Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Alfa Romeo Tonale 1.5 130 PS Hybrid

Ελλάδα 7:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμή: Alfa Romeo Tonale 1.5 130 PS Hybrid

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Alfa Romeo Tonale 1.5 130 PS Hybrid

ΔΟΚΙΜΕΣ

Oι δρόμοι σε όλο τον κόσμο χρειάζονται την ομορφιά της Alfa Romeo, που επιπρόσθετα, με την Tonale πιάνει το ρυθμό και τις απαιτήσεις της εποχής πιο καλά από ποτέ.

Advertisement
Advertisement

Η δημιουργία ενός ακόμα SUV που αυτή τη φορά είναι σωστά τοποθετημένο για ευρεία παραγωγή και μεγάλης κλίμακας πωλήσεις, ήταν μονόδρομος.

Η Alfa Romeo, εμπιστεύτηκε το ταλέντο και το ταπεραμέντο του Αλέξανδρου Λιώκη προκειμένου να παρουσιάσει ένα μοντέλο προσαρμοσμένο με ακρίβεια πάνω σε αυτό που περιμένει να δει κανείς. Ακριβώς πάνω στις ανάγκες του κοινού και της αγοράς. Που εδώ και πολύ καιρό γυρίζει τις πλάτες σε οτιδήποτε συμβατικό και στρέφεται προς τα SUV. Η Tonale είναι αυτό ακριβώς που περιμένει κανείς: ένα SUV της κατηγορίας C, όσο ευρύχωρο πρέπει, ιδιαίτερα ποιοτικό και σύγχρονο σε όλα του.

Advertisement
Advertisement

Από την αισθητική προσέγγιση έως την πλατφόρμα που υποστηρίζει ότι πιο σύγχρονο σε ότι έχει να κάνει με το μπουκέτο των ηλεκτρονικών συστημάτων που υποβοηθούν τον οδηγό. Το καταλαβαίνεις από τα πρώτα κιόλας μέτρα που κάνεις μαζί της. Αλλά ας μείνουμε λίγο ακόμα στα της εμφάνισης. Τα φώτα εμπρός και πίσω, δίνουν το στίγμα της αισθητικής διαφοροποίησης για το μοντέλο της Alfa Romeo, κάνοντάς το να ξεχωρίζει όσο πρέπει για να γίνεται αντιληπτό από απόσταση πως εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι το ιδιαίτερο.

Που προφανώς είναι «ιδιαίτερο», αφού τα σήματα της παραδοσιακής ιταλικής μάρκας δημιουργούν μια διαφορετική αύρα- ακόμα και σε αυτό το γκρι σκούρο που αντικειμενικά αδικεί την εμφάνιση του αυτοκινήτου και τις όμορφες λεπτομέρειες που έχει πάνω του το αμάξωμα. Μένουν να ξεχωρίζουν τα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω, με το χαρακτηριστικό μοτίβο των τριπλών «u» που «γράφει». Αντίστοιχα, στην καμπίνα, τα ποιοτικά υλικά σε κάθε επιφάνεια με την οποία έρχονται σε επαφή οδηγός και επιβάτες, δίνουν το στίγμα.

Advertisement

Η ποιότητα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στην προσπάθεια της Alfa Romeo να κατοχυρωθεί ως ο premium κατασκευαστής του Ομίλου Stellantis και η ποιοτική αύρα σε κάθε λεπτομέρεια της Tonale είναι η απόδειξη ότι οι Ιταλοί βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Το περιβάλλον είναι σύγχρονο και απόλυτα ανταγωνιστικό προς τις παραδοσιακές premium προτάσεις της κατηγορίας που είναι πολύ hot σε επίπεδο πωλήσεων. Αυτό προφανώς και είναι το σημαντικότερο από όλα όσα πραγματεύεται το SUV της Alfa Romeo, που μετά από καιρό μοιάζει να έχει την πρόταση που αξίζει με βάση την ιστορία και το μεγάλο κοινό που την «ακολουθεί».

