Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το νέο Cruze SW

Ελλάδα 16:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε το νέο Cruze SW

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το νέο Cruze SW

ΔΟΚΙΜΕΣ

Ανάμεσα σε όσα μοντέλα έχει λανσάρει τα τελευταία χρόνια η Chevrolet, το Cruze Station Wagon κατακτά χωρίς δεύτερη σκέψη τον τίτλο του «ευρωπαϊκότερου». Όχι τόσο για τη σχεδίασή του, όσο για την ποιότητα των υλικών, την αίσθηση κατά την οδήγηση και την τεχνολογία των μηχανικών του μερών. Καλεσμένοι της Chevellas AE, βρεθήκαμε στην Κολωνία για την πρώτη επαφή με το μοντέλο που θα έρθει στη χώρα μας τον Οκτώβριο.

Advertisement
Advertisement

Αποστολή στην Κολωνία: Κώστας Μπιτσικώκος

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθείς ότι η Chevrolet Ευρώπης στηρίζει πολλά στο Cruze SW. Και όχι άδικα, αφού είναι μία αξιόλογη πρόταση στην ιδιαίτερα δημοφιλή κατηγορία των οικογενειακών μοντέλων. Στην Ελλάδα τα station wagon δεν υπήρξαν ποτέ η κυρίαρχη τάση της αγοράς, όμως το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι ικανό να βοηθήσει την εταιρεία στην επίτευξη του στόχου της (το 2% των πωλήσεων).

Το σημαντικότερο… ανάχωμα στη μέχρι σήμερα πορεία του Cruze αποτελούν οι ατμοσφαιρικοί κινητήρες, 1.6 και 1.8, καθώς και ενεργοβόροι είναι και χωρίς «νεύρο». Ας τους ξεχάσουμε όμως, αφού αποτελούν παρελθόν. Το Cruze SW θα κυκλοφορήσει με δύο σαφώς πιο σύγχρονα σύνολα, τα οποία χρησιμοποιούν turbo και μας είναι γνωστά από την Opel. Πρόκειται για τον 1.4 βενζίνης στην έκδοση με τα 140 PS και τον 1.7 diesel (με στάνταρ το start/stop), ισχύος 130 PS. Κάτω από το καπό του οικογενειακού μοντέλου της Chevrolet, οι δύο κινητήρες ξεδιπλώνουν τις αρετές τους και εμφανίζονται πρόθυμοι να κινήσουν σβέλτα το αμάξωμα των 1.400+ kg. Την άτυπη… μάχη κερδίζει πάντως ο πετρελαιοκινητήρας χάρη στα μεγάλα αποθέματα ροπής (η μέγιστη τιμή φθάνει τα 30,6 kgm ανάμεσα στις 2.000 και 2.500 rpm), εξασφαλίζοντας άνετες, γρήγορες και οικονομικές μετακινήσεις στον αυτοκινητόδρομο.[nggallery id=252]

Advertisement
Advertisement

Τα δύο συγκεκριμένα 4κύλινδρα σύνολα θα δώσουν νέα πνοή και στα άλλα αμαξώματα του Cruze, αρχής γενομένης από το hatchback μέσα στο Νοέμβριο. Θα ακολουθήσει το 4θυρο το Φεβρουάριο του 2013, ενώ το λανσάρισμά τους θα συνοδευτεί και από ένα ελαφρύ facelift, με αλλαγές στη μάσκα και τον προφυλακτήρα. Το Νοέμβριο θα αρχίσει η διάθεσή τους και στο πολυμορφικό Orlando.

Τα «εύσημα» δεν πηγαίνουν όμως μόνο στους κινητήρες. Το Cruze Station Wagon δικαιούται καλό βαθμό για τη συνολική συμπεριφορά του στο δρόμο. Το 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο είναι σαφώς πιο σαφές και ταυτόχρονα δεν «πνίγει» τους κινητήρες, κάτι που συνέβαινε  με το 5άρι που συναντάμε στους 1.6 και 1.8. Άλλος ένας τομέας, στον οποίο η βελτίωση είναι εμφανής, είναι το σύστημα διεύθυνσης. Το ηλεκτρικό τιμόνι (προέρχεται από την Opel) παρέχει ικανοποιητικά επίπεδα πληροφόρησης στον οδηγό και έχει σωστό βάρος. Την ίδια ώρα, η ανάρτηση συνδράμει στην υψηλού επιπέδου ποιότητα κύλισης, φιλτράροντας τις (όποιες) ανωμαλίες της γερμανικής ασφάλτου. Ασφαλέστερα συμπεράσματα σε αυτόν τον τομέα θα εξαχθούν βέβαια κατά τη δοκιμή επί ελληνικού εδάφους.

Ο χαρακτηρισμός «ευρωπαϊκό αυτοκίνητο» τονίζεται και από την εικόνα στην καμπίνα των επιβατών. Η σχεδίαση του ταμπλό δεν έχει αλλάξει, όμως και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί δείχνουν ποιοτικότερα και η συναρμογή τους πιο προσεγμένη. Ένα από τα δυνατά όπλα του Cruze SW είναι οι πλούσιοι χώροι στην καμπίνα των επιβατών και ο όγκος του πορτμπαγκάζ (500 lt.). Έχει μεγάλο άνοιγμα, διευκολύνοντας έτσι τη φόρτωση μεγάλων αντικειμένων, ενώ όταν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα διαμορφώνεται ένας επίπεδος τεράστιος χώρος 1.478 lt.[nggallery id=253]

Advertisement

Στον προαιρετικό εξοπλισμό του Cruze (όπως και του Aveo) θα περιλαμβάνεται και το σύστημα επικοινωνίας Mylink, το οποίο συνδέεται με smartphones, συσκευές MP3, iPod, iPad. Στην οθόνη αφής διαμέτρου 7 ιντσών, εκτός από τους χάρτες πλοήγησης και την εικόνα από την κάμερα οπισθοπορείας, οι επιβάτες του Cruze SW θα μπορούν να δουν ακόμη και video, όταν βέβαια το αυτοκίνητο είναι σταματημένο.

Στο παρελθόν είχαν κυκλοφορήσει σενάρια για κυκλοφορία και Cruze cabrio. Από τη συνομιλία με στελέχη της Chevrolet Ευρώπης, διαπιστώσαμε ότι μάλλον δεν θα προχωρήσουν τα σχετικά πλάνα, καθώς το κόστος εξέλιξης και κατασκευής θα επιβάρυνε την τιμή του αυτοκινήτου. Επίσης, δεν αναμένεται σύντομα μία ισχυρότερη έκδοση του Cruze, κάτι που θα συμβεί πάντως με το Aveo.

Advertisement

Όσον αφορά τις τιμές δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, πέραν του ότι η Chevellas θα προσπαθήσει να λανσάρει τη βασική έκδοση με αρχική τιμή κάτω από το ψυχολογικό όριο των 20.000 ευρώ.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (1.4Τ/1.7 Diesel)
Κινητήρας: 1.364/1.686 cc
Ισχύς: 140 PS στις 6.000 rpm/130 PS στις 4.000 rpm
Ροπή: 20,4 kgm στις 1.850-4.900 rpm/30,6 kgm στις 2.000-2.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρόσθιους τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 200 km/h
Επιτάχυνση 0-100: 9,5/10,4 sec
Μικτή κατανάλωση (lt/100 km): 5,7/4,5 (εργ.).
Εκπομπές CO2: 134/119 gr/km
Βάρος: 1.405/1.475 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.675/1.797/1.484 mm
Χώρος αποσκευών: 500 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 147/107 ευρώ
Τιμή:

Advertisement