Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Είναι η Jarama η… αδιάφορη Lamborghini; (+video)

Ελλάδα 14:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Είναι η Jarama η… αδιάφορη Lamborghini; (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Είναι η Jarama η… αδιάφορη Lamborghini; (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Lamborghini Miura είναι αναμφισβήτητα το πιο όμορφο supercar που κατασκευάστηκε ποτέ, ενώ η Countach έχει ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα σχήματα αυτοκινήτου. Στην γκάμα της όμως υπήρχε και η Jarama.

Advertisement
Advertisement

Η Lamborghini στις αρχές της δεκαετίας του 1970, είχε ένα supercar λιγότερο εντυπωσιακό. Με τον ίδιο V12 κινητήρα και σχεδιασμένο από τον ίδιο άνθρωπο.

Eκτός από τον Ferruccio Lamborghini, ο οποίος σε μια συνέντευξή του υποστήριξε ότι η Jarama ήταν το αγαπημένο του μοντέλο (επειδή ήταν πιο σπορ από μια Espada και πιο πρακτική από τη Miura) κανείς άλλος δεν την ξεχώρισε.

Παρά το γεγονός ότι σχεδιάστηκε από τον Marcello Gandini, τον άνθρωπο που δημιούργησε τις Miura και Countach, η Jarama ήταν μάλλον μία… άβολη στιγμή. Οι θόλοι των τροχών φτάνουν ψηλά και οι αναδιπλούμενοι προβολείς δεν την κολακεύουν. Τέλος το συμβατικό πίσω μέρος (fastback) είναι σχεδόν αδιάφορο.

Advertisement
Advertisement

Βέβαια μπορείτε να υποστηρίξετε ότι ο συνδυασμός των ευθειών γραμμών της βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για το πρωτότυπο της Countach που εμφανίστηκε ένα χρόνο μετά, το 1971. Με παραγωγή λιγότερων από 330 μονάδων, η Jarama είναι ένα από τα πιο σπάνια αυτοκίνητα της Lamborghini.

Η εταιρία από την Sant’Agata Bolognese αναβάθμισε την Jarama το 1972, προσθέτοντας ένα S στο όνομα, αεραγωγούς NACA (αγωνιστικού τύπου) στο καπό και 15 ίππους στην ισχύ, δίνοντας στον V12 των 3,9 λίτρων 365 ίππους. Οι ζάντες της δεκαετίας του 1960 αντικαταστάθηκαν με πιο μοντέρνους τροχούς και ένα προαιρετικό αυτόματο κιβώτιο τριών ταχυτήτων (Chrysler Torqueflite), που ενίσχυσε την εικόνα του GT.

Advertisement

Αυτή είναι και η μετάδοση που έχει  Jarama S του 1975 που βλέπουμε στο βίντεο από την Colleen Sheehan και πωλείται στον site δημοπρασιών «Bring-a-Trailer». Το αρχικό της χρώμα ήταν μεταλλικό μπλε, αλλά τώρα είναι έντονο πορτοκαλί, (οι προσφορές έφτασαν στα 45.000 ευρώ).

Advertisement

Το πρόβλημα είναι ότι θέλει ένα καλό service (νέο σετ ελαστικών, ανακατασκευή του κλιματιστικού, επισκευή των αναδιπλωμένων προβολέων, σέρβις κινητήρα και φρένων). Κάτι που δεν ακούγεται και τόσο ιδιαίτερο, αλλά μιλάμε για μια Lamborghini των αρχών της δεκαετίας του 1970, οπότε δεν είναι σαν να κάνετε service σε ένα Toyota Corolla.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
350 GT: H ιστορία της πρώτης Lamborghini παραγωγής (+video)
Αυτή η Lamborghini Countach είναι του 1975 και πωλείται (+video)
Ποια Lamborghini θα φέρει το όνομα Revuelto;