Advertisement

Είναι το σύγχρονο προφίλ που κανένα από τα σύγχρονα μοντέλα της ιταλικής εταιρείας δεν είχε ακόμα και όταν ήταν φρέσκα στην αγορά. Η Tonale διαθέτει πέραν της σχεδίασης και το λογισμικό που αξίζει για να θεωρείται απόλυτα σύγχρονη και ανταγωνιστική. Το τιμόνι με το κουμπί εκκίνησης του κινητήρα πάνω του, είναι ελαφρύ -έως και αδιάφορο- σε αίσθηση αλλά με την αμεσότητά του κερδίζει τελικά τις εντυπώσεις, καθώς είναι το χαρακτηριστικό της Alfa Romeo που αναζητά κανείς. Αυτό, μαζί με τον τρόπο που διαχειρίζεται την ανάγκη του οδηγού για σπορ οδήγηση, είναι τα στοιχεία με τα οποία η Tonale «κλείνει το μάτι» το παρελθόν (και στους φανατικούς φίλους της).

Η κεντρικά τοποθετημένη οθόνη αφής υψηλής ευκρίνειας με διαγώνιο 10,25 ιντσών, αποτελεί το μέσο επικοινωνίας του οδηγού με το σύστημα συνδεσιμότητας που είναι γρήγορο, εύκολο στην εκμάθηση και με δυνατότητα overtheair ενημερώσεων, ενώ έχει και εξαιρετικά γραφικά. Πίσω από το τιμόνι, έχουμε άλλη μια οθόνη 12,25 ιντσών που παίζει το ρόλο του πίνακα των οργάνων, με πολλές δυνατότητες προσαρμογής στις πληροφορίες που προβάλλονται εκεί. Αξίζει να «μείνουμε» λίγο και στην αισθητική της μιας από τις προτάσεις που έχει ως προεπιλογή, η οποία παραπέμπει στα στρογγυλά όργανα των παλιών Alfa με τη χαρακτηριστική γραμματοσειρά και την αναπαράσταση των κλασικών δεικτών.

Advertisement

Είναι μια πολύ όμορφη λεπτομέρεια, που συνοδεύεται και από μια πολύ ωραία ιστορία για την εξέλιξή της, μια και όπως μαθαίνουμε, το συγκεκριμένο μοτίβο δημιουργήθηκε κρυφά από τη σχεδιαστική ομάδα (μιας και το τμήμα marketing είχε απορρίψει μια τέτοια προοπτική) και εμφανίστηκε στον επικεφαλής της Alfa Romeo, Jean-Philippe Imparato ο οποίος ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα μόλις το είδε. Ένα ακόμα στοιχείο πολύ ενθαρρυντικό για το νέο ιταλικό SUV, είναι η χωροταξική του ανωτερότητα απέναντι στην πραγματικότητα της κατηγορίας.

Με το κάθισμα για τους πίσω να είναι αρκετά ευρύχωρο, τόσο σε ότι έχει να κάνει με το πλάτος, όσο και με το διαθέσιμο ύψος αλλά και το χώρο για τις αποσκευές που έχει κανονικό σχήμα, χωρίς εσοχές πάνω από τους θόλους των τροχών και χωρητικότητα 500 λίτρων (χωρίς ρεζέρβα), η Tonale προσφέρεται για ταξίδια χωρίς παραχωρήσεις για τέσσερις ή και πέντε. Η ήπια υβριδική μονάδα των 48V είναι από τις πιο προηγμένες εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Βασικό ρόλο έχει ο νέος υπετροφοδοτούμενος τετρακύλινδρος των 1,5 λίτρων με κύκλο λειτουργίας Miller, με κύρια χαρακτηριστικά την υψηλή συμπίεση (12,5:1), τον άμεσο ψεκασμό καυσίμου με πίεση 350 bar και το διπλό μεταβλητό χρονισμό στις βαλβίδες.

