Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Nissan 240 RS: Το «δικό μας» θρυλικό αγωνιστικό(+video)

Ελλάδα 21:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Nissan 240 RS: Το «δικό μας» θρυλικό αγωνιστικό(+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Nissan 240 RS: Το «δικό μας» θρυλικό αγωνιστικό(+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ένα Nissan 240 RS, πωλήθηκε τον προηγούμενο μήνα για 214.560 ευρώ, κίνησε την περιέργειά μας και μας θύμισε εικόνες από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλι όταν στα χέρια του Γιώργου Μοσχού και «Στρατισσίνο» έφερνε διακρίσεις στην ομάδα Nissan SportTeam.

Advertisement
Advertisement

Το Nissan 240 RS είναι ένας από τους άγνωστους ήρωες του Group B στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και ένας μεγάλος πρωταγωνιστής για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Βασίστηκε στο Datsun Violet GTS Group 4, ενώ η ισχύς των 270 ίππων προέρχεται από έναν τετρακύλινδρο ατμοσφαιρικό κινητήρα (FJ24). Η ισχύς μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω κιβωτίου 5 σχέσεων.

Έγινε γνωστό σε τοπικά πρωταθλήματα, κατάφερε να κερδίσει θέσεις στο podium αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι αλλά και μια σειρά εντυπωσιακών αποτελεσμάτων στο ράλλυ Safari.

Advertisement
Advertisement

Η άφιξη του Nissan 240 RS Group B

Το 1979 τα συστήματα τετρακίνησης νομιμοποιήθηκαν για αγώνες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, ωστόσο μόνο η Audi το εκμεταλλεύτηκε, με την πρώτη γενιά Audi Quattro.

Advertisement

Το αυτοκίνητο «έγραφε» πολύ γρήγορους χρόνους, όμως ήταν (αρχικά) αναξιόπιστο. Οι άλλοι κατασκευαστές θεώρησαν ότι το πρόσθετο βάρος και η πολυπλοκότητα ενός συστήματος τετρακίνησης θα ακύρωνε κάθε όφελος και δεν ακολούθησαν τον… δρόμο αυτό.

Όταν το Nissan 240 RS μπήκε στις ειδικές διαδρομές, το 1982, έγινε γρήγορα φανερό ότι ήταν μάλλον μακριά από τους άλλους πρωταγωνιστές.

Advertisement

Αντ ‘αυτού, η Nissan εστίασε το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής τους σε τομείς όπου γνώριζαν ότι είχαν ένα πλεονέκτημα-αγώνες αντοχής και πρωταθλήματα ράλι σε εθνικό επίπεδο. Αυτό έγινε μια κερδοφόρα στρατηγική γι ‘αυτούς καθώς τα αυτοκίνητα ήταν ισχυρά και ήταν πολύ πιο προσιτά από τις εξωτικές προσφορές όπως της Audi και της Lancia.

Οι διακρίσεις του

Advertisement

Μέχρι τη στιγμή που το αυτοκίνητο έφυγε από τον ανταγωνισμό στα τέλη της δεκαετίας του ’80, είχε κερδίσει νίκες στην Κένυα, τη Βρετανία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Το καλύτερο αποτέλεσμα στο WRC ήταν η 2η θέση στο Ράλι Νέας Ζηλανδίας του 1983 ενώ στη συνέχεια το αυτοκίνητο πήρε θέσεις στο podium για το Rallye Cote-d’Ivoire και το Safari Rally.

Σήμερα τα αγωνιστικά αυτοκίνητα είναι κυρίως φυλαγμένα σε ιδιωτικές συλλογές ή μουσεία. Τα αγωνιστικά οχήματα με επιτυχημένο ιστορικό σε αγώνες φαίνεται βγαίνουν προς πώληση σπάνια, αλλά είναι πάντα δημοφιλή και πιάνουν πολύ καλές τιμές όταν το κάνουν.

Το Nissan 240 RS, που πωλήθηκε (Nissan 240 RS του 1986) έχει «κατακτήσει» τη 2η θέση, στο ράλι Safari Safari του 1987 με οδηγό τον Alain Ambrosino και συνοδηγό τον Daniel Le Saux.

Το αυτοκίνητο ταξινομήθηκε, πρώτη φορά στην Ακτή του Ελεφαντοστού και στη συνέχεια εισήχθη στη Γαλλία, όπου «μπήκε» σε συλλογές και τοποθετήθηκε σε έκθεση της Nissan. Ευτυχώς το αυτοκίνητο διατηρήθηκε ακριβώς όπως ήταν όταν τελείωσε το Zaire Safari Rally, κάνοντας το ένα ανεκτίμητο κομμάτι για την χρυσή εποχή του ράλι.

Nissan 240 RS Group B Trivia

  • Το Nissan 240 RS ήταν το κορυφαίο αυτοκίνητο ράλι της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας μεταξύ 1983 και 1985
  • Κατασκευάστηκαν 200 αυτοκίνητα δρόμου για την έκδοση δελτίου συμμετοχής σε αγώνες.
  • Παρά το γεγονός ότι το αυτοκίνητο είχε ατμοσφαιρικό κινητήρα με κίνηση στους πίσω τροχούς, πέτυχε πολύ καλά αποτελέσματα και έγινε ένα δημοφιλές αουτσάιντερ του group Β.
  • Ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Nissan 240 RS, ήταν η ανθεκτικότητα και η αξιοπιστία του.
  • Όσα έχουν επιβιώσει είναι πλέον συλλεκτικά και τυπικά πολύ πιο προσιτά από τους πιο διάσημους αντιπάλους τους στο group Β.

Στην Ελλάδα

Παρά τη φήμη και την επιτυχία που είχαν τα Nissan 240 RS στο Ελληνικό Πρωτάθλημα (ο Γιώργος Μοσχούς κατέκτησε με αυτά τέσσερις εκ των οκτώ σερί τίτλων του), τα αγωνιστικά (σύμφωνα με εργοστασιακή οδηγία)  που δυστυχώς κατέληξαν άδοξα σαν «σκραπ».

Υπάρχει ένα (κατασκευής 1984) αγορασμένο από την Αγγλία, το οποίο είναι αναπαλαιωμένο με μεράκι από τους γιους του Γιώργου, Μανώλη και Παύλο, με την πολύτιμη βοήθεια της Nissan SportTeam.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πότε θα έρθει και πως θα μοιάζει το νέο Νissan GT-R;
Πόσο «καυτό» μπορεί να είναι ένα υβριδικό Nissan GT-R;
Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα ιαπωνικά αυτοκίνητα