CO2: 30 gr/km
Διαστάσεις ΜxΠxΥ: 4.713×1.827×1.444 mm
Βάρος: 1.770 kg
Χώρος αποσκευών: 375 lt
Τιμή: Από 52.300 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα κρυφά μυστικά της πιο ακριβής BMW παραγωγής
Όλα όσα γνωρίζουμε για τη νέα BMW iX2
BMW R18 Iron Annie: Customizing χωρίς όρια