Εκτός των άλλων, τα παραπάνω στοιχεία συνδυαστικά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για χαμηλότερη θερμοκρασία καυσαερίων, που προσφέρουν οφέλη τόσο στην απόδοση, όσο και στις εκπομπές ρύπων. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα συνήθη ήπια υβριδικά συστήματα έγκειται στο γεγονός ότι, εκτός από τον μικρό ηλεκτροκινητήρα που εκτελεί χρέη μίζας, το σύστημα της Alfa Romeo διαθέτει και έναν δεύτερο ηλεκτροκινητήρα με απόδοση 20 ίππων και 55 Nm. Αυτός παρεμβάλλεται μεταξύ του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη των 7 σχέσεων (δεν υπάρχει χειροκίνητο στην γκάμα της Tonale).

Αυτή η διάταξη επιτρέπει την απενεργοποίηση του κινητήρα και την κίνηση του αυτοκινήτου αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα κατά την εκκίνηση, το παρκάρισμα, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις με μικρές απαίτησης ισχύος, όπως είναι επίσης το μποτιλιάρισμα και η κίνηση με σταθερή ταχύτητα. Η χωρητικότητα της μπαταρίας ιόντων λιθίου που χρησιμοποιείται είναι 0,8 kWh και το βάρος της μόλις 13,5 κιλά και είναι τοποθετημένη στο τούνελ μεταξύ οδηγού και συνοδηγού ώστε να βελτιώνει την κατανομή βάρους και να μην κλέβει χώρο από το πορτμπαγκάζ.

Στο δρόμο τώρα, η Tonale αποκαλύπτει εμφατικά τα στοιχεία που την κάνουν ξεχωριστή, όταν ο οδηγός θελήσει το κάτι παραπάνω. Οι 130 ίπποι του λειτουργικά πολιτισμένου κινητήρα, είναι προφανώς λίγοι για τις δυνατότητες του πλαισίου που δείχνει ικανό για παραπάνω από τη διπλάσια ισχύ. Το 7άρι κιβώτιο βοηθάει τα μέγιστα στο να απομυζήσει ο οδηγός και την τελευταία ικμάδα απόδοσης από το σύνολο. Με το κλασικό DNA στα προγράμματα οδηγήσης (Dynamic, Normal και All Weather– προφανώς το N είναι το default) να δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να παίρνει και λίγο περισσότερη σπιρτάδα από το σύνολο επιλέγοντας το D. Το «πρόβλημα» είναι βέβαια, πως όταν οδηγήσεις την Tonale στο «D», μετά δεν σου κάθεται καλά η επιστροφή στο «Ν» αλλά, όπως συμβαίνει πάντα στη ζωή, είναι ωραίο να έχεις επιλογές.

Η ανάρτηση με τα αμορτισέρ που έχουν τεχνολογία απορρόφησης κραδασμών FSD (Frequency Selective Damping) με μεταβλητό βαθμό απόσβεσης ανάλογα με το φορτίο και το ανάγλυφο του οδοστρώματος, μπορεί να φανεί υπερβολικά σφιχτή στον οδηγό που θα κινηθεί μόνος και σε κανονικό ρυθμό. Όταν οι απαιτήσεις για ταχύτητα αυξάνουν, τότε όλα παίρνουν τη θέση τους. Όπως είπαμε και πριν, το τιμόνι αποδεικνύεται εξαιρετικό, με την αμεσότητα- σήμα κατατεθέν της Alfa Romeo να αναδεικνύεται αβίαστα σε πρωταγωνίστρια (με 2,1 στροφές από τέρμα σε τέρμα). Τα φρένα με τους δίσκους σε όλους τους τροχούς, αποδίδουν εξαιρετικά υπό πίεση και με «αντίξοες» συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος στην προκειμένη περίπτωση) ενώ και οι 20άρες ζάντες με τα 235/40, δίνουν περίσσεια πρόσφυσης -επηρεάζοντας φυσικά και την άνεση- σε κάθε περίπτωση.

Σε ολισθηρή άσφαλτο, η ακλόνητη σε κάθε άλλη συνθήκη Tonale, θα γλιστρήσει αρκετά προοδευτικά, δίνοντας πάντα τη δυνατότητα στον οδηγό να διορθώσει. Ο τελευταίος εισπράττει μια πολύ ευχάριστη επίγευση στιβαρότητας από το σύνολο, που θα τον ενθουσιάσει. Αυτό θα συμβεί και στην περίπτωση που θα φορτώσει το αυτοκίνητο με τους υπόλοιπους της οικογένειας και θα κινηθεί σε επαρχιακό και όχι μόνο δίκτυο, καθώς η «προφόρτιση» της ανάρτησης με τα γόνατα MacPherson εμπρός και πίσω, δίνουν ένα πολύ ευχάριστο αίσθημα άνεσης, καθώς το σύνολο λειτουργεί πολύ «εκδρομικά» και προάγει την άνεση των επιβατών με έναν τρόπο σχεδόν μαγικό.

Με τα 1.525 κιλά του απόβαρου, πρέπει να πούμε πως οι 130 ίπποι δεν είναι ακριβώς αυτό που περιμένει ο κλασικός Alfista αλλά εν τέλει, η αίσθηση της επάρκειας επικρατεί σε κάθε περίπτωση. Όταν «ψάχνεις» την απόδοση, έχεις και την ανάλογη επιβάρυνση στην κατανάλωση του καυσίμου, που για τη δική μας περίπτωση με «λίγο απ’ όλα» κατά τις ημέρες που είχαμε το αυτοκίνητο στη διάθεσή μας, είδαμε τις απαιτήσεις για αμόλυβδη να φτάνουν έως και τα 9,2 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα- ενώ κατά τις «νορμάλ» περιόδους, το σύνηθες ήταν 1,2 λίτρα πιο χαμηλά. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα σύνολο που δικαιολογημένα δημιουργεί υψηλές προσδοκίες στην Alfa Romeo.

Η Tonale είναι το αυτοκίνητο που έλειπε από την Ιταλική εταιρεία για να κάνει την παρουσία της αισθητή στην αγορά, σε μια κατηγορία που «βράζει» από ικανές προτάσεις για κάθε βαλάντιο και κάθε προσανατολισμό. Ο all around χαρακτήρας και το «τόσο- όσο» σπορ προφίλ που οφείλει να έχει ως μοντέλο που φέρει τα σήματα της Alfa Romeo, κάνουν ένα πολύ γοητευτικό σύνολο που με τιμή εκκίνησης τα 37.300 ευρώ (έκδοση Super), μπορεί να μπει στη short list όλων όσοι ψάχνουν αυτοκίνητο στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Στη δική μας περίπτωση με τη «φορτωμένη» λίστα εξοπλισμού της έκδοσης Speciale και το πληρέστατο πακέτο ADAS που δίνει πρόσβαση στην αυτόνομη μετακίνηση επιπέδου 2 (συνδυάζοντας τις λειτουργίες του Adaptive Cruise Control, του συστήματος διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας με την κάμερα εμπρόσθιας και περιμετρικής επιτήρησης) τα 45.000 ευρώ της τιμής μοιάζουν δικαιολογημένα και σίγουρα είναι «μέσα» στον ανταγωνισμό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – Alfa Romeo Tonale Hybrid 130 TCT
Κινητήρας: 1.469 cc,
Ισχύς: 130 PS/ 5.750 rpm
Ροπή: 240 Nm/ 1.500 rpm
Μετάδοση: Στρους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο διπλού συμπλέκτη, 7 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 9,9 sec
Τελική ταχύτητα: 195 km/h
Μεικτή κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής: 6,1/ 8,6 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 139 gr/km
Βάρος: 1.525 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Y): 4.528/1.841/1.601 mm
Μεταξόνιο: 2.636 mm
Χώρος αποσκευών: 500 lt
Τιμή: από €37.300 (Speciale: €45.000)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Alfa Romeo Tonale: Πού δυσκολεύτηκε ο Έλληνας σχεδιαστής; (+video)
Το κοινό θα αποφασίσει για την Alfa Romeo Tonale Quadrifoglio
Euro NCAP: Πεντάστερη η Alfa Romeo Tonale (+video)